Novozelandska dizačica utega Hubbard postaje prva transrodna osoba koja će se natjecati na Olimpijskim igrama, što je otvorilo raspavu o inkulzivnosti u sportu

Laurel Hubbard postat će prva transrodna sportašica koja se natječe na Olimpijskim igrama nakon što ju je Novi Zeland odabrao za žensko natjecanje na igrama u Tokiju, što je odluka koja treba potaknuti raspravu o uključivanju i pravičnosti u sport.

Hubbard će se natjecati u superteškoj kategoriji do 87 kilograma, a njezin izbor omogućen je ažuriranim kvalifikacijskim uvjetima. 43-godišnjakinja se natjecala u muškim natjecanjima u dizanju utega prije tranzicije 2013. godine.

“Zahvalna sam i ponižena ljubaznošću i podrškom koju su mi pružili toliki stanovnici Novog Zelanda”, rekla je Hubbard u izjavi koju je u ponedjeljak objavio Novozelandski olimpijski odbor (NZOC).

Naime, Hubbard ima pravo natjecati se na Olimpijskim igrama od 2015. godine, kada je Međunarodni olimpijski odbor (IOC) izdao smjernice kojima je dozvoljeno bilo kojem transrodnom sportašu da se natječe u ženskoj kategoriji pod uvjetom da je razina testosterona ispod 10 nanomola po litri najmanje 12 mjeseci prije njihovog prvog natjecanja.

Neki su znanstvenici rekli da takve smjernice malo ublažavaju biološke prednosti onih koji su prošli pubertet kao muškarci, uključujući gustoću kostiju i mišića. Zagovornici uključivanja transrodnih osoba tvrde da proces tranzicije znatno smanjuje te prednosti i da fizičke razlike među sportašima znače da nikad nema istinski jednakih uvjeta.

Izvršni direktor NZOC-a Kereyn Smith izjavio je da je Hubbard ispunila kriterije za odabir MOO-a i Međunarodne federacije za dizanje utega. Tom je prigodom rekao sljedeće:

“Priznajemo da je rodni identitet u sportu vrlo osjetljivo i složeno pitanje koje zahtijeva ravnotežu između ljudskih prava i pravičnosti na terenu. Kao novozelandski tim imamo snažnu kulturu uključivanja i poštivanja svih.”

Vlada Novog Zelanda ponudila je potporu rekavši da je “Laurel članica olimpijskog tima Novog Zelanda. Ponosni smo na nju kao i na sve naše sportaše i pružat ćemo joj podršku cijelim putem”, rekao je ministar za sport i rekreaciju Grant Robertson u izjavi.

Transrodne osobe u sportu – kontroverzna odluka?

Dizanje utega bilo je u središtu rasprave o pravednosti transrodnih osoba koje se natječu u ženskoj kategoriji, a Laurelino prisustvo u Tokiju moglo bi, sudeći po svemu, izazvati podijeljena mišljenja. Save Women’s Sport Australasia, zagovaračka skupina za sportašice, kritizirala je odabir Novog Zelanda. Kako se navodi u priopćenju skupine:

“Pogrešna politika omogućila je odabir 43-godišnjeg biološkog muškarca koji se identificira kao žena da bi se natjecao u ženskoj kategoriji.”

Naime, Hubbard je još 2019. godine osvojila zlatnu medalju u Samoi, gdje je zauzela postolje ispred samoanske prvakinje Igara Commonwealtha Feagaiga Stowers, što je izazvalo bijes u državi domaćinu. Uprava je tada čak izjavila da bi odabir Hubbard za Tokio bio usporediv sa puštanjem jednog sportaša da se “drogira” i strahuje da bi to malu pacifičku državu moglo koštati medalje.

Belgijska dizačica utega Anna Vanbellinghen rekla je još prošlog mjeseca da je dopuštanje Hubbard da se natječe u Tokiju nepravedno prema ženama i “kao loša šala”, dok je Australska federacija za dizanje utega čak (neuspješno) pokušala spriječiti da se kao trans osoba natječe na Igrama Commonwealtha 2018. na Zlatnoj obali, ali organizatori su taj potez odbili.

Međutim, kako je objavio Scientific American, ideja da transrodne djevojke imaju nepravednu prednost dolazi od ideje da testosteron uzrokuje fizičke promjene poput povećanja mišićne mase. “No transrodne djevojke nisu jedine mlade žene s visokom razinom testosterona. Procjenjuje se da 10 posto žena ima sindrom policističnih jajnika, što rezultira povišenom razinom testosterona, a njima nisu zabranjeni ženski sportovi.”

Kao što objašnjava Katrina Karkazis, viša gostujuća suradnica i stručnjakinja za testosteron i bioetiku sa Sveučilišta Yale, atletska prednost koju daje testosteron dvosmislena je. “Studije razine testosterona u sportaša ne pokazuju nikakav jasan, dosljedan odnos između testosterona i sportskih rezultata. Ponekad je testosteron povezan s boljim performansama, ali druge studije pokazuju slabe veze ili nikakve veze. A drugi pokazuju da je testosteron povezan s lošijim performansama. ” Prostor da je testosteron odgovoran za uspjehe, dakle, nemaju znanstvenu podlogu.

Također, kako tvrdi psihijatar Jack Turban u analizi za Scientific American, smatrati da transrodne mlade žene imaju nepravednu prednost u sportu umanjuje činjenicu da trans osobe imaju ogromne prepreke za života na svaki drugi mogući način. Oni pate od većih stopa maltretiranja, anksioznosti i depresije – što im sve otežava trening i natjecanje. Također imaju veće stope beskućništva i siromaštva zbog uobičajenih iskustava odbacivanja obitelji. To je vjerojatno glavni pokretač zašto vidimo toliko malo transrodnih sportaša u kolegijalnim sportovima, a niti jednog na Olimpijskim igrama.”

Osim Hubbard, Chelsea Wolfe je transrodna sportašica koja putuje u Tokio kao BMX vozačica američkog tima, ali imenovana je kao zamjenica i nije sigurno da će se natjecati, no ono što sigurno znamo je da će se ovo pitanje potezati još godinama.

 

Foto: Dan Mullan / Getty Images Sport via Getty Images