“Kuhanje sam zavoljela davno. Iako kulinarski počeci nisu bili najuspješniji, shvatila sam da je uživanje u samom procesu ono što me baš uveseljava, bez obzira na ishod.” kaže nam Irena, simpatična vlasnica jednog od omiljenih gastro profila na domaćoj sceni, a kojeg smo zavoljeli i mi – Pregacha. Ako se pronalazite u prvoj rečenici, čitajte dalje

U ovo pandemijsko vrijeme kad doma provodimo više vremena nego inače, te zbog rada od kuće pronađemo i više vremena za kuhanje, gastro blogerska scena definitivno je eksplodirala. Mnogi nas domaći gastro kreativci oduševe, ali posljednji koji nam je posebno zapeo za oko jest blog Pregacha jer je namijenjen onima poput nas, s ne baš puno iskustva u kuhinji. Irena ga je otvorila jer je uživala u samom procesu kuhanja, te je tak “gušt” htjela približiti drugima, bez da izgube volju za kuhanjem teškim i zahtjevnim receptima.  “Želja mi je bila širiti veselje kuhanja dalje. I dan danas, nema mi veće radosti od poruke, feedbacka ili fotke uspješno završenog recepta gdje je nit vodilja, inspiracija ili tek prisjećanje nekih dragih recepata iz djetinjstva bio upravo recept s bloga. To vam je ista razina sreće kao kad jedete savršeni kolač.” smije se. Kako nije profesionalni kuhar ili slastičar, već “samouka amaterka” kako kaže, na blogu ćete najviše pronaći jednostavne slastice i ukusne torte, te poneku ideju za slano jelo i dizana tijesta. Ono što je zajedničko svim receptima jest da su stvarno jednostavni, brze pripreme, pristupačnih namirnica, a užitak na kraju je zajamčen. A što su njezina omiljena jela? “Uh, bome je teško odabrati. Uvijek mi je žao onoga što izostavim (smijeh). Kod predjela ćete me uvijek osvojiti ako u njemu ima sira, a što se tiče deserta… Rekla bih da ću uvijek provjeri prvo ponudu cheesecake torti, pa ako slučajno tu ne pronađem nešto, što je jaaako teško, onda se bacam na čokoladne slastice.” kaže nam Irena zaključivši rečenicu osmijehom umjesto točke. No najbolje je da se njome upoznate kroz njezine recepte. Dva po njezinom ukusu donosimo u nastavku, a druge pronađite na blogu Pregacha

Predjelo

Turske pide

Sastojci 

100ml tople vode

1 instant kvasac

1 žličica šećera

1 jaje

100ml tekućeg jogurta

3 žlice ulja (30ml)

1 žličica soli

450g brašna (možda 20,30g više) zavisi od jajeta i jogurta.

Nadjev

1 veći crveni luk

2 češnja češnjaka

500g mljevene junetine

1 žličica začina Ras el Hanout

Pola žličice soli

Pola žličice papra

1 crvena paprika nasjeckana na sitne kockice

1 žličica paste od paprike

1 žličica paste od rajčice

Svježi peršin sitno nasjeckan

Priprema 

Toplu vodu, kvasac i šećer pomiješajte u posudi u kojoj ćete mijesiti tijesto. Ostavite 5,10 min da kvasac nadođe. Ubacite sve ostale sastojke pa mijesite 5,10 min dok se tijesto ne formira u kuglu i ne odvaja od posude. Možete i mikserom, nastavcima za mijesiti ili ručno. Tijesto pokrijete pa ostavite na toplom da se diže i udvostruči. Dok se tijesto diže vi napravite nadjev. Na malo ulja dinstati luk nasjeckan na sitne kockice. Kad povene, dodati mljevenu junetinu i dinstati dok junetina ne posmeđi. Dodati sitno sjeckanu papriku i sve začine i paste pa miješati i dinstati ja laganoj vatri nekih 10ak min, odnosno dok nestane tekućina. Na kraju dodati sitno sjeckani peršin i promiješati. Ostavite sa strane dok ne zatreba. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Kad je tijesto uzdiglo, premijesite ga i podijelite na 6 dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglicu, koju razvaljajte uzdužno što tanje (ne skroz tanko, da ne bi bilo problema prilikom prebacivanja lađe na pleh). Posredini istresite 1/6 nadjeva, rasporedite nadjev po većini tijesta, osim uz rubove, rubove ostavite prazne i te rubove prebacite preko mesa (kao što je vidljivo na slikama). Svaku lađu prebacite na papir za pečenje obložen papirom za pečenje i premažite umućenim jajetom (u koji možete dodati žlicu, dvije tekućeg jogurta). Ako vam ostane smjese od premaza, slobodno prelijte i meso. Po želji možete naribati sira po pidama. Pecite 20ak min, odnosno dok tijesto nije pečeno, smećkaste boje.

Desert

Cheesecake s makom

Sastojci

Podloga:

250g mljevenog keksa

125g otopljenog maslaca

2 vanilin šećera

Krema od maka:

500ml mlijeka

50g šećera

1 vanilin šećer

50g griza

200g mljevenog maka

50g maslaca

2 bjelanjaka

Krema od sira:

600g krem sira

50g šećera (ili više ako želite slađe)

2 žumanjka

1 jaje

Sok pola naranče, limuna ili limete

2 žlice gustina

Priprema

Prvo napravite mak dio. Stavite kuhati mlijeko i šećere. Kad provrije, dodajte griz i miješajte da se malo skuha. Dodajte mak i miješajte dok ne dobijete gustu, ljepljivu smjesu. Na kraju umiješajte maslac dok se ne otopi. Kremu ostavite da se hladi.

Kad se ohladila, dodajte 2 bjelanjaka i miješajte dok ne dobijete jednoličnu, maziviju smjesu. Smjesu istresite pažljivo na podlogu i lagano poravnajte (najlakše je mokrom žlicom). Pećnicu upalite na 170 stupnjeva. Kalup promjera 26 namastite. 

Podloga: Mljeveni keks i šećer pomiješajte, pa dodajte otopljeni maslac. Sjedinite smjesu, tako da keks bude obložen maslacem. Istresite smjesu u pripremljeni kalup i dobro utisnite i poravnajte.

Sir dio: Miksajte sve sastojke dok se smjesa ne ujednači. Istresite ju preko mak dijela. Pecite 1h, a nakon pečenje ugasite pećnicu i ostavite tortu još 20ak min malo otvorenoj pećnici. Na kraju izvadite i ohladite do kraja na sobnoj temperaturi, pa u hladnjaku.