Uvijek postoji određeno uzbuđenje kada se najavljuje neko novo modno lansiranje, pogotovo kada se radi o povratku kultnih komada. Zatim to pomnožite s milijun kada se radi o brendu Prada. Pogotovo ovo konkretno lansiranje koje će zagrijati srca svim 90’s nostalgičarima 

Miuccia Prada kreirala je nylon ruksak 1984., koji je već par godina kasnije dobio kultni status među modnom elitom. Potraga za takvim ruksacima otišla je toliko daleko da smo devedestih svi imali varijacije tog ruksaka na leđima a  trokutasti model s dva mala džepića mogao se pronaći u svakom kutku svijeta, od “plac” varijacija do onih tada kod nas malobrojnih high street dućana, poput Top Shopa, Miss Selfridge, Miss Sixty, Diesel, Replay, Gas… Ukratko, street style devedesetih bio je  nezaobilazan bez tog ruksaka. 

Bella Hadid s prošlogodišnjim Prada modelom ruksaka, Guliver/Getty Images

Naravno, od tada je prošlo par desetljeća i mnogo toga se promijenilo u modnom vokabularu, poput toga da se kao broj 1 imenica sada smatra riječi “održivost”. Toga su svjesni svi veliki modni divovi, pa primjerice, kao što smo već pisali na portalu, sam Net-a-porter je pokrenuo “Net Sustain” dio platforme gdje možete kupovati brendove poput Stelle McCartney i Veja koji su u potpunosti fokusirani na održive komade. Primjerice, Veja tenisice su u potpunosti napravljene na biljnoj bazi i 100% biorazgradive!

No, da se vratimo Pradi. Dok su ondašnji ruksaci bili napravljeni od najlon materijala, ova nova Re-Nylon kolekcija bit će napravljena metodom recikliranja otpada iz oceana poput plastike, mreža za ribolov te tekstilnog otpada. Sastojat će se od šest klasičnih i uniseks modela: torbice oko struka, torbice za rame, tote torbe, sportske torbe i naravno dva ruksaka.  

Također, postotak zarade će ići UNESCO-u kako bi se podigla važnost edukacije o potrebi za održivoj proizvodnji, a s obzirom da je među fanovima njihovih ruksaka već Bella Hadid i vjerojatno svaki (modni) urednik koji hoda svijetom, sumnjamo da uskoro ovu torbu nećemo vidjeti u svakom trećem street style looku!