Film Fargo uspješno se “prevodi” u, sada već, antologijsku istoimenu seriju, gdje se zapravo radi o vježbi interpretacije jednog narativa koja sada obuhvaća pet različitih sezona tijekom gotovo cijelog jednog desetljeća. Kreator Noah Hawley i sada se, s petom sezonom, drži provjerene strukture.

Fargo – peta sezona

Serija “Fargo” može “skakati” kroz vrijeme, gledišta i geografski kroz cijeli Srednji zapad, ali Hawley koristi labav i promjenjiv, a istovremeno stabilan skup motiva kako bi identificirao dijelove franšize koji se umnožavaju kao dio veće cjeline i tako stvara već uhodan, dobar tempo među sezonama. Ova peta sezona, je odlično “sjela” nakon četvrte. Istovremeno nam je “poznata” i posve drugačija.

Fargo

Najnovija sezona, za razliku od prijašnjih, počinje “u središtu stvari”. Gledamo radnju u predgrađu Minnesote,u vremenu oko 2019. godine, a sastanak lokalnog školskog odbora utonuo je u kaos. Početna scena označava i pokazuje već narušeni društveni poredak na rubu raspada. I da, ova sezona nije tzv. “slow burn”, ne čekamo akciju, razvijanje radnje, ona je tu, već se dešava, mi, gledatelji “upadamo” u pola priče.

Sudeći po kritikama, ovo je 30 najboljih serija svih vremena. Koliko ste ih pogledali?

Peta sezona može se činiti kao nagli odmak od prijašnjih: ono što je četvrta sezona bila s obzirom na to da se bavila predrasudama, tako je peta sezona zapravo priča o borbi spolova. Prvih nekoliko epizoda je zadivljujuća igra mačke i miša s potencijalom za zamjenu uloga koji se uvelike naslućuje. I tijekom daljnjeg gledanja očekujem iznenađenje.

Fargo

Ova sezona je dokaz da se skoro trideset godina stari film i dalje može koristiti za razvoj narativa; ovo je eksperiment koji je više nego uspio. Želimo da traje i da svaki put daje nove rezultate. Jer kako za sada stvari stoje, svi su odlični. I da, Jon Hamm i Juno Temple su odlični! Neću vam puno otkrivati priču, samo bih napomenula da su tri epizode objavljene i da ih stignete pogledati, taman prije nego četvrta bude emitirana 5. prosinca.

Fotografije: stillovi iz serije