Iako djeluje kao da su Adele i Taylor Swift jedina glazbena imena koja su ovog mjeseca objavila albume, studeni je zapravo ispunjen raznovrsnim novim studijskim izdanjima.

U još jednom mjesečnom #PressPlay pregledu novih glazbenih izdanja, donosimo vam preporuke raznovrsnih novih inozemnih albuma, koja su tijekom studenog ugledala svjetlo dana. Popis je žanrovski raznovrstan, od indie-rocka preko soula 1970-ih do modernog popa, a osim Adele, nakon višegodišnje stanke, ovog mjeseca se novim albumom na scenu vratila još jedna glazbena ikona.

Ladyhawke: Time Flies

Novozelandska indie ikona Ladyhawke objavila je svoj četvrti studijski album, nostalgičnog naslova “Time Flies”, ispunjenog emotivnim pričama inspiriranih životnim vrtlogom koji je glazbenica prošla u posljednjih nekoliko godina, što je uključivalo i postnatalnu depresiju, kao i liječenje raka kože. Kako ističe, trenutno se nalazi u uspješnoj fazi oporavka, a ovim je albumom željela izraziti svoju zahvalnost na prilici što je i dalje živa i što može stvarati glazbu.

Courtney Barnett: Things Take Time, Take Time

Kada smo već u jugozapadnom dijelu svijeta, vrijedi spomenuti i kako je australska kantautorica Courtney Barnett također objavila novi album. Riječ je o njenom trećem po redu studijskom izdanju, na kojem se također bavi fenomenom vremena. Album nam donosi ukupno deset pjesama, u kojima se istaknuta glazbenica bavi vlastitom introspekcijom i procesima istraživanja ljubavi, zacijeljenja i samootkrivanja.

Snail Mail: Valentine

Iza zaigranog imena Snail Mail krije se američka indie-rock gitaristica i autorica Lindsey Jordan. U svom mlađahnom glazbenom životopisu može istaknuti zamijećeni debitantski album iz 2018., support-act nastupe izvođačima kao što su Mac Demarco i Thundercat, a od ovog mjeseca i drugi studijski album “Valentine”, koji ovu mladu glazbenicu postavlja kao sve relevantnije i prepoznatljivije indie-rock ime gen-z generacije.

Silk Sonic: An Evening with Silk Sonic

Ljubav prema funk, soul i R&B zvuku 1970-ih spojila je dva dobro poznata imena svjetske glazbene scene, Brunu Marsa i Andersona Paak.-a te su zajedničkim snagama kreirali projekt Silk Sonic i stvorili album koji atmosferom priziva upravo spomenutu glazbenu eru. Ovaj je album ‘veličanstveni izgovor da ugasite svjetla, utonete u mjehuriće i prepustite se da uzvišena snaga ove retro vjerodostojnosti svojom magijom utječe na vašu dušu i um’, poručuje Rolling Stone u svojoj recenziji. I slažemo se.

Adele: 30 & Taylor Swift: Red (Taylor’s Version)

S obzirom da smo započeli s ove dvije glazbene dive, s njima ćemo i završiti ovomjesečni pregled novih albuma. Tjedan za tjedan, točnije petak za petak, Taylor Swift i Adele objavile su svoja nova studijska izdanja, što nikako nije prošlo nezapaženo.

Allbum “Red (Taylor’s Version)” američke glazbenice Taylor Swift predstavlja nanovo snimljene pjesme originalno objavljene na hvaljenom i uspješnom albumu iz 2012. te donosi čak 30 pjesama. Popis uključuje i devet pjesama koje se svojevremeno nisu našle na albumu, a sada su ipak izvučene iz bogate glazbene riznice te predstavljeni fanovima kao dio “From The Vault” serijala. Među njima su i dva interesantna dueta; onaj s Edom Sheeranom u pjesmi “Run” i “I Bet You Think About Me” s Chrisom Stapletonom.

Svega tjedan dana kasnije, točnije 19. studenog, Adele je nakon višegodišnje pauze objavila iščekivani četvrti po redu album, naslova “30”. Riječ je dakako o potpuno novom studijskom materijalu koji nam kroz 12 pjesama, s prepoznatljivim autorskim potpisom nagrađivane britanske glazbenice, donosi njenu osobnu priču o majčinstvu, razvodu i slomljenom srcu. Kritika i fanovi hvale album, navodeći kako je ovo najemotivnije stvaralaštvo koje je Adele predstavila do sada.

Naslovna fotografija: Ladyhawke / Will Russell/Getty Images