Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle “ispod radara”, a velik su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije – u pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Poljski predsjednik blokirao zakon o “piluli za dan poslije”

U petak je poljski konzervativni predsjednik Andrzej Duda stavio veto na zakon koji bi olakšao pristup “piluli za dan poslije” ženama, što je izazvalo bijes lijevih i liberalnih političara.

Poljska, većinski katolička zemlja, jedna je od samo dviju članica EU-a u kojima žene moraju imati recept za hitnu kontracepciju. Prema novom zakonu, osobe starije od 15 godina ne bi trebale imati recept, što bi uklonilo ograničenje koje je 2017. uvela prethodna vlada nacionalističke stranke Pravo i pravda, čiji je Duda saveznik.

U priopćenju iz Ureda predsjednika piše: “Predsjednik ne može prihvatiti zakonska rješenja koja djeci mlađoj od 15 godina omogućuju pristup medicinskim proizvodima koji se koriste u kontracepciji bez nadzora liječnika i koja zaobilaze ulogu i odgovornost roditelja.”

Međutim, Duda je naglasio da je otvoren za opciju u kojoj odrasle žene ne bi trebale imati recept za “pilulu za dan poslije”. Zastupnici Nove ljevice, koji su dio proeuropske koalicijske vlade, reagirali su bijesno na ovu odluku.

“Konzervativna ideologija pobijedila je znanost i ženska prava. Ali samo nakratko”, rekla je zastupnica Joanna Scheuring-Wielgus.

Ministrica zdravstva Izabela Leszczyna najavila je prošli tjedan da će vlada, ako Duda blokira zakon, omogućiti da recepte izdaju ljekarnici koji prodaju pilulu, umjesto da žene kao sada moraju na pregled kod liječnika.

Koalicijska vlada podijeljena je po pitanju abortusa, ali uspjeli su se dogovoriti oko ponovnog financiranja umjetne oplodnje.

Golema rupa u Rimu progutala dva automobila

U četvrtak se na jugoistoku Rima otvorila golema rupa na ulici, progutavši pritom dva parkirana automobila.

Prema informacijama lokalne policije, rupa promjera 10 metara i dubine oko 10 metara otvorila se u ranim jutarnjim satima, što su brzo potvrdili talijanski mediji. Fotografije i videozapisi ove velike udubine munjevito su se proširili društvenim mrežama, šokirajući stanovnike Rima.

Srećom, nema izvješća o ozlijeđenima jer, kako je potvrdila hitna služba, na ulici nije bilo ljudi u trenutku incidenta. Lokalna policija i vatrogasci brzo su reagirali i stigli na mjesto događaja.

Kako bi se spriječile dodatne opasnosti, policija je preko noći zatvorila cestu i osigurala područje ugroženo u naselju Quadraro. Na fotografijama koje su se pojavile vidi se nekoliko parkiranih automobila pored rupe, koji su morali biti premješteni.

Ovaj incident nije rijedak u velikim talijanskim gradovima. Podsjećamo, krajem veljače, slična situacija dogodila se i u Napulju, gdje je golema rupa progutala nekoliko vozila u prometnoj četvrti.

Starenje infrastrukture u talijanskim gradovima, poput Rima, često je razlog ovakvih incidenata s obzirom na to da su iskopavanja i građevinski radovi u ovim područjima prisutni već stoljećima.

Tajland sve bliže legalizaciji istospolnih brakova

Tajlandski parlament donio je ključan zakon o jednakosti brakova koji označava važan korak prema legalizaciji istospolnih zajednica u zemlji. S 400 od 415 zastupnika koji su podržali prijedlog zakona, Tajland se sve više približava statusu trećeg teritorija u Aziji koji priznaje istospolne veze, nakon Tajvana i Nepala.

Ovaj zakon, koji je imao podršku svih glavnih političkih stranaka i bio predmet razmatranja više od desetljeća, treba još odobrenje Senata i potpis kralja prije stupanja na snagu, što se očekuje 120 dana nakon usvajanja.

Danuphorn Punnakanta, predsjednik parlamentarnog odbora koji je radio na nacrtu zakona, izjavio je da je ovo postignuće ključno za smanjenje nejednakosti u tajlandskom društvu te za početak stvaranja veće razine jednakosti. Usvojeni zakon predstavlja ne samo korak prema priznavanju istospolnih veza, već i potvrdu Tajlanda kao progresivne i otvorene zemlje koja promiče različitost i inkluzivnost, dok istovremeno njeguje tradicionalne budističke vrijednosti.

Tajland već dugo privlači istospolne parove, kako lokalne stanovnike tako i turiste, s bogatom LGBT društvenom scenom i ciljanim marketinškim kampanjama usmjerenim prema LGBT putnicima. Ovim zakonom, Tajland nastavlja graditi reputaciju kao jedne od najprijateljskijih destinacija za LGBT zajednicu u Aziji.

Alessandro Michele novi je kreativni direktor Valentina

Alessandro Michele, poznati dizajner i kreativni direktor modne kuće Gucci, preuzima ulogu kreativnog direktora u legendarnoj modnoj kući Valentino.

Njegov prvi radni dan u ovoj arhetipskoj rimskoj modnoj kući bit će u utorak, 2. travnja. Micheleova prvotna kolekcija pod brendom Valentino bit će za sezonu proljeće/ljeto 2025. Prema trenutnim planovima, kolekcija će biti predstavljena tijekom rujanskog izdanja Tjedna mode u Parizu te se očekuje da će biti najiščekivanija revija sezone.

U svojoj izjavi, Michele je izrazio svoje uzbuđenje zbog imenovanja: “To je nevjerojatna čast. Osjećam neizmjernu radost i golemu odgovornost pridružiti se Maison de Coutureu koji riječ “ljepota” ima urezanu u kolektivnu priču sačinjenu od prepoznatljive elegancije, profinjenosti i ekstremne gracioznosti.”

Očekuje se da će njegov dolazak u Valentino donijeti novo svjetlo i inovativni pristup ovoj prestižnoj modnoj kući.

Beyoncé izdala novi album “Cowboy Carter”

Beyoncé je obilježila početak nove ere svoje karijere objavom najnovijeg albuma nazvanog “Cowboy Carter”. Ovaj uradak donosi svježi dah country glazbe i oduševljava obožavatelje širom svijeta.

Album, koji se sastoji od čak 27 pjesama, nudi paletu glazbenih stilova, uključujući obrade klasika poput Dolly Partonovog “Jolene” i “Blackbird” Beatlesa. No to nije sve. Na “Cowboy Carteru” možemo čuti i kratke ali izvanredne suradnje s legendama poput Willieja Nelsona i same Dolly Parton.

Neizostavno je spomenuti Beyoncéinu kćer, Rumi Carter, koja je zaslužna za pjesmu “Protector”, što dodaje dodatnu emotivnu dubinu albumu. Osim toga, gosti poput Miley Cyrus, Post Malone, Shaboozey, Linda Martell i Willie Jones pridodaju svoj jedinstveni pečat glazbenom iskustvu koje pruža “Cowboy Carter”.

Crypto kralj Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora zbog prijevare

Sam Bankman-Fried, suosnivač propale kriptovalutne burze FTX, osuđen je na 25 godina zatvora zbog prijevare klijenata i investitora svoje sada bankrotirane tvrtke.

Presuda označava pad bivšeg milijardera, koji se istaknuo kao visoko profilirana figura u kriptovaluti prije dramatičnog kolapsa njegove tvrtke 2022. Utvrđeno je da je ukrao milijarde od kupaca prije nego što je došlo do propasti. Pravni tim Bankman-Frieda planira uložiti žalbu na njegovu osudu.

FTX je nekoć bila jedna od najvećih svjetskih kriptovalutnih burzi prije nego što je propala, pretvarajući Bankman-Frieda u poslovnu slavnu osobu i privlačeći milijune kupaca koji su koristili platformu za kupnju i trgovanje kriptovalutama.

Glasine o financijskim problemima potaknule su navalu povlačenja sredstava 2022., ubrzavajući propast tvrtke i otkrivajući zločine Bankman-Frieda.

Rekvizit sa snimanja “Titanica” koji je spasio Rose od utapanja prodan za više od 700 000 dolara

Plutajući komad vrata koji je održao Rose na životu prilikom tragičnog potonuća Titanica prodan je na aukciji za impresivnih 718.750 dolara. Ovaj rekvizit iz filma iz 1997. godine izazvao je veliko zanimanje među obožavateljima.

Od trenutka kad je film osvojio srca gledatelja diljem svijeta, ova daska postala je predmetom mnogih rasprava i nagađanja, a sada je konačno pronašla svog novog vlasnika. Prodaja se odvila na aukciji rekvizita i kostima u vlasništvu Planet Hollywooda, lanca restorana i odmarališta koji je poznat po prikupljanju filmskih relikvija.

Velika talačka kriza u Nizozemskoj

Prema nacionalnim novinama “de Telegraaf”, pozivajući se na anonimne izvore, muškarac s oružjem i eksplozivima uzeo je taoce u lokalnom baru Petticoat, izvijestila je policija u subotu. Policija je naglasila da nema indikacija o terorističkom motivu ovog incidenta.

Specijalne jedinice policije su stacionirane na mjestu događaja, kod zgrade u središtu grada, objavila je policija putem društvenih mreža. Evakuirano je oko 150 kuća, dok je javnost upozorena da ne prilazi tom području.

Nije jasno koliko je talaca još uvijek u zgradi nakon što su novinari vidjeli tri osobe kako bježe iz područja s rukama iznad glava. Željeznički operator NS objavio je otkazivanje vlakova za i iz Edea putem svoje web-stranice.