Navike se postupno mijenjaju, pa tako i one kada je u pitanju čitanje knjiga. Zbog jednostavnosti i dostupnosti, okrećemo se raznim verzijama Kindlea i e-čitača te im dajemo prednost pred fizičkim primjercima knjiga. Ovdje možda neće biti sve na hrvatskom ali će biti veliki izbor besplatnih e-knjiga

I dok na Amazonu možemo pronaći milijune raznih naslova za čitanje, od kojih su (samo) neki besplatni, a većinu treba kupiti, zahvaljujući internetu i dostupnosti informacija, postoji i nekolicina digitalnih knjižnica na kojima možete besplatno preuzeti e-knjige i audio-knjige za slušanje. U nastavku izdvajamo njih pet, među kojima su i domaće platforme, a sve imaju zajedničko besplatno skidanje.

Internet Archive

S više od 32 milijuna e-knjiga u kolekciji, ova platforma je najveća digitalna knjižnica trenutno dostupna na internetima. Osim knjiga, u njihovom katalogu je moguće pronaći i gotovo 600 milijardi web-stranica, audio-datoteka, software programa, video-materijala…

Ovo je definitivno jedna od onih digitalnih knjižnica u kojoj je moguće u potpunosti izgubiti pojam o vremenu i pronaći niz interesantnih naslova vrijednih pažnje i čitanja, a prikupljenih iz brojnih knjižnica diljem svijeta.

E-lektire

Svi oni naslovi koje smo više-manje pročitali u periodu školovanja, dostupni su na ovoj domaćoj hvalevrijednoj platformi, primarno usmjerenoj učenicima osnovnih i srednjih škola. Bez obzira što to više nismo, E-lektire prava su mala riznica cjelovitih književnih naslova hrvatskih i stranih pisaca, koji se nalaze na popisu obavezne lektire.

Registracija je besplatna i jednostavna, stoga možda vrijedi još jednom zaviriti među drage nam naslove kao što su “Priče iz davnina”, “Zlatarovo zlato”, “Gospoda Glembajevi”…te ih ovaj put zaista pročitati s malo više razumijevanja.

Open Library

Ova platforma započela je kao online projekt s ciljem očuvanja interesantnih web-stranica, e-knjiga i ostalih digitalnih materijala i prerasla u bogatu digitalnu knjižnicu s milijunima interesantnih naslova – koje možete “posuditi” potpuno besplatno.

Kako tvrde, trenutno u svojoj kolekciji imaju više od 20 milijuna digitalnih primjeraka raznolikih naslova, dostupnih kao e-knjige i audio-knjige, a već pri prvom pogledu na naslovnu stranicu jasno je kako e-knjižnica nudi šaroliku paletu žanrova, od umjetnosti do znanstvene fantastike, ali i niz stručnih naslova. Srećom, pretraživanje putem filtra i kriterija odlično funkcionira.

Project Gutenberg

Još jedna hvalevrijedna online platforma nudi pregršt naslova u digitalnom obliku. U svojoj kolekciji imaju više od 60.000 knjiga koje je moguće besplatno preuzeti ili čitati online, s naglaskom na starije naslove za koje je isteklo autorsko pravo (barem u SAD-u).

Za korištenje ove digitalne knjižnice nije potrebna registracija, a osim putem e-čitača, naslove je moguće preuzeti te čitati i putem preglednika.

Zaki Book

Ukoliko ste učlanjeni u jednu od Gradskih knjižica u Hrvatskoj, možete zatražiti i pristup aplikaciji Zaki Book, prvoj hrvatskoj knjižničnoj aplikaciji za e-knjige. Ovim putem ćete također moći besplatno preuzimati i čitati e-knjige iz dijela njihove kolekcije, a naslovi se redovito nadopunjavaju. Nažalost, Kindle ne podržava ovaj format te je čitanje knjiga kroz Zaki Books app moguć isključivo putem pametnih telefona i/ili tableta.

Fotografije: Shutterstock