Krajem ožujka ove godine u Londonu, u The Wallace Collection, Hertford House otvorila se izložba posvećena – portretima pasa! Obzirom da i dalje u ponudama cirkuliraju prilično povoljna avionske karte za London, stalno pratimo i proučavamo što sve možemo pogledati na vikend izletu do ovog dinamičnog europskog grada!

Portraits of Dogs: From Gainsborough to Hockney

“Portraits of Dogs: From Gainsborough to Hockney” je izložba koja istražuje ljudsku privrženost četveronožnim prijateljima kroz stoljeća. Kroz pažljivo odabrane slike, skulpture, crteže, umjetnička djela, pa čak i prepariranje, izložba ističe jedinstvenu vezu između ljudi i njihovih pasa.

Portret pasa razvio se kao umjetnički žanr istodobno sa svojim ljudskim verzijama, psi su prikazani na najranijim pećinskim slikama uz ljude, ovaj žanr je i svojevremeno – cvjetao; osobito u Britaniji, od 17. stoljeća nadalje. Možda više nego bilo koja druga nacionalnost, Britanci su naručivali i skupljali portrete pasa.

Izložba donosi preko pedeset radova, portreta pasa; raznih formata, prikazujući pse u svim njihovim veličinama, oblicima i reprezentacijama.

 

Fotografije: wallacecollection.org