
Jesen je stigla, a kišni dani kao stvoreni su za male kulinarske užitke. Stoga, ima li išta bolje od zalogaja koji su jednostavni za pripremu, a izgledaju kao da su stigli iz restorana? Upravo su takvi punjeni krumpiri koji kombiniraju dobro znane okuse domaće kuhinje i kreativnost
Iako punjeni krumpiri nisu nikakva novost u gastronomskom svijetu, posljednjih mjeseci postali su pravi hit na društvenim mrežama. Razlog je jednostavan; radi se o jelu koje ima sve što volimo: hrskavu koricu, sočnu unutrašnjost i punjenje koje se može u potpunosti prilagoditi željama. Baš zato ovi krumpiri funkcioniraju jednako dobro kao comfort food za kućne solo večeri, ali i kao fora prilog na druženjima s dragim ljudima.
U nastavku donosimo recept:
Sastojci (za 4 osobe):
- 4 veća krumpira
- maslinovo ulje
- sol i papar
Punjenje (možete prilagoditi po želji):
- 100 g pancete (sitno narezane)
- 1 manja glavica crvenog luka
- 100 g naribanog sira (cheddar, gauda ili po želji)
- 2 žlice kiselog vrhnja
- svježi vlasac ili peršin za posipanje
Priprema:
- Krumpire dobro operite i osušite, zatim ih premažite maslinovim uljem i posolite. Pecite u pećnici na 200 °C oko 50–60 minuta, dok ne omekšaju.
- Ostavite ih da se malo ohlade, prerežite po sredini i pažljivo izdubite unutrašnjost, a uz koru ostavite tanki sloj.
- Izdubljenu sredinu krumpira izgnječite vilicom i pomiješajte s pancetom koju ste prethodno prepržili, sitno nasjeckanim lukom, sirom i kiselim vrhnjem. Začinite po želji.
- Dobivenom smjesom napunite krumpire, vratite ih u pećnicu i pecite još 10-ak minuta dok se sir ne otopi i sve ne poprimi zlatastu boju.
- Poslužite posuto svježim vlascem ili peršinom.
Dobar tek!