Komedija-drama, na čelu sa Sandrom Oh, privlači pozornost otkako je stigla na popularnu streaming platformu. Nama se jako svidjela iz više razloga

Najnovija drama “The Chair” izazvala je puno reakcija i dobila visoke pohvale kritičara. I dok se po opisu činilo da će biti riječ o klasičnom žanru koji će glasno izražavati svoj stav o određenim tabu temama i prilagoditi se novijim generacijama koje tek trebamo shvatiti, “The Chair” je svježi dašak zraka koji je nenametljiv i prikazuje začkoljice u svakodnevnim životima osoba više generacija, iz perspektive sveučilišnih profesora, roditelja i – studenata. 

“The Chair” je zapravo u prijevodu “predsjedavajući”, a doktorica književnosti Ji-Yoon Kim, koju fantastično utjelovljuje Sandrah Oh, postaje predsjednica katedre za engleski jezik na prestižnom sveučilištu Pembroke. Dok se snalazi na svom novom radnom mjestu i ulozi, Ji-Yoon se suočava s nizom jedinstvenih izazova kao prva žena predsjednica odjela i jedna od rijetkih osoba nebijele boje kože.

 

 

Šestodijelna serija također rješava niz ključnih pitanja u svojim 30-minutnim epizodama. “The Chair” je zaista o sadašnjem trenutku”, kaže sama Sandra o ovoj seriji. “Sa svim stvarima za koje mislim da svi prolaze i da su ih svi svjesniji. Patrijarhat, seksizam, starosnost, što znači biti samohrana majka, zaglavljena između dvije kulture.”

Sve navedene teme protkaju se ovom serijom vrlo prohodno – ne napadaju vas sa svih strana uz one-linere koji stoje tamo samo da bi bili “kritika” i podsjećali na neki Twitter komentar izvan konteksta u moru drugih o nekoj potpuno drugoj temi. “The Chair” je nevjerojatno promišljen, uz prekrasne dopune citata i trenutaka iz američke književnosti, koje će se ljubiteljima knjiga nesumnjivo svidjeti.

Ono možda najvažnije, Ji-Yoon uopće ne djeluje kao nametnuta heroina, lišena grešaka i ne dok je pratimo, imamo od nje velika očekivanja. I to je, samo za sebe, popriličan komentar jer iako nas serija uvodi u intiman svijet nekolicine osoba, istovremeno djeluje kao da su nas prvo proveli petim poglavljem, a ne krenuli otpočetka, i traži od nas razumijevanje za njihove postupke. To je možda i najveća čar ove kratke, ne uvijek slatke, ali svakako važne, serije.

Sandra Oh predvodi glumačku ekipu, i mnogi tvrde da je “ukrala show” impresivnoj listi zvijezda. Holland Taylor glumi profesoricu Joan Hambling, redovitu profesoricu na engleskom odjelu koja postaje Ji-Yoonova saveznica, a tu je i Nana Mensah kao Yasmin McKay, također profesorica koja, zajedno s Ji-Yoon, želi unijeti promjene u sveučilišne “staromodne” načine. Odlični Jay Duplass, Bob Balaban, Mallory Low i David Morse te mnogi drugi čine ostatak glumačke ekipe.

 

Foto: Eliza Morse/NETFLIX © 2021