„Biti tradicionalan, ali i svoj. To je mantra koja je definirala našu strast prema pizzi, posebno prema napoletani. Slijediti isti recept za napoletanu može ostaviti dojam monotonije, a kako bi smo to izbjegli – odlučili smo se biti drugačiji“. Tako svoju priču o originalnoj talijanskoj pizzi, koja dolazi iz Napulja, započinje tim koji stoji iza nove vrhunske pizzerije u centru Zagreba.

Britanski trg je oduvijek bio omiljena destinacija za raznolike ugostiteljske doživljaje, a sada se na ovoj povijesnoj adresi smjestio sasvim poseban pizza & bar La passione. U Ilici 67, ovaj elegantni pizza & bar otvoren je s jednim ciljem, da svojim posjetiteljima ponudi iskustvo originalne napuljske pizze. „Naša napoletana nije samo još jedna kopija; to je zagrebački original. Svaka pizza koja izlazi iz naše peći nosi ime Napoletana, ali to je napoletana koja odražava našu strast prema tradiciji, kreativnosti i kvaliteti.“

  

Pizze koje ćete kušati se temelje na izvornom receptu, a također slijede *AWPN* (Associazione Verace Pizza Napoletana) pravila kako bi svojim gostima poslužili pravu talijansku pizzu. „Naš glavni pizzajol Ivan je majstor svoje struke. Svojim promišljanjima i kreacijom izradio je napoletanu prema svim pravilima, ali uz „dodatak originalnosti“. Smanjena hidracija tijesta zahtijevala je dugotrajnu i višefaznu fermentaciju, rezultirajući tijestom koje je prozračnije i hrskavije izvana, s izraženim orašastim aromama. Prilagodba temperature pečenja i još nekoliko tajnih trikova pružaju puniji finalni okus i aromu“, kažu o svojim malim kulinarskim tajnama kojima ovdje postižu tradicionalan okus napoletane s modernim pristupom pri čemu je tijesto izrazito mekano i elastično, baš kako treba biti. Kako strast prema pizzi prelazi granice tradicije, ovdje vam donosi „La passione zagrebačku Napoletanu“ i kažu kako je više od obroka – to je iskustvo. Kako bi sve bilo u talijanskom „štihu“, nazivi pizza, salata i sendviča u panuozzo pecivu vezani su uz slavne talijanske ličnosti iz svijeta umjetnosti i kulture, sporta, filma, glazbe i mode.

Ako niste baš jako gladni, a jede vam se nešto fino uz pizze, na jelovniku su lagane salate i sendviči u toplom napoletanskom panouzzo pecivu (tradicionalno pecivo prvi puta izrađeno u jednoj pizzeriji u talijanskom mjestu Gregano). Dodatna, super ukusna ponuda u pizza&baru La passione su tradicionalne domaće zapečene štrukle sa sirom i deserti; sočan i kremozan choco souffle (lava cake) s kuglicom sladoleda od vanilije i savršena štrudla bogato punjena jabukama.

Uređenje La passione također ne prolazi nezapaženo. Svojim interijerom i eksterijerom spaja kontraste kombinirajući toplinu i hladnoću, minimalizam i ekstravaganciju. Njegova atraktivna drvena oplata na velikim prozorima lokala u antracit boji odmah privlači pažnju, a kroz nju naziru se rustikalni cigleni zidovi i dekorativno bilje, stvarajući sliku savršenog spoja tradicionalnog i modernog. Ovo je mjesto gdje se klasična arhitektura susreće s avangardnim stilom. Vanjska terasa, smještena na samom početku Britanskog trga, postala je omiljeni kutak za mnoge Zagrepčane i posjetitelje. S nje se pruža prekrasan pogled na trg, a protok ljudi intenzivira doživljaj. Bez obzira jeste li tu za jutarnju kavu, opušteni ručak ili romantičnu večeru, ova terasa pruža nevjerojatnu atmosferu.

La passione se ponosi svojim unutarnjim prostorom koji se sastoji od tri različita dijela, svaki s vlastitim karakterom. Zanimljivo je da se šank nalazi u zadnjem dijelu prostora, stvarajući osjećaj kao da ste u dnevnom boravku, čime se postiže poseban osjećaj udobnosti i intimnosti. S obiljem različitih pizza, uključujući i moderne interpretacije klasičnih talijanskih okusa, La passione mami svoje goste jedinstvenim okusima i kombinacijama. Svaka pizza je majstorski pripremljena s najsvježijim sastojcima, pružajući nezaboravno gastronomsko iskustvo.

Zato, kada sljedeći put budete razmišljali što pojesti, razmislite o ovoj čarobnoj pizzi i dopustite da vas odvede na prekrasno gastronomsko putovanje u centru Zagreba.

Foto: PR