Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle “ispod radara”, a velik su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije – u pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Sara Funaro postala prva gradonačelnica Firence

Firenca je 24. lipnja, na blagdan svog zaštitnika Svetog Ivana, dobila prvu ženu gradonačelnicu u povijesti, Saru Funaro iz Demokratske stranke. Funaro je u drugom krugu izbora pobjedila Eikea Schmidta, bivšeg direktora galerije Uffizi, s više 60 posto glasova.

Nova gradonačelnica posvetila je svoju pobjedu djedu Pieru Bargelliniju, koji je vodio Firencu tijekom poplave 1966. godine, naglašavajući svoju ponosnu povezanost s gradom. Funaro, rođena 1976. u Firenci, diplomirana je psihologinja i bivša gradska vijećnica za obrazovanje, zdravstvo i jednake mogućnosti.

Ovo je dio šireg trenda u Italiji gdje su žene postale gradonačelnice u još nekoliko većih gradova, uključujući Prato i Perugiu. Ovaj val ženskog vodstva dolazi u trenutku kada Italija ima ženu premijerku i čelnicu oporbe, što označava značajan pomak u političkom pejzažu zemlje.

Sudar vlaka i autobusa u Slovačkoj

Sedam osoba je poginulo, a pet je ozlijeđeno nakon što se međunarodni ekspresni vlak sudario s autobusom na prijelazu u južnoj Slovačkoj, priopćili su službenici. Slovačka hitna pomoć izvijestila je da su svi poginuli bili putnici autobusa te da su teško stradali u požaru koji je uslijedio nakon sudara, što otežava identifikaciju.

Nesreća se dogodila u četvrtak u blizini grada Nove Zamky, oko 80 kilometara istočno od glavnog grada Bratislave, nešto nakon 17 sati po lokalnom vremenu. Oko 200 ljudi bilo je u vlaku i devet u autobusu u vrijeme sudara, kako navode dužnosnici.

Istraga je u tijeku kako bi se utvrdio uzrok nesreće, dok neki izvještaji sugeriraju da su svjetla i barijere na prijelazu bile izvan funkcije nakon nedavnog olujnog vremena. Slovačke željeznice još nisu komentirale te tvrdnje, a ministar Estok je na društvenim mrežama poručio da nas “mala nepažnja može koštati života” te da ovaj tragični događaj treba biti podsjetnik na važnost sigurnosti na cestama i pri prijelazima preko željeznice.

Švedski gradić prodaje parcele zemlje po cijeni jedne šalice kave

U švedskom gradu Götene, smještenom jugozapadno od Stockholma, trenutačno se prodaje zemlja po simboličnoj cijeni od samo jedne krune po kvadratnom metru. Ova ponuda obuhvaća 29 parcela koje omogućuju izgradnju kuće, bilo za trajni boravak ili vikendice.

Grad je odlučio ponuditi ove parcele kako bi potaknuo lokalno tržište nekretnina koje pati zbog visokih kamatnih stopa i ekonomske recesije te kako bi privukao više stanovnika u regiju koja se suočava s niskim natalitetom i starenjem stanovništva.

Interes za ovu inicijativu bio je golem, a grad je zabilježio na tisuće zahtjeva za kupnju parcela. Zbog neviđenog interesa, privremeno je zaustavljena prodaja kako bi se organizirao licitacijski proces koji će ponovno započeti početkom kolovoza. Očekuje se da će se zemlja prodavati po licitaciji, a ne po minimalnoj cijeni od jedne krune po kvadratnom metru, ukoliko drugi kupci pokažu interes za istu parcelu.

Vrhovni sud SAD-a blokira zabranu hitnih pobačaja u Idahu

Vrhovni sud SAD-a privremeno je blokirao strogu zabranu pobačaja u Idahu, omogućujući trudnicama pristup hitnoj pobačajnoj skrbi dok se slučaj razmatra pred sudom. Ova odluka za sada sprječava državu da odbije hitni pobačaj u slučaju opasnosti po zdravlje trudnice.

Bidenova administracija tvrdi da Idahov zakon krši federalne propise o hitnom medicinskom liječenju, što je izazvalo sudski spor. Odluka Vrhovnog suda donosi privremeno olakšanje, ali stručnjaci ističu da problemi ostaju, s nesigurnim uvjetima za liječnike i pacijentice zbog mogućih kaznenih sankcija.

Izvor: Unsplash

Najveće glazbene kuće tuže AI startupove zbog kršenja autorskih prava

Najveće svjetske glazbene kuće, uključujući Sony Music, Universal Music Group i Warner Records, podigle su tužbu protiv AI start-upova Suno i Udio zbog navodnog kršenja autorskih prava. Tvrtke tvrde da softveri ovih startupova kradu glazbu kako bi stvarali slične radove te traže odštetu od 150.000 dolara po djelu.

Tužbe, koje je najavila Američka udruga diskografske industrije, dio su šireg vala tužbi protiv AI tvrtki zbog korištenja zaštićenih djela bez dozvole. AI tvrtke pak tvrde da njihova uporaba materijala spada pod poštenu uporabu, dok glazbene kuće kažu da je njihov cilj komercijalna dobit od kopiranja pjesama. Glazbene kuće upozoravaju da “masovna krađa” snimaka prijeti cijeloj glazbenoj industriji.

Rijeka Seine još uvijek ne zadovoljava standarde kvalitete vode

Mjesec dana prije početka Olimpijskih igara u Parizu, rijeka Seine još uvijek ne zadovoljava standarde kvalitete vode, pokazali su rezultati testiranja objavljeni u petak. Na Seini se planira održati natjecanje u plivanju na otvorenom te plivački dio triatlona.

Posljednja testiranja, dovršena prošlog tjedna i objavljena od strane ureda pariške gradonačelnice, pokazala su razine bakterije E. Coli, koja je indikator fekalne kontaminacije, daleko iznad dopuštenih granica koje su postavile sportske federacije.

Rezultati za bakteriju enterokok bili su nešto bolji, ali su i dalje bili na nesigurnim razinama nekoliko dana prošlog tjedna.

“Kvaliteta vode ostaje loša zbog nepovoljnih hidroloških uvjeta, malo sunčeve svjetlosti, ispodprosječnih sezonskih temperatura i zagađenja uzvodno”, navodi se u izjavi ureda gradonačelnice.

Francuske vlasti uložile su 1,4 milijarde eura u posljednjem desetljeću kako bi očistile rijeku poboljšanjem pariškog kanalizacijskog sustava te izgradnjom novih postrojenja za tretman i skladištenje vode. Međutim, velike oluje i dalje preopterećuju kanalizacijsku mrežu glavnog grada, od kojih neki dijelovi datiraju iz 19. stoljeća, što dovodi do ispuštanja netretirane kanalizacije ravno u rijeku.

Nakon mjeseci neobično vlažnog vremena, razina Seine trenutačno je visoka, s protokom četiri do pet puta višim od uobičajenog za ljetne mjesece, prema nedavnim očitanjima. Organizatori su uvjereni da će nekoliko suhih dana i sunčanog vremena u srpnju biti dovoljno da rijeka Seine postane pogodna za natjecanja u plivanju na otvorenom.

Foto: Unsplash

Plave antilop cipele Elvisa Presleya na aukciji za 120.000 funti

Očekuje se da će cipele koje je Elvis Presley nosio tijekom 1950-ih dosegnuti cijenu od 120.000 funti na aukciji.

Presley je cipele poklonio prijatelju nakon što je pozvan u američku vojsku. Cipele su verificirane kao autentične i imaju neprekinutu liniju vlasništva od Presleya do danas. Aukcija će se održati u Henry Aldridge & Son u Wiltshireu, a očekuje se da će dosegnuti cijenu između 100.000 i 120.000 funti.

Prostitutke u Belgiji sada mogu sklapati redovite radne ugovore

U Belgiji će prostitutke uskoro imati ista socijalna prava kao i ostali zaposlenici zahvaljujući zakonu usvojenom u svibnju ove godine.

Prije su hostese u barovima i saloni za erotske masaže djelovali u pravnoj sivoj zoni, što je otvaralo vrata zlouporabama. Dekriminalizacijom određenih oblika posredovanja vlada želi nametnuti jasna pravila, osigurati pristup naknadama za nezaposlenost, zdravstvenom osiguranju i rodiljnim dopustima.

Poslodavci moraju proći provjeru kaznenog dosjea, dobiti odobrenje za rad i poštovati pravo zaposlenika da odbiju klijenta ili prekinu seksualni čin.

Iako su mnogi stručnjaci u sektoru pozdravili reformu kao najrealniji pristup, neki feministički aktivisti tvrde da zakon pogoduje posrednicima i trgovcima ljudima te ne rješava situacije migrantkinja i žrtava trgovine ljudima. Prema stručnjacima, bit će potrebno nekoliko godina da se procijene učinci zakona na životne uvjete seksualnih radnica te na trgovinu ljudima i posredovanje.

Foto: Unsplash

Farmeri u Danskoj će biti oporezivani zbog emisija stakleničkih plinova

Danska vlada predložila je novi zakon prema kojem će farmeri biti oporezivani zbog emisija stakleničkih plinova koje proizvode njihove krave, ovce i svinje. Ovaj radikalni prijedlog, koji je naišao na široku podršku u industriji, očekuje se da će biti usvojen u danskom parlamentu.

Ministar financija Jeppe Bruus izjavio je da je cilj ovog zakona smanjenje emisija stakleničkih plinova u Danskoj za 70 posto do 2030. godine. “Ovaj korak nas približava postizanju klimatske neutralnosti do 2045. godine”, rekao je Bruus, dodajući da će Danska biti prva zemlja na svijetu koja će uvesti stvarni porez na CO2 u poljoprivredi. Nada se da će i druge zemlje slijediti ovaj primjer.

Prema prijedlogu, farmeri će od 2030. godine plaćati 300 kruna (40,2 €) po toni ekvivalenta ugljičnog dioksida, a taj iznos će se povećati na 750 kruna (100,5 €) do 2035. godine. Zbog 60 % porezne olakšice, stvarni trošak po toni počet će od 120 kruna (16 €) i rasti do 300 kruna (40,2 €) do 2035. godine.

Ovaj zakon predstavlja rezultat dogovora između desnog centra vlade i predstavnika farmera, industrije i sindikata, postignutog u ponedjeljak navečer. Dansko društvo za zaštitu prirode opisalo je ovaj dogovor kao “povijesni kompromis”. Njihova predsjednica, Maria Reumert Gjerding, izjavila je da je ovaj porez temelj za restrukturiranje prehrambene industrije i nakon 2030. godine.