Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle “ispod radara”, a velik su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije – u pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Uskoro bi trebao biti sklopljen globalni sporazum o pandemiji

Globalni sporazum o pandemiji bit će sklopljen do 2025., kako je objavila u subotu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Ovaj sporazum, kako prenosi Hina, rezultat je dvogodišnjih pregovora 194 države članice WHO-a.

Razgovori o sporazumu, koji je pokrenut nakon prepoznatih nedostataka u reakciji na pandemiju virusa COVID-19, prvotno su trebali biti zaključeni ovaj tjedan. Međutim, produljeni su zbog dubokih podjela između bogatih i siromašnih zemalja, posebno u vezi s pitanjima dijeljenja cjepiva i pripravnosti.

Unatoč tim podjelama, zemlje su postigle dogovor o paralelnom sporazumu koji ažurira postojeće pravne obveze u području zdravstva, poznate kao Međunarodni zdravstveni propisi (IHR). Ovaj novi sporazum uključuje kategoriju “pandemijskih hitnih situacija”, definirajući ih kao najvažnije i globalno prijeteće zdravstvene krize.

“Povijesne odluke donesene danas pokazuju zajedničku želju država članica da zaštite vlastito i globalno stanovništvo od rizika kriza u javnom zdravstvu i budućih pandemija”, izjavio je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cilj ovih promjena globalnih zdravstvenih pravila jest ojačati svjetsku obranu od novih patogena, posebno nakon što je virus COVID-19 odnio više od sedam milijuna života, prema podacima WHO-a.

Prvi put u povijesti Meksika – žena zasjeda na predsjedničku fotelju

Kako se i nagađalo, Meksiko je doživio povijesnu prekretnicu jer je na upravo završenim izborima pobijedila znanstvenica i bivša gradonačelnica Mexico Cityja Claudia Sheinbaum, čime je postala prva žena koja će zasjesti na predsjedničku fotelju Meksika.

Kako prenosi Hina, Sheinbaum je dobila između 58,3 i 60,7 posto glasova, što je jedan od najvećih postotaka u povijesti demokratskog Meksika.

I prije održanih izbora, Sheinbaum je bila uvjerljiva favoritkinja iz vladajuće ljevičarske stranke Morena. Sheinbaum, klimatska znanstvenica i bivša gradonačelnica Mexico Cityja, dugogodišnja je suradnica sadašnjeg lijevog populističkog predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora, kojemu nije dopušteno ponovno se kandidirati nakon šest godina na vlasti.

Jennifer Lopez otkazala turneju “This Is Me… Now”

Jennifer Lopez otkazala je američku turneju “This Is Me… Live”. Tvrtka za prodaju ulaznica, Live Nation, objavila je u petak da je ljetna turneja 2024. godine otkazana, navodeći da pjevačica “uzima pauzu kako bi bila sa svojom djecom, obitelji i bliskim prijateljima”.

Turneja je trebala pratiti deveti studijski album “This Is Me… Now”, koji je objavljen 20 godina nakon njenog hit albuma “This Is Me… Then”, i bila je njezin prvi album nakon pet godina pauze. Prema planiranjima, turneja je trebala započeti u Orlandu 26. lipnja, a završiti u Houstonu krajem kolovoza.

Obraćajući se obožavateljima putem svog On the Jlo biltena, Lopez je napisala: “Potpuno sam slomljena i devastirana što vas moram razočarati”, dodajući kako ne bi donijela ovu odluku da nije osjećala da je apsolutno nužno. Live Nation je uvjerio obožavatelje da će im novac za ulaznice biti automatski vraćen.

Otkazivanje turneje dolazi usred nagađanja o kraju Lopezinog braka s glumcem Benom Affleckom, kao i glasina o slaboj prodaji ulaznica za koncerte. Na press junketu za njezin novi znanstveno-fantastični film “Atlas” prošlog tjedna, Lopez je odbila komentirati izvještaje o problemima u njezinom braku. Tijekom Q&A sesije, kad su je upitali je li njezin mogući razvod od Afflecka “stvaran”, odgovorila je: “Znate bolje od toga”. Par je posljednji put viđen zajedno na ceremoniji mature Affleckove kćeri Violet. U braku su od srpnja 2022. godine.

Unatoč tome što su filmovi iz njezinog projekta prošli solidno, album “This Is Me… Now” doživio je neuspjeh, a prodaja ulaznica za turneju bila je razočaravajuća u većini gradova. Iako su izvori bliski pjevačici istaknuli da je turneja išla dobro u nekim gradovima, većina ulaznica ostala je neprodana, što je izazvalo brojne komentare i pitanja o budućnosti Jennifer Lopez u glazbenoj industriji.

Opažena najranija i najudaljenija galaksija ikad

James Webb svemirski teleskop (JWST) otkrio je dvije od najranijih i najudaljenijih galaksija ikad viđenih, nastavljajući rušiti rekorde. Najudaljenija galaksija, JADES-GS-z14-0 viđena je kako je izgledala 300 milijuna godina nakon Velikog praska, čime je svjetlost putovala 13,5 milijardi godina do nas.

Druga galaksija, JADES-GS-z14-1, gotovo je jednako udaljena. Otkrića su objavljena u listopadu 2023. i siječnju 2024., u sklopu JWST Naprednog dubokog ekstragalaktičkog istraživanja (JADES) programa. Ovaj program proučava evoluciju zvijezda, plina i crnih rupa u pramordialnim galaksijama.

“Galaksije iz prve polovice milijarde godina kozmičke povijesti omogućuju nam da istražimo zvjezdane populacije i kemijske elemente unutar njih”, izjavio je znanstvenik Francesco D’Eugenio.

JADES-GS-z14-0, sa svojim promjerom od oko 1600 svjetlosnih godina, izvanredna je po veličini i sjajnosti, što ukazuje na veliki broj mladih zvijezda. “Veličina galaksije dokazuje da svjetlost dolazi od mladih zvijezda, a ne od materijala koji pada na supermasivnu crnu rupu”, rekao je Daniel Eisenstein.

Nepodnošljiva vrućina u Delhiju

Nepodnošljive vrućine koje su zahvatile sjevernu i središnju Indiju rezultirale su smrću nekoliko osoba zbog bolesti povezanih s toplinskim udarom. Temperature nastavljaju rasti, stvarajući velike probleme stanovnicima pogođenih područja.

U državnoj bolnici u regiji Rourkela – Odisha, zabilježeno je deset smrtnih slučajeva u četvrtak, izvijestile su vlasti za novinsku agenciju Reuters. Smrti povezane s toplinskim udarom također su prijavljene iz država Bihar, Rajasthan, Jharkhand i nacionalnog glavnog grada Delhija.

Ova nesnosna vrućina dolazi u vrijeme kada se u Indiji održavaju opći izbori, čiji će rezultati biti objavljeni 4. lipnja. Mahendra Kumar, okružni sudac u Bhojpur distriktu u Biharu, izjavio je za Times of India da su u četvrtak zbog toplinskog udara preminula tri izborna službenika i jedan policajac. Bolnice u regiji bilježe porast prijama pacijenata zbog tegoba uzrokovanih visokim temperaturama. U četvrtak je jedan radnik, primljen s toplinskim udarom, preminuo tijekom liječenja u bolnici u Delhiju.

Nacionalni centar za kontrolu bolesti Indije (NCDC) toplinski udar naziva “životno ugrožavajućim” stanjem s stopom smrtnosti od 40 do 64 posto. Vrućina u sjevernoj, središnjoj i dijelovima zapadne Indije ne popušta već dva tjedna, s maksimalnim temperaturama koje se kreću oko 45-46 °C, a u nekim područjima dosežu i do 50 °C.

Španjolska, Norveška i Irska priznale Palestinsku državu

Španjolska, Norveška i Irska službeno su priznale Palestinsku državu u pokušaju da povećaju međunarodni pritisak na Izrael zbog prošlogodišnjeg napada predvođenog Hamasom. Izrael je osudio ovaj potez, tvrdeći da neće imati trenutačni utjecaj na rat u Gazi.

Španjolski premijer Pedro Sánchez izjavio je da je cilj ove povijesne odluke pomoći Izraelcima i Palestincima da postignu mir. Norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide rekao je da je ovo prekretnica u odnosima između Norveške i Palestine, dok je irski ministar vanjskih poslova Micheál Martin naglasio da EU treba razmotriti sankcije protiv Izraela.

Odnosi između EU-a i Izraela su se pogoršali, a Madrid je pozvao na mjere protiv Izraela zbog napada na južni grad Rafah u Gazi. Slovenski premijer Robert Golob najavio je da će njegova vlada uskoro odlučiti o priznanju palestinske države, dok je finski predsjednik Alexander Stubb rekao da će Finska to učiniti u budućnosti.

Iako oko 140 zemalja priznaje Palestinsku državu, pridruživanje triju europskih zemalja predstavlja značajan korak i dodatni pritisak na EU da preispita svoj stav. SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo podržavaju ideju neovisne palestinske države, ali kroz pregovore, dok izraelska vlada inzistira na izravnim pregovorima kao jedinom rješenju sukoba.

Izgubljeni Caravaggio izložen nakon gotovo propale aukcije

Izgubljena slika “Ecce Homo”, koju je naslikao Michelangelo Merisi da Caravaggio, gotovo je prodana na aukciji po povoljnoj cijeni, ali je naposljetku restaurirana te je sada izložena u Muzeju Prado u Madridu, Španjolska.

Ulje na platnu prikazuje Isusa s krunom od trnja na glavi i krvi koja teče niz lice i grudi. Ispred njega, nalazi se Poncije Pilat, rimski guverner u Judeji, dok treća figura stoji iza Isusa, držeći crveni ogrtač preko njegovih ramena.

Caravaggio je naslikao “Ecce Homo” pred kraj svog života, tijekom egzila u Napulju, gdje je njegov stil postao mračniji i turobniji.

Slika je prenesena u Real Academia de Bellas Artes de San Fernando nakon što je bila dio umjetničke zbirke kralja Filipa IV. Potom je zamijenjena za drugo umjetničko djelo 1823. godine. Nakon što se pojavila na aukciji s niskom početnom cijenom, stručnjaci iz Muzeja Prado ukazali su na njezinu pravu vrijednost.

Prodano najskuplje pero ikad

Najskuplje perje ikad prodano na aukciji dolazi od rijetke novozelandske ptice huia. Prodano je za $28.365, značajno nadmašivši početne procjene i rušeći prethodni rekord od $8,400.

Svako perje teži oko 9 grama, čineći ga izuzetno vrijednim – čak $5,169 po gramu, usporedivo s vrijednošću zlata. Huia, koja je izumrla 1920-ih, bila je sveta ptica Maorima i simbol prestiža. Njezino perje bilo je rezervirano za vođe i ugledne osobe. Interes za pticu huia i danas je jak, što se pokazalo i nedavnim aukcijskim uspjehom u Aucklandu.

 

Foto: Profimedia.hr