Veganski restoran na jugozapadu Francuske osvojio je Michelinovu zvjezdicu, prvi u Francuskoj koji na svom jelovniku nudi jela isključivo na biljnoj bazi.

Claire Vallée vodi restoran ONA, što je skraćenica od Origine Non Animale, u gradu Aresu u blizini Bordeauxa, a pokrenula ga je 2016. godine zahvaljujući financijskim sredstvima onih koji održavaju veganstvo te zajmu od zelene banke. “Osjećala sam se kao da me udario vlak”, rekla je Vallée za AFP o trenutku kad su je nazvali iz Michelinovog vodiča i obavijestili je o svojoj odluci. Uz klasičnu gastro zvjezdicu, restoran ONA osvojila je i zelenu zvjezdicu koju je Michelin uveo prošle godine kako bi nagradio objekte koji provode snažne etičke prakse.
ONA je “prvi veganski restoran u Francuskoj koji je osvojio zvijezdu”, rekla je glasnogovornica Vodiča Michelin za AFP.

Tim restorana ONA

Vallée je u svom restoranu nudila sedam jela prije nego što je morala zatvoriti restoran zbog epidemioloških restrikcija, a kako bi otvorila svoj restoran morala je zatražiti zajmove od banaka koje nisu bile sigurne mogu li joj pružiti financijsku pomoć. Kako su joj tada objašnjavali, veganski restoran nije se činio isplativim te su smatrali da je rizik prevelik. Također, odabrana lokacija u općini Archachon na Atlantskoj obali nije se činila primamljivom. Valle je na kraju posegnula za crowdfunding kampanjom te pozajmila novac od specijalne banke Le Nef koja je specijalizirala za kreditiranje projekta koje smatra etičnima.

Vallée je ovom prilikom priznala kako se često znala zapitati “Jesmo li dovoljno dobri jer je kuhanje na bazi povrća teško i inovativno”, ali je i dodala “Kako je najvažnije uživati u cijelom procesu i djelovanju.”

Francuski restoran ONA ovom se prilikom pridružio listi nagrađenih veganskih jelovnika diljem svijeta; Pekingu – King’s Joy , Shanghaiu – Fu HE Hui, Beču – Tian, Italiji – Joia i Tokiju – Daigo.

 

Foto: ©Maxime Gautier © Cécile Labonne / www.clairevallee.com