”Pilates brzo postaje stil života jer dobar osjećaj u tijelu, i zadovoljstvo koje daje – stvara ovisnost.”

Ne znamo jeste li primjetili, no nakon nekoliko godina trendi yoge, pandemija je u fokus vratila pilates. Tako je, onaj dobri ‘stari’ pilates koji nam jača core, mišiće abdomena, pomaže nam da budemo snažnije, jača našu kralježnicu i smiruje um. I zar nije to upravo ono što nam svima treba u ovim vremenima? Pilates je osobito doživio popularnost online, pa su tako mnoge žene posezale upravo za pilates vježbama za vrijeme rada od kuće – preko You Tubea, Zoom-a, od strane osobnih trenera.

Mi smo na razgovor o povratku pilatesa pozvali Katarinu Hansell Bakić koja stoji iza studija Katarina’s pilates house i gradi ne samo uspješnu domaću, već i svjetsku pilates karijeru.

Kada danas pričamo o pilatesu i gledamo njegov razvitak kroz povijest, što bi rekla zašto je on i dalje jedna od najpopularnijih tjelovježbi, osobito među ženama?

Pilates je doista princip vježbanja koji se može prilagoditi svakoj osobi bez obzira na dob ili stas. Svatko može vježbati pilates i jako brzo će osjetiti blagodati za cijelo tijelo. Joseph Pilates je već tijekom Prvog svjetkog rata razvio set vježbi koje su do danas ostale nepromjenjene zbog svoje efikasnosti, jednostavnosti i smislenosti.

Osim što pilates drastično utječe na fleksibilnosti tijela, zdravlje kralježnice i držanje, vježbanjem se oblikuje „pilates body“ koje je istinski jako, a vizualno vretenasto i oblikovano. Nema ništa bolje nego dobro se osjećati u zdravom tijelu, bez bolova u leđima, a sa čvrstim trbuhom, oblikovanim ramenima i nogama. A to sve dođe iznenađujuće brzo uz ugodno vježbanje koje vas ispunjava, energizira i čini pozitivnijama.

Kada si se ti prvi put zaljubila u pilates i kako je izgledao tvoj put prema postajanju pilates instruktoricom?

Pilates je od mojih 20-tih godina bio moj hobi koji, osim što mi je pružao veliko zadovoljstvo, mi je pomogao u godina uredskog posla u marketingu i odnosima s javnošću te naročito nakon dva poroda. Igrom slučaja protekle 4 godine sam živjela u inozemstvu, pa sam imala vremena posvetiti se svojoj ljubavi – pilatesu. Završila sam teachers treaning u Varšavi, u studiju sestara Wlodarczyk koje su dovele pilates u Poljsku.

Odmah sam počela prakticirati ovu predivnu metodu u svom međunarodnom okruženju koji je pokazao veliki interes. I kako to obično biva kada radiš nešto s ljubavlju, nove prilike i ideje su mi se ukazivale. Sada osim grupnog i individualnog vježbanja pilatesa bavim se organizacijom i vođenjem pilates&meditation retreatova.

Što danas najviše voliš kod bavljenja pilatesom i je li i on, kao i svaki sport (trčanje, yoga) stil života. Tko bi rekla da su žene koje za sebe biraju pilates u ovim vremenima?

Osobno najviše volim sreću i vidljivo poboljšanje kod svojih klijenata i prijateljica nakon vježbanja. Pilates brzo postaje stil života jer dobar osjećaj u tijelu i zadovoljstvo koje daje – stvara ovisnost.

Iako je za svakog, pa i muškarce kojima je izuzetno potreban zbog fleksibilnosti, ipak najčešće žene od trideset godina te nadalje biraju pilates – zbog bolova u leđima i slabih mišića abdomena i ruku. No, ja radim s uistinu širokim rasponom dobnih skupina i jako me veseli što se sve više mlađih djevojaka pridružuje vježbanju i odmah se oduševe jer im jako pomaže u koncentraciji za učenje i naravno kod dugog sjedenja.

Znamo da nam je tjelovježba nužna, osobito u posljednjih godinu dana kad smo svi postali robovi poslovnih obveza kod kuće, no možemo li nabrojati glavne beneficije prakticiranja pilatesa i kome je on najviše usmjeren?

U pilatesu sve je vezano za kralježnicu. Radimo na fleksibilnosti i zdravlju kralježnice te jačanju dubinskih mišića cijeloga tijela, i onih koji podržavaju kralježnicu. Takav ciljani rad djeluje na sveopće zdravlje organizma, osjećaj lakoće, na držanje, ali i na mentalno zdravlje i zadovoljstvo. Divna stvar kod redovitog vježbanja pilatesa je to što se rezultati jako brzo osjete i vide, i to je tako motivirajuće.

Bilo bi poželjno vježbati najmanje dva puta tjedno, a u današnje vrijeme ograničenog kretanja i druženja, briga i očivanje fizičkog ali i mentalnog zdravlje je važnija no ikad, pa su zato online satovi idealni i jako dobro funkcioniraju. Osobno već dugo vodim satove preko Zoom-a na koje se istovremeno priključe moje prijateljice od Bangkoka, Londona, Varšave do Zagreba i Splita.

Pilates je uvijek bio popularan, no u posljednje vrijeme kao da je, rekla bih, ponovno stupio na scenu i izaziva veliki interes žena. Bi se složila s time i ako da, zašto misliš da je tako?

Mislim da je pilates dobio na novoj popularnosti jer žene sve više traže workout koji će im ojačati mišiće i to naročito abdomena, a da im je izvodiv i motovirajući. Meni najdraža stvar kod pilatesa je što je to jako koncentrirano vježbanje tijela i uma. Fokusirajući se na jako precizne vježbe koje zahtjevaju mind&body koordinaciju postižemo osjećaj opuštanja i uma pa je ovaj holistički karakter pilatesa jednostavno savršen odabir, maksimalno iskorišteno vrijeme te ulaganje u svoje zdravlje. Iz ovih razloga ja spajam prakticiranje meditacije nakon svakog sata pilatesa jer su prirodno kompatibilni i daju najveću koristi za cjelovitost i zdravlje osobe.

Više informacija pronađite na stranici www.katarinaspilateshouse.com i na Instagram profilu @katarinaspilateshouse

Foto: Sanjin Kaštelan