U prirodnom svijetu cvijeća, taktika preživljavanja mimikrijom jest sposobnost organizama da oponašaju jedni druge, prilagode se i stapaju s okolinom.

Na taj se način određene vrste štite od nametnutog prirodnog poretka te potencijalne opasnosti – predatora.

“Sout Eastsadness in Central Europe”

Zrcalni neuroni (MNS/Mirror nueorn system) igraju veliku ulogu u sposobnosti preživljavanja pojedinih vrsta tako da ih ljudi, kao i životinje, koriste za učenje, snalaženje, poistovjećivanje i suočavanje. Kroz takve odnose stvara se empatijska veza između pojedinaca koji suosjećaju (ili ne) jedni s drugima. Za vrijeme konzumacije cvijeća, tijelo umjetnika Marka Markovića reagira uvjetovano cvjetnim alkaloidima s jakim i specifičnim fiziološkim djelovanjem na organizam, dok publika stvara pasivno-aktivni odnos uzrokovan trenutnim iskustvom.

Performans “Sout Eastsadness in Central Europe” govori iz pozicije individualnog iskustva, kao i odnosa unutar kolektivne memorije tranzicijskih perioda iz doba socijalizma u današnji neoliberalni kapitalizam. Predstavljene projekcije uz razgovor s umjetnikom dat će osvrt na performans izveden 2022. godinu u Osijeku, umjetnikovom rodnom gradu s kojim se referira na društvenu stvarnost ratnog i post-ratnog razdoblja, sve do današnjih vremena migracije stanovništva uvjetovane ekonomskim i egzistencijalnim okolnostima.

Performans je izveden prvi put na Zelenom Otoku (BUK) u Baranji 2009., zatim u Galeriji Žitnjak 2010., Schönbrunn Zoo / Wienwoche Festival2021., PAF Osijek 2021., MMG Galerija Budimpešta 2021., Improper Walls Beč 2022., Bijenale u Pragu 2022., Arte Fiera Bologna Galerija Michaela Stock 2023. Performans “Southeast Sadness in Central Europe” umjetnika Marka Markovića održat će se u subotu, 1. travnja u Francuskom paviljonu s početkom u 19 sati. U ponedjeljak, 3. travnja u 19 sati slijedi razgovor s umjetnikom u Galeriji SC, a video dokumentaciju performansa pogledajte od 4. do 6. travnja također u Galeriji SC.