Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle “ispod radara”, a velik su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije – u pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Uzgajivač pasa dobio najveću kaznu u povijesti za kršenje dobrobiti životinja

Gotovo dvije godine nakon spašavanja tisuća biglova iz nesigurnih uvjeta u uzgajalištu u Virginiji, tvrtka koja je stajala iza tog uzgajališta pristala je platiti rekordnih 35 milijuna dolara kazne. 

Ured američkog državnog odvjetnika za zapadni okrug Virginije objavio je u ponedjeljak da je Envigo RMS LLC, koji je posjedovao i upravljao sada zatvorenim objektom u okrugu Cumberland, priznao krivnju za kršenje Zakona o dobrobiti životinja. Tvrtka nije pružala odgovarajuću veterinarsku skrb i osoblje, čime je ozbiljno ugrozila zdravlje životinja.

Envigo Global Services Inc. također je priznao krivnju za zločin urote zbog svjesnog kršenja Zakona o čistoj vodi. Tvrtka nije pravilno upravljala i održavala postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, što je dovelo do masovnog nezakonitog ispuštanja nepročišćene otpadne vode u lokalni vodotok.

“Svi koji su bili žrtve u ovom slučaju dobrobiti životinja, uključujući radnike, bigleove, okoliš i zajednicu, zaslužili su bolje”, rekao je David Uhlmann, pomoćnik upravitelja Agencije za zaštitu okoliša. 

Inotiv, matična tvrtka Enviga sa sjedištem u Indiani, mora platiti ukupnu kaznu od 22 milijuna dolara, što uključuje 11 milijuna dolara za svaki prekršaj. Tvrtka također mora platiti 1,1 milijun dolara Radnoj skupini za borbu protiv životinja iz Virginije i 1,9 milijuna dolara Humanom društvu Sjedinjenih Država za pomoć u istrazi.

Dodatno, Envigo mora uplatiti 3,5 milijuna dolara Nacionalnoj zakladi za ribu i divlje životinje za dobrobit i obnavljanje okoliša i ekosustava u okrugu Cumberland. Tvrtka mora uložiti najmanje sedam milijuna dolara za poboljšanje svojih drugih objekata i osoblja u skladu s federalnim standardima.

Novi test krvi može predvidjeti povratak raka dojke

Istraživači iz Instituta za istraživanje raka (ICR) u Londonu razvili su novi “ultraosjetljivi” test krvi koji može predvidjeti povratak raka dojke godinama prije nego što se bolest pokaže na skeniranju. Tim pod vodstvom dr. Isaaca Garcia-Murillasa vjeruje da ovaj test postavlja temelje za bolje praćenje i liječenje pacijenata.

Test, koji hvata tragove DNK tumora prije potpunog recidiva, pokazao se sto posto točnim u predviđanju kod kojih će se pacijenata rak vratiti. Prema istraživačima, ovo može omogućiti raniji početak liječenja i poboljšati stope preživljavanja.

Studija je provedena na 78 pacijenata s različitim tipovima ranog raka dojke. “Tekućom biopsijom” traženo je 1800 mutacija u krvi pacijenata koje oslobađaju stanice raka. Cirkulirajuća DNK tumora pronađena je kod 11 žena, a kod svih se rak vratio, dok nijednoj drugoj ženi rak se nije vratio. U prosjeku, krvni test otkrio je rak 15 mjeseci prije nego što su se simptomi pojavili ili se bolest pokazala na skeniranju.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na konferenciji Američkog društva za kliničku onkologiju u Chicagu. Najranije otkrivanje raka pomoću ovog testa bilo je 41 mjesec prije nego što je skeniranje potvrdilo dijagnozu.

Dr. Garcia-Murillas izjavio je da stanice raka dojke mogu ostati u tijelu nakon operacije i drugih tretmana, ali može biti tako malo tih stanica da se ne mogu detektirati na naknadnim pregledima. Ove stanice mogu izazvati recidiv puno godina nakon početnog liječenja. Dodao je da studija postavlja temelje za bolje praćenje nakon tretmana i potencijalno produljenje života.

Dr. Simon Vincent iz organizacije Breast Cancer Now, koja je dijelom financirala studiju, izjavio je: “Rano otkrivanje je jedno od naših najvećih oružja protiv raka dojke i ovi početni nalazi, koji sugeriraju da bi novi testovi mogli biti u mogućnosti otkriti znakove recidiva raka dojke više od godinu dana prije pojave simptoma, nevjerojatno su uzbudljivi.”

Iako je istraživanje još uvijek u ranoj fazi, dr. Vincent istaknuo je da ranije otkrivanje recidiva raka dojke znači veću vjerojatnost uspješnog liječenja i sprječavanja širenja raka na druge dijelove tijela. U Velikoj Britaniji od sekundarnog raka dojke godišnje umire oko 11 tisuća ljudi, što naglašava važnost ovakvih istraživanja.

Nije jasno kad će test biti široko dostupan, no vijesti o ovom istraživanju prate niz drugih napretka u istraživanju raka u proteklom tjednu, uključujući poboljšane testove za rak prostate i nova personalizirana cjepiva za borbu protiv raka.

NASA-in astronaut Bill Anders poginuo u zrakoplovnoj nesreći

Bill Anders, astronaut misije Apollo 8, koji je zauvijek obilježio povijest svemirskih letova snimivši jednu od najpoznatijih fotografija ‘Earthrise’, poginuo je u zrakoplovnoj nesreći u 90. godini života. Nesreća se dogodila kada se mali zrakoplov kojim je Anders upravljao srušio u more kod države Washington.

Dužnosnici su potvrdili da je tijelo legendarnog astronauta pronađeno u petak poslijepodne. Njegov sin, Greg Anders, potvrdio je vijest o očevoj smrti. “Obitelj je shrvana. Bio je sjajan pilot. Nedostajat će nam”, stoji u priopćenju obitelji.

Bill Anders bio je pilot lunarnog modula tijekom misije Apollo 8, prvog svemirskog leta s posadom koji je napustio Zemljinu orbitu i stigao do Mjeseca. Tijekom ove povijesne misije, Anders je snimio fotografiju “Earthrise” koja prikazuje Zemlju kako se uzdiže iznad horizonta neplodne Mjesečeve površine. Fotografija je snimljena na Badnjak 1968. godine i postala je simbolom krhkosti i ljepote našeg planeta.

Anders je često isticao kako smatra “Earthrise” svojim najznačajnijim doprinosom svemirskom programu. Slika je inspirirala mnoge ljude diljem svijeta i postala simbolom nade i zajedništva.

Bill Anders ostavio je neizbrisiv trag u povijesti istraživanja svemira ne samo kroz svoje tehničke vještine i hrabrost već i kroz svoju sposobnost da zabilježi ljepotu i značaj našeg planeta iz perspektive svemira. Njegov doprinos svemirskom programu i nasljeđe koje je ostavio zauvijek će biti cijenjeni.

WHO potvrđuje prvi smrtni slučaj H5N2 kod ljudi u Meksiku

Jedna osoba umrla je od ptičje gripe u Meksiku u prvom potvrđenom slučaju čovjeka zaraženog varijantom H5N2, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu, 5. lipnja. 

59-godišnjak, koji je preminuo 24. travnja nakon što je dobio temperaturu, nedostatak zraka, proljev i mučninu, “nije imao nikakvu povijest izloženosti peradi ili drugim životinjama” te je imao “višestruka temeljna medicinska stanja”, stoji u priopćenju WHO-a. 

Stanovnik meksičke države hospitaliziran je u Mexico Cityju i preminuo je isti dan, navodi se u priopćenju. Bio je to “prvi laboratorijski potvrđen slučaj ljudske infekcije virusom influence A(H5N2) prijavljen na globalnoj razini”, dodaje WHO. 

Meksičke zdravstvene vlasti izvijestile su o potvrđenom slučaju WHO-u 23. svibnja nakon provedenih laboratorijskih testova. Izvor izloženosti virusu je nepoznat, rekli su iz WHO-a, iako su slučajevi H5N2 prijavljeni kod peradi u Meksiku. Slučajevi H5N2 otkriveni su u dvorišnoj farmi peradi u državi Michoacan u ožujku, dok su druge epidemije identificirane u državi Meksiko, prema zdravstvenom tijelu UN-a.

Švedska i Finska ublažavaju stroge zakone o konzumaciji alkohola

Švedska i Finska donijele su odluke o ublažavanju strogih zakona koji reguliraju prodaju alkohola iako zadržavaju šire državne monopole. Vlada u Stockholmu planira uvesti tzv. “farmerske prodaje” koje će omogućiti proizvođačima alkohola da direktno prodaju pića posjetiteljima na svojim posjedima.

Istovremeno, finski parlament odobrio je prodaju fermentiranih pića poput piva, vina i cidera s udjelom alkohola do 8 % u supermarketima, umjesto dosadašnjeg ograničenja od 5,5 %. U Švedskoj i Finskoj alkohol se općenito može kupiti samo u državnim trgovinama ili licenciranim barovima i restoranima.

Finci su glasovali sa 102 glasa za i 80 protiv novog zakona o fermentiranim pićima. Svi članovi Kršćanskih demokrata, stranke iz vladajuće koalicije, glasovali su protiv zakona, opravdavajući svoj stav zdravstvenim razlozima i strahom od povećanja konzumacije alkohola.

Nova pravila u Finskoj stupit će na snagu već sljedeći tjedan, ali neće obuhvatiti destilirana pića. U međuvremenu, švedska centrističko-desna vlada planira podržati poduzetnike omogućavanjem maloprodaje vina, piva, cidera i žestokih pića posjetiteljima na lokacijama proizvođača. Ako bude odobrena, mjera će stupiti na snagu 2025. godine.

Obje odluke možda će trebati biti proslijeđene Europskoj komisiji kako bi se provjerilo da ne krše zakone o tržišnom natjecanju. Komisija je već izrazila primjedbe na odluku o isključenju destiliranih pića iz novog zakona.

Venecija uvodi zabranu velikih turističkih grupa i razglasa

Venecija je uvela nove mjere koje zabranjuju korištenje razglasa i ograničavaju veličinu turističkih grupa na 25 osoba. Ove mjere uvedene su kako bi se smanjio utjecaj prekomjernog turizma na grad.

Povijesna jezgra Venecije, sa svojim kanalima, čini grad jednim od najposjećenijih mjesta u Europi. Ranije ove godine uvedena je dnevna ulaznica od 5,00 eur, a 2021. godine zabranjeno je pristajanje velikim kruzerima.

Prekomjerni turizam smatra se ozbiljnim problemom za Veneciju, koja ima oko 250 000 stanovnika i više od 13 milijuna posjetitelja godišnje. Broj turista smanjio se tijekom pandemije, ali se očekuje da će ponovno rasti.

Udruženje Ocio navodi da povijesna jezgra ima oko 49 000 kreveta za turiste, više nego za lokalno stanovništvo. UNESCO je prošle godine upozorio da bi Venecija mogla biti dodana na popis svjetske baštine u opasnosti zbog klimatskih promjena i masovnog turizma. Nove mjere dio su napora Venecije da zaštiti svoje kulturno nasljeđe i osigura održivi turizam.

Danska premijerka napadnuta

Danska premijerka Mette Frederiksen postala je meta napada dok se nalazila na centralnom trgu u Kopenhagenu. Napadač, čiji identitet još nije objavljen, izazvao je lakšu ozljedu potresa mozga pri napadu na nju. Frederiksen je hitno prebačena u bolnicu radi pregleda, što je rezultiralo otkazivanjem njezinog službenog rasporeda za taj dan.

Napadač je brzo uhićen, ali motiv napada ostaje nejasan, a policija zasad nije otkrila njegov identitet. Ovaj incident naišao je na osude političara kako u Danskoj tako i u inozemstvu, koji su ga nazvali napadom na demokratske vrijednosti.

Nakon napada, premijerka Frederiksen otkazala je planirane događaje uoči europskih izbora. U izdanom priopćenju, njezin ured izvijestio je da je Frederiksen “u dobrom stanju, ali uzdrmana zbog incidenta”.

Muškarac od 39 godina koji je napao premijerku priveden je pred suca na saslušanju u Kopenhagenskom gradskom sudu, a sudac je odlučio da se njegovo ime ne može objaviti radi zaštite osobne sigurnosti. Sudac je također naredio zadržavanje optuženog u pritvoru najmanje do 20. lipnja.

Iako detalji napada još uvijek nisu potpuno razjašnjeni, svjedoci su izvijestili lokalne medije da je napadač snažno gurnuo Frederiksen. Napad se dogodio neposredno prije europskih parlamentarnih, kada su napetosti već bile visoke nakon nedavnih napada na političare diljem Europe. Socijaldemokrati, koje predvodi Mette Frederiksen, prema posljednjim anketama vode uoči izbora.

 

Foto: Profimedia.hr, Pexels