U petak, 29. prosinca 2023. u 18h u Zajednici talijana u Puli (Circolo) biti će prikazan dugometražni dokumentarni film “Bella Ciao. Per la Libertà” talijanske režiserke Giulie Giapponesi nakon kojeg će u 20h biti upriličen i prigodni razgovor.

Bella Ciao. Per la Libertà

Film koji s podjednakim interesom obrađuje enigmu porijekla i datacije kao i fenomena globalne popularnosti pjesme kao simbola antifašističke borbe za slobodu, “Bella Ciao” talijanske redateljice Giulie Giapponesi iznimno je dokumentarno istraživačko svjedočanstvo koje će sasvim sigurno baciti novo svjetlo na sva dosadašnja saznanja o omiljenoj međunarodnoj himni slobode.

Unatoč tome što se nigdje u tekstu eksplicitno ne spominju politički programi i stavovi, Bella ciao postala je popularna u mnogim dijelovima svijeta kao pjesma svih onih koji ne odustaju u borbi protiv tiranskih i osvajačkih politika stoga se nerijetko konotira kao svojevrsna himna lijeve provenijencije- komunista i anarhista. Ipak, pjesma za koju je postao uvriježen stav da se povezuje s talijanskim partizanima i borbom protiv fašista te koja se i danas, prevedena na preko 50 svjetskih jezika intonira na brojnim antifašističkim protestnim skupovima, pjesma je koja međutim ima vrlo zanimljivu pozadinu pa o njenom nastanku struka i protagonisti vremena iznose razna i često nepodudarna mišljenja i stavove.

O tome gdje je i kako nastala te što je kome značila, kakav je put prošla i tko ju je sve, zašto i u kakvim prigodama pjevao kao i o još mnogo drugih zanimljivosti veznih za fenomen njene globalne popularnosti, nakon projekcije filma razgovarati će pisac Dragan Velikić, muzikolog i glazbenik Dario Marušić, sociolog Krešimir Krolo i povjesničarka umjetnosti Paola Orlić. Kao poseban gost najavljen je i pulski glumac Igor Galo– nezaboravni „Bambino“ čiju antologijsku izvedbu „Bella Ciao“ u filmu „Most“ Hajrudina Krvavca, prate i mnoge anegdote, posebno s filmske turneje po Kini.

Bella Ciao

Raspored događanja:

Rock Galerija Pula, Carrarina 4
Četvrtak, 28. prosinac, 19 sati

PJEVALI SU O BELLA CIAO:
Izložba i video projekcija grupa i pojedinaca koji su izvodili popularnu pjesmu

Circolo – Zajednica talijana Pule, Carrarina 1  
Petak, 29. prosinac, 18 sati

BELLA CIAO Per la libertà 92′
Dokumentarni film o nastanku i putovanju pjesme kroz vrijeme i prostor
Redateljica: Giulia Giapponesi

Petak, 29. prosinca, 20 sati

RAZGOVOR O FENOMENU PJESME O BELLA CIAO
Sudjeluju: Dragan Velikić- pisac, Dario Marušić- etnomuzikolog, Krešimir Krolo- sociolog, Paola Orlić- povjesničarka umjetnosti. Poseban gost: Igor Galo „Bambino“, glumac

Ulaz slobodan na sva događanja.

Bella Ciao

Organizatori: U: Ipsilon & Comunità degli italiani di Pola Circolo
Program financiran uz pomoć Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarska županije

Fotografije: promo