Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle “ispod radara”, a velik su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije – u pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Prva hrvatska Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti”

Film “Čovjek koji nije mogao šutjeti”, redatelja Nebojše Slijepčevića, osvojio je prvu hrvatsku Zlatnu palmu na međunarodnom filmskom festivalu. Film je trijumfirao u konkurenciji kratkometražnih filmova, nadmašivši deset drugih naslova.

Ovo je prva Zlatna palma za hrvatski film od osamostaljenja, čime je ostvaren povijesni uspjeh za hrvatsku kinematografiju. Film su producirali Katarina Prpić i Danijel Pek iz produkcijske kuće Antitalent, a realiziran je u koprodukciji s partnerima iz Bugarske, Francuske i Slovenije.

“Čovjek koji nije mogao šutjeti” premijerno je prikazan u petak, 25. svibnja, u dvorani Debussy, uz prisutnost cijele filmske ekipe. Radnja filma smještena je u ratnu Bosnu i Hercegovinu 1993. godine, gdje putnički vlak na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage tijekom akcije etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti.

Irska, Španjolska i Norveška najavile priznavanje palestinske države

Irska, Španjolska i Norveška najavile su planove za službeno priznavanje palestinske države sljedećeg tjedna, što će vjerojatno osnažiti globalnu palestinsku vezu, ali dodatno zategnuti odnose između Europe i Izraela.

Tri europske nacije izjavile su kako je njihova značajna odluka najbolji način za postizanje trajnog mira na Bliskom istoku, no izazvala je brzu osudu Izraela. Izraelski ministar vanjskih poslova odmah je naredio opoziv svojih veleposlanika iz tih zemalja.

Većina svijeta već priznaje palestinsku državnost. Više od 140 od ​​193 države članice Ujedinjenih naroda službeno su priznale Palestinu. Međutim, među njima su samo neke nacije dio Europske unije.

Irski premijer Simon Harris rekao je u srijedu na tiskovnoj konferenciji u Dublinu: “Danas Irska, Norveška i Španjolska objavljuju da priznaju državu Palestinu. Svatko od nas sada će poduzeti sve nacionalne korake koji su potrebni da se ta odluka provede.”

Priznanje će u sve tri zemlje stupiti na snagu 28. svibnja, potvrdio je irski ministar vanjskih poslova Micheál Martin.

Talijanski tinejdžer s nadimkom “Božji influencer” trebao bi postati prvi milenijski svetac Katoličke crkve

Carlo Acutis, tinejdžer talijanskog podrijetla rođen u Londonu, poznat po širenju vjere putem interneta kao “Božji influencer”, postat će prvi milenijski svetac Katoličke crkve.

Carlo, koji je preminuo od leukemije 2006. godine u dobi od 15 godina, beatificiran je prije četiri godine nakon što je Vatikan priznao njegovo prvo čudo. U četvrtak je papa Franjo odobrio još jedno čudo – zagovor u korist mlade žene iz Firence koja je pretrpjela tešku ozljedu glave u srpnju 2022. godine.

Carlova majka, Antonia Salzano, opisala je odluku kao “veliku radost”, rekavši da su “mnogi molili za ovu kanonizaciju”. “Nisam bila primjer svetosti, ali Carlo je bio kao učitelj, poseban, nikad se nije žalio, nikad kritizirao”, izjavila je.

Carlo je rođen 3. svibnja 1991. godine u Londonu, a s obitelji se preselio u Milano, gdje je razvio interes za računala. “Carlo je koristio internet kao alat za evangelizaciju”, rekla je Salzano.

Poznat i kao “blaženik interneta” ili “Cyberapostol”, Carlo je upozoravao da internet može biti i blagoslov i prokletstvo. Također je pomagao zajednici, dijeleći deke i hranu beskućnicima u Milanu. Carlo je preminuo 12. listopada 2006. godine u Monzi.

Vatikan je 2020. godine priznao njegovo prvo čudo, tvrdeći da je posmrtno izliječio brazilskog dječaka s rijetkom bolešću gušterače.

Beatificiran je u Asizu, rodnom mjestu svetog Franje, gdje su njegovi ostaci premješteni u crkvu Santa Maria Maggiore. Njegova grobnica postala je mjesto hodočašća.

Drugo čudo pripisano Carlovom zagovoru dogodilo se kad je mlada studentica iz Firence, Valeria, pretrpjela tešku ozljedu glave. Njezina majka, Liliana, molila je na Carlovom grobu, nakon čega je Valeria počela samostalno disati i ubrzo se oporavila.

U četvrtak je Vatikanski dikasterij za kauze svetaca objavio da je papa Franjo odobrio dekret koji potvrđuje čudo pripisano Carlovom zagovoru. Papa će uskoro odrediti datum kanonizacije.

Disney Plus iznosi svoj plan za suzbijanje dijeljenja lozinki

Koristite li se računom prijatelja ili člana obitelji za pristup Disney Plusu? Ako je tako, to uskoro vrlo vjerojatno više nećete moći. Naime, House of Mouse iznio je svoj plan za sprječavanje korisnika da dijele podatke o svom računu s ljudima izvan svog kućanstva.

U intervjuu za CNBC, izvršni direktor Disneyja Bob Iger potvrdio je da je tvrtka istraživala opcije kako bi osigurala da samo oni koji plaćaju mjesečni račun za pretplatu mogu pristupiti sadržaju Disney Plus kanala. Također, postoji plan da se dodatnim korisnicima omogući pristup računu uz dodatnu naknadu.

“Ovo je ključni korak u našem nastojanju da postignemo profitabilnost unutar našeg streaming odjela do 2024. godine,” rekao je Iger. “Naši korisnici cijene sadržaj koji im pružamo, i važno je da zaštitimo vrijednost te ponude.”

Hugh Johnston, Disneyjev financijski direktor, ukazao je na konkurente koji su prošli sličan proces. Netflix je, na primjer, već uveo mjere za ograničavanje dijeljenja lozinki, što je dovelo do povećanja prihoda i stabilizacije broja pretplatnika.

Detalji o tome kako će Disney Plus provoditi ove promjene još nisu u potpunosti objavljeni, no očekuje se da će uključivati napredne tehnologije za praćenje prijava i identifikaciju dijeljenja lozinki izvan kućanstva. Ove mjere mogle bi uključivati i slanje obavijesti korisnicima o neovlaštenom pristupu te mogućnost dodavanja novih članova po smanjenoj cijeni.

Jednogodišnji mališan iz Gane proglašen najmlađim umjetnikom na svijetu

Jednogodišnji Ace-Liam Nana Sam Ankrah iz Gane službeno je priznat kao najmlađi muški umjetnik na svijetu. Naime, Guinnessova knjiga rekorda potvrdila je njegovo postignuće prošlog ponedjeljka, čime je mališan postao najmlađi nositelj ovog prestižnog naslova.

Kako bi se kvalificirao za ovaj rekord, Ace-Liam je sudjelovao na profesionalnoj izložbi u Muzeju znanosti i tehnologije u Accri, gdje je prodao devet od deset izloženih slika. Među kupcima njegovih radova bila je i prva dama Gane, Rebecca Akufo-Addo, koja je prisustvovala izložbi i naručila jedno od njegovih djela. Ukupno, Ace-Liam već je prodao 15 slika, a navršit će dvije godine u srpnju.

BBC izvještava da se Ace-Liam sada priprema za domaćinstvo aukcije, što će dodatno potvrditi njegov izvanredni umjetnički talent. Njegov umjetnički put započeo je u nevjerojatno ranoj dobi, kada je njegova majka, gospođa Chantelle, koja je i sama umjetnica, primijetila njegovu sklonost prema slikanju već sa šest mjeseci.

“Dok je učio puzati, raširila sam komad nerastegnutog platna na pod i ispustila malo boje na njega kako bi ga zaokupila dok sam radila na naručenoj slici”, objasnila je Chantelle. Na kraju je rasporedio boju po cijelom platnu, stvarajući svoje prvo remek-djelo pod nazivom ‘Puzanje’.

Sada, obitelj malog Ace-Liama nastoji njegovati njegov talent kroz kvalitetno obrazovanje te istražuje mogućnosti međunarodnih stipendija i načine kako bi njegova umjetnička djela mogla doseći globalno tržište.

Novi model umjetne inteligencije AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind je najavio novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula. Model umjetne inteligencije, nazvan “AlphaFold 3”, nadilazi dosadašnje sposobnosti izračunavanja proteina te daje posebno točna predviđanja za interakcije proteina s drugim biomolekulama u ljudskim stanicama, objasnila je podružnica Googleove kompanije Alphabet.

U razvoju ovog modela ključnu ulogu imala je podružnica DeepMinda, Isomorphic Labs, sa sjedištem u Londonu, specijalizirana za korištenje umjetne inteligencije u istraživanju lijekova. DeepMind je prethodno razvio AlphaFold 2, program koji može izračunati trodimenzionalni oblik proteina, čime su istraživači dobili alat za bolje razumijevanje bioloških procesa i bolesti.

Gofine 2020. DeepMind postigao je temeljni napredak u predviđanju struktura proteina. Dosad su milijuni istraživača diljem svijeta koristili AlphaFold 2 za otkrića u različitim područjima, uključujući cjepiva protiv malarije, liječenje raka i dizajn enzima.

U članku objavljenom u časopisu Nature, DeepMind je predstavio sustav umjetne inteligencije AlphaFold 3 kao model koji može predvidjeti strukturu i interakciju svih molekula života s dosad neviđenom točnošću. “Za interakcije proteina s drugim vrstama molekula, vidimo poboljšanje od najmanje 50 posto u usporedbi s postojećim metodama predviđanja, a za neke važne kategorije interakcija udvostručili smo točnost predviđanja”, istaknuli su iz DeepMinda.

Google DeepMind također je najavio “AlphaFold Server”, besplatni alat koji daje nekomercijalnim istraživačima pristup mogućnostima AlphaFold 3 za generiranje modela bioloških struktura. Ovaj alat omogućuje biolozima da generiraju velike i složene proteinske strukture na ekranu sa samo nekoliko klikova mišem.

Isomorphic Labs već surađuje s farmaceutskim tvrtkama kako bi iskoristio potencijal “AlphaFold 3” za razvoj lijekova. Očekuje se da će ovaj napredak u umjetnoj inteligenciji značajno ubrzati istraživanja i otkrića u biomedicini, pružajući nova rješenja za liječenje mnogih bolesti.