Petkom se, već tradicionalno grad preobrazi u pravu oazu gurmanskih užitaka zahvaljujući PLACe marketu koji svakog petka oživljava glavnu gradsku tržnicu Dolac i donosi dašak života u jesenski ritam Zagreba. 

Plato Dolca tako postaje epicentar kreativnih kulinarskih čarolija, a za štednjakom se nalaze prava respektabilna imena domaćeg ugostiteljstva. Restorani kao što su Tač, Rougemerine, Broom 44 u suradnji s Proof 33, Meat the King, Al Dente, Vinkla, Bistro Točkica, Poha, Poke Poke, Sopala, Cunami, Soi fusion, Begs plant based, Apetit by Marin Rendić, Nautik Club Pojoda by Christian Misirač, Gastronomada, La Centrala i Ivana Bekavac stvaraju čaroliju na tanjuru.

Izbor hrane je toliko raznovrstan da će svaki gurman pronaći nešto po svom ukusu. Tu su purica s mlincima, skradinski rižot, grah, faširanci s pireom, punjene paprike, sardine, dagnje na buzaru, bučnica, soparnik, azijske štrukle, panuozzo sendviči, odležani steakovi, galicijski specijaliteti, sushi, poke, knedle i međimurska gibanica. A posebno je uzbudljivo to što se svaki petak na PLACe marketu pojavljuju novi chefovi spremni da promijene igru i obogate ponudu svojim jedinstvenim jelima.

Ovog petka na Dolcu će posjetitelje očarati chef Mario Mihelj iz zagrebačkih restorana El Toro i Maredo, koji će pripremiti pravu španjolsku paellu, koja je prava rijetkost u Zagrebu. A uz paellu chef Mihelj će ponuditi i svoju verziju sangrije.

Posada Nautik Cluba Pojoda, predvođena chefom Christianom Misiračom, posjetitelje će oduševiti brudetom od jadranskih kozica i dimljenih dagnji na kremi od kukuruza s uljem od bosiljka i peršina, te zapečenim njokama punjenim sporo kuhanom janjetinom na kremi od graška s ukiseljenom mrkvom. 

Chefica zagrebačkog restorana Sopal, Katarina Vrenc, je smislila novo jelo posebno za posjetitelje Dolca – vratina na grillu s jiw jaew-om. A chef Pedro Pineiro, chef i vlasnik španjolskog restorana koji će se otvoriti u Teslinoj ulici iduće godine, pripremat će hobotnicu na galicijski način.

Naravno, tu je i Bistro Market koji će pripremiti ragu od sous-vide patke s domaćim krpicama te štrudlu sa sporo pečenom svinjetinom i bijelim umakom na bazi milerama.

Obzirom na svašta ovdje fino nabrojano, mi smo otklonili svoje sumnje gdje provodimo petak poslijepodne, jer kako kažu sami organizatori – petkom se jede na placu!

 

Foto: PR