Drijemanje je umjetnost. No važno je znati kada, kako i koliko dugo popodnevno odspavati kako biste iskoristili njegove zdravstvene prednosti. Između ostalog, prema istraživanju objavljenom prošlog rujna u znanstvenom časopisu Heart, dva drijemanja tjedno štite od bolesti srca. Ali pripazite na njihovo trajanje.

Na to upozorava studija objavljena 26. travnja 2023. u specijaliziranom časopisu Obesity. Proveli su ga istraživači sa Sveučilišta Guadalajara (Meksiko) i Sveučilišta Murcia (Španjolska) na uzorku od 3300 ljudi. Znanstvenici vjeruju da bi drijemanje duže od 30 minuta moglo biti “povezano s većim rizikom od pretilosti i hipertenzije”.

Popodnevni san– ne duži od 30 minuta!

Spomenuta studija precizira da je bolje favorizirati kratko vrijeme spavanja, manje od 30 minuta. “Dokazane su dobrobiti kratkog dnevnog sna. Na primjer, preporučujemo preventivno spavanje od 10 minuta za osobe s narkolepsijom i pacijente s apnejom koji također moraju odrijemati kako bi bili aktivni,” objašnjava za dnevni list El Pais Francesca Cañellas, članica radne skupine za nesanicu Španjolskog društva za spavanje.

Koje je idealno vrijeme za drijemanje

Ali duljina drijemanja nije jedini odlučujući čimbenik u jednadžbi regenerativnog odmora. Prema studiji, važno je i vrijeme u kojem prakticiramo drijemanje. Stoga bi drijemanje u “podne ili rano poslijepodne” bilo najbolji izbor, posebice za poboljšanje pažnje i koncentracije, rezimira El Pais. “Stvoreni smo da spavamo noću i budemo budni danju.” Ako vam se dogodi da danju spavate i dođete u fazu dubokog sna, to je kao da vaše tijelo misli da je noć. Tijekom kratkog drijemanja ulazite samo u početne faze sna koje su vam u stanju pružiti opuštanje, ali ne i dubok san. Ako je drijemanje dugo, može odgoditi noćni san. I ne samo to. Dugotrajno spavanje uzrokuje promjenu ritma proizvodnje kortizola, što je povezano sa stresom“, upozorava Francesca Cañellas.

Popodnevno drijemanje – na kauču ili u krevetu? Važno je i gdje…

Konačno, znanstvenici su primijetili razliku između kvalitete drijemanja u krevetu ili na kauču. I po njima je bolje odmarati se na kauču. “Spavanje u krevetu povezano je s višim krvnim tlakom nego boravak na kauču.” Čini se da to ima neke veze s posturalnim promjenama, ali to nam nije jasno”, rekla je za španjolski dnevnik Marta Garaulet, autorica studije i profesorica fiziologije na Sveučilištu Murcia.

Osim toga, istraživači su primijetili da ljudi koji spavaju u krevetu spavaju duže. A vrijeme spavanja dulje od 30 minuta povezano je s “23% povećanim rizikom od pretilosti i 40% povećanim rizikom od metaboličkog sindroma”.

Foto: Pexels