Ako ste roditelj ili poznajete nekoga u vašoj blizini tko se ponosi svojim roditeljstvom, vjerojatno znate koliko je izazovno oduprijeti se primamljivim proizvodima koje tržište nudi. No posebno je teško odoljeti kad otkrijete domaći brend koji se posvećuje proizvodnji istih. Jedan takav primjer je Verka, obiteljska tvrtka specijalizirana za izradu lanenih prostirki različitih oblika i lanenih igračaka za djecu, koje su također idealne i za kućne ljubimce.

Verku vode Veronika Filipec i njezina kći Ela Bibulić Filipec, a osim izrade prostirki, Veronika vodi radionicu rukotvorina, izrađuje presvlake za sofe i stolice po narudžbi, radi na priručniku o paškoj čipki te izrađuje narodne nošnje za Hrvatsko kulturno društvo “Čuntićarka” iz Hrvatskog Čuntića, mjesta iz kojeg potječe. Sve ovo dodatno nas je zaintrigiralo, pa smo kontaktirali ovaj veseli tandem kako bismo saznali više o njihovom brendu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ✨ Verka ✨ (@verka.eu)

“Sve je krenulo spontano”, započinje Ela. Ideja za brend rodila se kad se Ela preselila u novi stan i željela funkcionalne ukrasne detalje na svom balkonu. Tako je nastala prva Verka u obliku lista biljke monstera. Predložila je ideje svojoj mami, a ona je osmislila kako i od čega bi to mogle izvesti. Inspiraciju crpe iz biljaka, u kojima posebno uživaju. Nakon što su napravile prvu prostirku i pokazale je prijateljima i obitelji, pozitivne reakcije i oduševljenje proizvodom potaknuli su ih na to da se odvaže na idući korak i pokrenu brend.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ✨ Verka ✨ (@verka.eu)

Proizvodi Verke najčešće se kupuju za bebe i djecu iako su prvotno bile namijenjene svim uzrastima. Trenutačno u ponudi imaju prostirke u pet oblika – monstera list, školjka, sukulent, djetelina i srce, te prostirke u obliku životinja: lisica, rakun, žirafa i svinjica. Također nude jastuk-igračke, koje su omiljene klincima na putovanjima, igračke-pričalice koje se stavljaju na ruku te potiču dječju maštu i kreativnost, kao i prekrivače od lana u raznim dimenzijama. No ne planiraju stati samo na tome.

“Kroz ovu godinu planiramo realizirati nekoliko proizvoda za dječju sobu. Sve je u procesu, uz stalne narudžbe, duže nam treba da izradimo prototipe i isprobamo same proizvode, tako da mislim da će novi proizvodi stići tek na jesen. Što se tiče kolekcija i novih proizvoda, to uvijek dolazi spontano bez nekog plana, u biti uvijek kad imamo malo više vremena posvetimo se osmišljavanju novih stvari“, rekla nam je Ela.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ✨ Verka ✨ (@verka.eu)


A ono čemu su posvetile posebno vrijeme i pažnju jest odabir materijala. Kako nam je ispričala Ela, odabir kvalitetnog materijala uvijek im je bio prioritet te su htjele izrađivati proizvode od pamuka ili lana bez obzira na to što dolazak do istih i nije baš jednostavan.

“Na početku smo se namučile da bismo uopće došle do dobavljača koji će nam moći u manjim količinama dostavljati lan u bojama koje smo htjele imati u svojoj paleti. Kada smo pronašle materijal, više ga nismo mijenjale, lan je otpočetka naš prvi izbor i jako smo zadovoljne s njim.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ✨ Verka ✨ (@verka.eu)

Cijeli proces izrade jednog proizvoda, kako nam objašnjava Ela, od krojenja, šivanja i pakiranja, traje barem dva-tri sata: “Obje iscrtavamo i krojimo, a mama to sve na kraju zašije i napravi štepove kako bi proizvodi dobili tu prepoznatljivost naših motiva. Verke pakiramo u posebno izrađene torbe koje smo same osmislile. Najizazovnije su Puppet igračke, koje imaju jako puno detalja i sve se to ručno radi, tako da su uistinu posebne i unikatne.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ✨ Verka ✨ (@verka.eu)

Više o ovom brendu i Verka proizvodima možete pronaći na njihovom Instagram profilu ili službenoj web-stranici.