Pjesme, album, koncerti. Upravo s te tri riječi ukratko možemo opisati glazbenu vijest kojom je skupina ABBA potvrdila svoj povratak i prvi novi studijski materijal nakon 40 godina.

Švedske pop ikone predstavile su dvije nove pjesme, “I Still Have Faith In You” i “Don’t Shut Me Down” te time ujedno potvrdile i objavu novog studijskog albuma. Izdanje će nositi naziv “Abba Voyage” i bit će izdano 5. studenog ove godine. Za skupinu je ovo prvi novi autorski materijal od njihovog službenog razlaza 1982. godine.

Slavna četvorka na novim pjesmama je započela raditi sasvim spontano, 2018. godine, tijekom priprema jednog od nastupa našli su se u studiju i započeli slagati melodije: “Isprva su to bile samo dvije pjesme, a onda smo si rekli da bismo mogli snimiti još pokoju”, otkrio je Benny Andersson. Na kraju su snimili čak deset novih pjesama, koje će se naći na njihovom netom potvrđenom novom studijskom albumu.

Pridružili su se i platformi TikTok

Vijesti o novim pjesmama prethodilo je njihovo pridruživanje TikToku, gdje su kao prvi video na svom kanalu objavili kratki isječak u kojem su prikazane ruke na klaviru koje sviraju njihov svevremenski hit “Dancing Queen”. Ovime je ujedno i glazba skupine ABBA postala službeno dostupna na platformi, pa je od sada u katalogu pjesama moguće pronaći dobro nam znane hit-singlove “Money, Money, Money”, “Chiquitita”, “Gimme! Gimme! Gimme!”,  kao i već spomenuti pop-klasik “Dancing Queen”. Prateće hashtag oznake #DancingQueenChallenge i #ABBA u vrlo su kratkom roku postale viralni hit te je do sada zabilježeno više od 169 milijuna pregleda videa s tim oznakama.

“Naša zajednica je svojim kreativnim sadržajem već ranije jasno dala do znanja kako je ovo glazba koju s nestrpljenjem iščekuju na platformi, stoga smo uzbuđeni vidjeti kako će ABBA inspirirati nove generacije fanova i utjecati na još jedan val glazbene kreativnosti” istaknuo je Paul Houricanin, vodeći menadžer glazbenih aktivnosti u TikToku.

Slijede i virtualni koncerti iza kojih stoji studio Georgea Lucasa

Aktivnost skupine ABBA za mnoge je vrlo ugodno iznenađenje, budući da je bend prije 20 godina navodno odbio primamljivu ponudu od milijardu dolara za svjetsku turneju, dok je Agnetha Fältskog u jednom od intervjua izjavila kako bi ovu priču radije ostavila u prošlosti: “Sve se odvijalo prije mnogo godina, ostarili smo, živimo drugačijim životima”. No u službenom priopćenju objavljenom povodom ove vijesti, iskreno je otkrila: “Nisam imala pojma što očekivati. Našli smo se u studiju, i prije nego sam se okrenula, počeli smo stvarati melodije, pjevati, svirati, i jednostavno sam osjetila kako ponovno iskreno uživam u tome.”

Objavu novog albuma pratit će i istoimena virtualna turneja, koja će započeti početkom sljedeće godine u posebno izgrađenoj dvorani u istočnom Londonu. Koncerti će se odvijati šest dana u tjednu, pjesme će izvoditi avatari, prigodno nazvani “Abba-tars“, koje je kreirao Industrial Light and Magic studio, kompanija čiji osnivač je George Lucas. Više od 850 osoba je radilo na ovome projektu, kako bi na najbolji način rekreiralo članove skupine u njihovim “najboljim godinama”, koristeći suvremenu tehnologiju i specijalne efekte. Abba-tari će nastupati u pratnji 10-članog live benda, a već je poznato i kako će se na repertoaru naći ukupno 22 pjesme. Ulaznice kreću u prodaju 7. rujna, a večer otvorenja zakazana je za 27. svibnja 2022.

“Hvala vam na strpljenju i nadamo se da ćemo se vidjeti u ABBA Areni – da, vidjeti, jer smo unijeli veliki dio svojih duša u kreiranje ovih avatara” zaključuju članovi skupine i nadodaju: “Nećemo pretjerati ako kažemo – vratili smo se!”

Fotografije: Facebook / Universal Music