U subotu se, 20. ožujka obilježava Svjetski dan bez mesa, i povodom toga vas zajedno s udrugom Pobjeda pozivamo da se priključite 22-dnevnom izazovu veganske prehrane – a tu su i recepti omiljenog nam Zelenog vaala da vam pomognu
Super Izazov 22 naziv je projekta koji vam pomaže okušati se u veganstvu, u organizaciji osječke Udruge Pobjede, za zaštitu i promicanje prava životinja osnovane 2009. godine, od strane ljudi okupljenih u građansku inicijativu za pomoć psima smještenim u Azilu za pse u prigradskom naselju Osijeka. Izazov je nastao po uzoru na Challenge 22, projekt Izraelske organizacije Animals Now, koja je ovoj udruzi bila partner u pokretanju Izazova za Hrvatsku, kojem je glavna ambasadorica Super Ljilja, simpatična svinjica s naslovne fotografije. Izazov sudionicima i sudionicama, u sklopu pomoći za vegansku prehranu, nudi besplatni on-line okvir za isprobati veganstvo tijekom 22 dana. Više od 420.000 ljudi iz cijelog svijeta sudjelovalo je u izazovu od njegovog pokretanja u ožujku 2014.
Dok se slični programi širom svijeta temelje na veganskim “starter setovima” i e-mail vodičima, Super Izazov 22 je interaktivni program koji nudi jedinstvenu kombinaciju podrške u grupi i osobnog mentorstva. Grupu vode i mentoriraju iskusne osobe, od onih koji volontiraju do kulinarskih stručnjaka, roditelja, studenata i dugogodišnji vegani. Uz grupnu podršku, sudionicima se može dodijeliti osobni mentor, kako biste dobili prostor za pitati i dijeliti privatno. Sve informacije možete pronaći na njihovoj web-stranici, a u međuvremenu vam dijelimo recepte Zelenog vaala, veganske gastro radnje koja svaki tjedan priprema posebne menije, a čiju hranu u redakciji često naručujemo. Neven Milić, chef Zelenog vaala brzinski nam je složio jedan slani i jedan slatki recept, s čijom pripremom možete početi već danas!
Pohane punjene palačinke s kajganom od tofua
Za palačinke:
150 g polubijelog brašna
250 ml vode
sol
dimljena paprika
Za tofu kajganu:
1 tikvica
1 mrkva
1 glavica luka
200 g svježeg tofua
50 ml biljnog mlijeka
sol
papar
češnjak u prahu
Pomiješajte sastojke za palačinke. Ispecite ih na vrućoj tavi s malo ulja.
Narežite tikvice i mrkvu na kockice, nasjeckajte luk. U posebnoj posudi izgnječite tofu vilicom, dodajte biljno mlijeko i začine. U tavi na malo masnoće popržite i propirjajte povrće. Kada povrće omekša dodajte smjesu s tofuom. Uz lagano miješanje pržite sve zajedno oko minutu. Skinite s vatre i ohladite na sobnu temperaturu. Napunite i zarolajte palačinke, osigurajte čačkalicom da se ne odmotaju i panirajte. Uvaljajte ih u brašno, zatim u rijetku smjesu brašna i vode, potom u krušne mrvice (u koje možete dodati grubo mljevene sjemenke). Pržite nekoliko minuta u dubokom ulju. Ne zaboravite nakon prženja izvaditi čačkalicu koja je služila kao osigurač.
GF: Za verziju bez glutena pšenično brašno zamijenite bezglutenskom mješavinom koja služi kao zamjena za brašno ili pak zobenim brašnom bez glutena. Krušne mrvice zamijenite bezglutenskim.
Vegan Sacher torta

za kalup promjera cca 25 cm
Potrebno za biskvit:
500 g polubijelog brašna
250 g smeđeg šećera
1 bogata žličica praška za pecivo
1 žličica sode
3 bogate žlice kakaa
1/2 žličice vanilije u prahu
1/2 žličice cimeta
prstohvat soli
200 ml ulja
500 ml sojinog mlijeka
Za ganache:
300 g tamne veganske čokolade
300 ml biljnog vrhnja
Za spajanje:
pekmez od marelica
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Namažite kalup uljem, a na dno kalupa stavite papir za pečenje. Za biskvit pomiješajte zasebno suhe i zasebno mokre sastojke. Sada pomiješajte sve zajedno. Izlijte smjesu u kalup, protresite i pecite 50-ak minuta ili dok probna čačkalica ne bude suha (stari dobri trikovi).
Ohladite biskvit na sobnu temperaturu, prerežite ga na pola, skiniti gornju polovicu, a donju obilno premažite pekmezom od marelica. Ponovno spojite polovice u početni oblik. Na laganoj vatri zakuhajte biljno vrhnje. Čim provrije skinite s vatre i ubacite sjeckanu čokoladu. Pričekajte minutu i potom dobro promješajte pjenjačom. Prelijte ganache preko torte i ostavite barem jednu noć u hladnjaku. Torta je najukusnija, ako odstoji barem 30 sati.
GF: Za verziju bez glutena pšenično brašno zamijenite univerzalnom bezglutenskom mješavinom koja se koristi u zamjenu za pšenično brašno.
Foto: Udruga Pobjede, Zeleni vaal