Sve više i više stručnjakinja, naturopatkinja i nutricionistkinja posvećenih ženskom zdravlju i zdravim reproduktivnim organima tvrdi kako PMS nije prirodno stanje i kako ga pravim tretiranjem ne bi trebale osjetiti.

2021. godina svakako prolazi i u znaku pozitivnog pristupa ženskom zdravlju, prirodnog pristupa riješavanju tegoba poput nepravilnog ciklusa, policističnih jajnika ili endometrioze. Nova istraživanja pokazuju kako su žene ustvari desetljećima u zabludi kako menstralne bolove moraju osjetiti jer je ‘to normalno’ ili promjene u PMS-u. No, stručnjakinje poput Alise Vitti koja stoji za bestsellera Woman Code, ali i niz regionalnih, svakodnevno objašnjavaju kako to nije istina.

Po njima, istina je u tome da žene imaju biološki sat od 28 dana, svoj ciklus, koji trebaju itekako poštivati. Ukoliko to čine, smanjit će tegobe poput PMS-a koji najčešće prate anksioznost, nesanica, stalna potreba za slatkim, možda čak i napadaji panike, kao i promjene u ponašanju koje utječu na odnose i svakodnevni ritam.

Slijedi nekoliko savjeta kako to sve zaobići uz jednostavno uključivanje novih navika.

Izbacite kofein

50% populacije intolerantno je na kofein, no svakodnevno ga konzumira. Kofein pokreće anksioznost, nervozu i utječe na san. Nije ga se tako teško odviknuti, a ako to ne možete učiniti u svakodnevnici, pokušajte barem dati tijelu da se odmori u određenim danima ciklusa, pred menstruaciju i za vrijeme njenog trajanja.

Tjelovježba

Pa Alisi Vitti i tjelovježbu trebate prilagoditi činjenici da ste žena. Naime, trendovi u fitnessu nisu uopće usklađeni s ženskim fazama ciklusa, a apsolutno je nemoguće da vašem tijelu odgovara uvijek isti intezitet treninga. Trčanje, primjerice, samo će pogoršati vaš pms ili bilo koja kardio tjelovježba jer potiče kortizol. U danima PMS-a poanta je da tijelo smirite, zato prakticirajte yogu, pilates i vježbe istezanja. Teže treninge ostavite za dane nakon menstruacije, do ovulacije nakon koje se opet prebacite na lakše vježbe.

Prehrana 

Za vrijeme PMS-a naše tijelo traži više kalorija, više smo gladne i zato, ako ne unosimo dovoljno hrane, tj. više hrane no u drugim danima ciklusa, kreće potreba za šećerom, koja neće donijeti ništa dobrog. Svakako nije loše odoljeti cravingsima, no potrudite se da oni budu koliko toliko zdravi. Ako pak želite zaobići pretjerivanje u slatkišima, morate pojačati svoje obroke, jedite količinski više i uključite zdrave ugljikohidrate.