I dok svijet govori o nekim novim i drugačijim vremenima na koja se tek moramo naviknuti, glazbena se industrija vraća na staro.

Pri tome mislimo na konzumacijski dio glazbene industrije odnosno način na koji slušamo glazbu. Statistike govore kako je ove godine prodaja gramofonskih ploča na američkom tržištu nadmašila prodaju CD-a. Prema izvještaju glazbene organizacije The Recording Industry Association of America u prvih 6 mjeseci 2020. prodano je preko 200 milijuna vinyla dok se količina CD izdanja procjenjuje na svega 129 milijuna prodanih primjeraka. Prvi puta od 1986. godine prodaja vinyla je nadmašila CD format, nakon duge 34 godine.

Također, fizička je prodaja albuma u padu zbog pandemije koronavirusa te ostanka kod kuće, ali je zato bilo moguće kupovati online pri čemu su se korisnici radije odlučivali na kupnju gramofonskih ploča. Unatoč globalnoj krizi, glazbena industrija je u skupini koja bilježi rast prodaje, a time i pozitivniji ekonomski status. Barem u ovom segmentu konzumiranja glazbe što se, nažalost, ne može reći za koncerte i festivale uživo.

Ipak se vraćamo na staro, a to je nezamjenjiv zvuk pucketave gramofonske ploče!

 

Foto: Unsplash