Jeste li se ikad zapitali zašto nakon određenih obroka osjećate nelagodu, nadutost ili težinu? Ili zašto neki ljudi ne mogu probaviti mliječne proizvode, dok drugi nemaju takvih problema?

Odgovor leži u  svijetu probavnih enzima – prirodnih katalizatora koji igraju ključnu ulogu u našem probavnom sustavu.

Zašto su nam enzimi toliko važni

Naše je tijelo poput dobro uhodane tvornice u kojoj svaki radnik ima svoj specifičan zadatak. Enzimi su upravo ti marljivi radnici koji omogućuju da se hrana koju unosimo pravilno razgradi i iskoristi. Bez njih, čak i najzdravija prehrana ne bi mogla ispuniti svoju svrhu jer tijelo ne bi moglo izvući hranjive tvari iz hrane.

Glavni probavni enzimi i njihove uloge:

  • Amilaza – razgrađuje složene ugljikohidrate u jednostavne šećere
  • Proteaze – pretvaraju proteine u aminokiseline
  • Lipaze – razgrađuju maste i ulja
  • Laktaza – razgrađuje laktozu (mliječni šećer)
  • Celulaza – pomaže u probavi vlakana

Kad nam posebno trebaju enzimi

Postoje situacije kad je našem tijelu potrebna dodatna enzimska podrška:

  1. Nakon obilnih obroka
  2. Kod konzumacije teže probavljive hrane
  3. Pri nedostatku određenih prirodnih enzima
  4. Kod starijih osoba (prirodna proizvodnja enzima opada s godinama)
  5. Nakon bolesti ili uzimanja antibiotika.

Znakovi da vam možda nedostaje enzima:

  • Često osjećate nadutost nakon jela
  • Imate problema s probavom određenih namirnica
  • Osjećate težinu u želucu dugo nakon obroka
  • Primjećujete neprobavljene dijelove hrane u stolici
  • Često vas muči žgaravica
  • Osjećate umor nakon obroka.

Prirodni izvori enzima

Iako naše tijelo proizvodi vlastite enzime, možemo ih unijeti i putem hrane. Neki od najboljih prirodnih izvora su:

  • Svježe voće (posebno papaja i ananas)
  • Fermentirana hrana (kiseli kupus, kefir, kombucha)
  • Klijanci
  • Sirovi med
  • Avokado
  • Sirovo orašasto voće.

Međutim, moderan način života često otežava optimalan unos prirodnih enzima. Termička obrada hrane, stres, zagađenje i različite intolerancije na hranu mogu značajno utjecati na našu sposobnost pravilne probave.

00:00/01:42
Truvid
auto skip

Kako si pomoći? Kad prirodni izvori nisu dovoljni, enzimski suplementi mogu biti izvrsno rješenje. Jedan od proizvoda koji se posebno ističe svojom učinkovitošću je Intoleran – inovativni enzimski suplement razvijen specifično za osobe s probavnim izazovima.

Koje enzime sadrži Intoleran

Tu su enzimi invertaza i glukoamilaza koji mogu pomoći pri razgradnji šećera i škroba. Uz to, enzim diamin oksidaza (DAO) pomaže u razgradnji histamina iz hrane, dok enzim alfa galaktozidaza pomaže u apsorpciji složenih ugljikohidrata u hrani (kao, primjerice, žitarice, povrće, mahunarke).

Što Intoleran čini drukčijim

Intoleran djeluje po principu “ključ-brava” – svaki enzim u njegovom sastavu dizajniran je tako da cilja specifičan problem. Na primjer, enzim laktaza veže se isključivo na laktozu, razgrađujući ju na lakše probavljive komponente glukozu i galaktozu. Ova preciznost osigurava maksimalnu učinkovitost bez nepotrebnih nuspojava.

Kome je Intoleran namijenjen

  • Osobama s intolerancijom na određene namirnice
  • Ljudima koji često osjećaju nadutost ili nelagodu nakon obroka
  • Onima koji imaju poteškoća s probavljanjem većih obroka
  • Svima koji žele optimizirati svoju probavu i povećati iskoristivost hranjivih tvari

Prednosti korištenja Intolerana:

  1. Smanjuje nadutost i probavne smetnje
  2. Omogućuje uživanje u omiljenim jelima bez nelagode
  3. Podržava prirodni probavni proces
  4. Pomaže tijelu da maksimalno iskoristi hranjive tvari iz hrane
  5. Djeluje brzo i učinkovito

Kako priroda tako i znanost pokazuju nam važnost enzima za naše zdravlje i dobrobit. Bilo da se odlučite za povećan unos prirodnih izvora enzima ili posegnete za kvalitetnim suplementom poput Intolerana, važno je osluškivati svoje tijelo i pružiti mu podršku koja mu je potrebna za optimalno funkcioniranje.

 

Foto: @rhode, @sydneylynncarlson, @elinwarn, @hannaschonberg