Sutra počinje online izdanje regionalnog filmskog festivala u kojem su se po prvi put udružili Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival, Festival autorskog filma i Filmski festival Herceg Novi. Evo naših preporuka što pogledati sljedećih dana

Na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba od 9. do 17. travnja publici se nudi zajednički program, po izboru selektora četiriju festivala. Neki od filmova nagrađeni su na posljednim izdanjima filmskih festivala u Cannesu, Berlinu i Veneciji, a mi smo probrali nekolicinu odličnih filmova kojoj treba svakako dati priliku!

Smrt filma, a i mog oca

Riječ je o zanimljivom i nagrađivanom izraelsko-francuskom filmu u režiji Danija Rosenberga. Redatelj ručnom kamerom prati posljednje dane svog oca trudeći se zamrznuti vrijeme i naoružati se protiv nadolazeće tuge. Umirući otac nije sentimentalan prema neizbježnom kraju i odbacuje svaku komemoraciju. Hibridna kombinacija fikcije i činjenica, obojena autobiografskim referencama. Prozirno i samorefleksivno putovanje koje, tražeći unutrašnju katarzu, suprotstavlja vječni protok vremena i prolazni trenutak smrti.

Mladi kitolovac

U ovoj dinamičnoj drami tinejdžer Lješka živi u izoliranu selu na Čukotskom poluootoku, na sjeveroistoku Rusije, koji Beringov prolaz dijeli od Aljaske. Kao i većina tamošnjih muškaraca lovac je na kitove i vodi vrlo neuzbudljiv život na samom rubu svijeta. U selo je nedavno je stigao internet pa se sad pretežno muško stanovništvo svake večeri okuplja u šupi kako bi gledalo prelijepe djevojke udaljene tisućama kilometara kako plešu na ekranu erotske web chat stranice. Za većinu momaka to je samo malo zabave, ali Lješka to shvaća ozbiljno. Na chat stranici sreće prelijepu djevojku i zaljubljuje se u nju. Lješkina prva ljubav transformira ga do neprepoznatljivosti: odlučuje svoju camgirl pronaći u stvarnom svijetu.

Krvne veze

Nakon što joj je majka tragično nastradala u prometnoj nesreći, Ida se uselila svojoj tetki i bratićima. Njihov je dom pun ljubavi, ali izvan njega vode nasilan i kriminalan život. Svidjet će se ljubiteljima trilera i danske kinematografije.

Novi poredak

U ovoj začaranoj, napetoj meksičko-francuskoj art distopijskoj drami raskošno vjenčanje više klase pođe po zlu uslijed neočekivanog izbijanja klasnog rata, koji zatim otvori prostor nasilnom državnom udaru. Iz perspektive simpatične mlade nevjeste i sluga koji rade za – i protiv – njezine bogate obitelji film napeto prati slom jednog političkog sustava i nicanje njegove uznemirujuće zamjene. Osim što je oku izazovan, ovaj film vrijedi pogledati i zbog brojnih kritika na koje je naišao, zbog načina na koji prikazuje društvene napetosti između viših i nižih slojeva društva.

Jedna od nas

Riječ je o domaćem filmu Đure Gavrana, a radnja prati proslavu petnaestogodišnjice mature na kojoj se kolege iz razreda prisjećaju srednjoškolskih dogodovština. Kako večer odmiče, nižu se sljedovi hrane i pića, a razgovori su sve otvoreniji. No jednu temu s nelagodom izbjegavaju sve dok ih alkohol ne ohrabri da započnu razgovor o šokantnom pismu koje su svi primili. Pismu u kojem njihova kolegica iznosi mučnu ispovijest o brutalnu zlostavljanju koje je proživljavala kao dijete i srednjoškolka. Odličan, i iznimno relevantan film.

U programu Proljetnog izdanja je sveukupno devet filmova – pet igranih: “Krvne veze” Jeanette Nordahl, “Mladi kitolovac” Filipa Jurjeva, “Novi poredak” Michela Franca, “Sluge režima” Ivana Ostrochovskog i “Smrt filma, a i mog oca” Danija Rosenberga, dva dokumentarna: “Jedna od nas” Đure Gavrana i “Mala djevojčica” Sébastiena Lifshitza te dva jugoslavenska klasika: “Pavle Pavlović” Puriše Đorđevića iz 1975. i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine.

Ulaznice / kodovi za gledanje filmova su u prodaji: cijena pojedinačnog koda za gledanje filma je 30 KN, a postoje i cijene paketa, a sve detaljnije proučite na službenoj stranici festivala.

Foto: Novi poredak/New Order Still, ZFF PR