U vrijeme kad blagdanski stolovi postaju mala umjetnička djela, Pavlova, torta nazvana po slavnoj balerini Anni Pavlovoj, prepoznatljiva po hrskavoj kori, mekanoj unutrašnjosti i oblaku slatkog šlaga, ove godine dobiva posebno atraktivno izdanje. Umjesto klasičnog okruglog oblika, pretvara se u božićno drvce!

Klasična Pavlova uvijek se oslanja na kontrast tekstura: hrskava, gotovo staklena korica izvana i meka, marshmallow struktura iznutra. Upravo zbog te lagane, prozračne baze u kombinaciji s bogatim šlagom često se smatra jednim od najnježnijih deserata u blagdanskom repertoaru. No, u verziji božićnog drvca, torta poprima skulpturalnu dimenziju. Slaže se od više manjih slojeva koji se slažu jedan na drugi, poprimajući oblik drvca. Rezultat je desert koji izgleda efektno, a zadržava sve ono zbog čega volimo originalnu Pavlovu

U nastavku donosimo recept!

Sastojci:

  • 4 velika bjelanjka (sobne temperature)
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 žličica bijelog vinskog octa
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • voće po želji (najbolje bobičasto, kivi, mango ili šumsko voće)
  • po želji: malo vanilije ili naribane korice limuna u šlagu
@asplundsvillan PAVLOVA CHRISTMAS TREE 🎄 A reel show stopper for christmas this year 😍 #christmas2024 #christmasbaking #christmastreats #holidaytreats #pavlova #diychristmas ♬ originalljud – Emelie Larsson

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 120–130 °C (ovisno o jačini pećnice) i obložite pladanj papirom za pečenje.
  2. Bjelanjke i sol miksajte dok ne dobijete mekanu pjenu. Zatim počnite dodavati šećer, žlicu po žlicu; neprestano miksajući. Smjesa treba postati sjajna, čvrsta i glatka, bez vidljivih kristalića šećera.
  3. Na kraju lagano umiješajte kukuruzni škrob i ocat jer oni stabiliziraju smjesu i pomažu u stvaranju karakteristične hrskave kore.
  4. Smjesu prebacite na papir, odnosno lim za pečenje i oblikujte u drvce, postupak oblikovanja drvca pogledajte u videu.
  5. Pecite oko sat vremena te potom isključite pećnicu i stavite tortu hladiti do kraja.
  6. Kad je sve gotovo, slažite drvce te se također poslužite videom kao “šalabahterom”!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emelie larsson (@asplundsvillan)

Foto: TikTok, Instagram/@asplundsvillan