Narodna mudrost kaže da su najbolji recepti oni koji se prenose s koljena na koljeno, a jedan od takvih zasigurno je i bakina verzija paradižeta, ili kako bi neki rekli, šnenokle.

Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan desert budi u nama sjećanja na bezbrižne dane djetinjstva kada smo s nestrpljenjem čekali da se u kuhinji proširi miris kolača. U današnjoj gastro rubrici vraćamo se tim toplim uspomenama i donosimo vam recept za paradižet, slasticu koja nas vraća u djetinjstvo i grije srca svojim okusom, ali i jednostavnošću pripreme. Bez obzira na vaše kulinarske vještine, jedno je sigurno – ovaj recept ne ostavlja prostora za greške.

Sastojci:

  • 1 litra mlijeka
  • 5 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • keksi ( petit ili po želji)
  • vrećica pudinga od vanilije

Priprema:

  • Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke stavite u jednu zdjelu, a žumanjke u drugu.
  • U većem loncu zagrijte mlijeko na srednje jakoj temperaturi. Dok se mlijeko grije, bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Snijeg treba biti dovoljno čvrst da se ne pomiče kad preokrenete zdjelu. U zdjeli s žumanjcima dodajte 5 žlica šećera i i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Dno vatrostalne zdjele obložite keksima po želji.
  • Kad mlijeko proključa, smanjite temperaturu. Žlicom vadite kuglice snijega i stavljajte ih pažljivo u vruće mlijeko. Kuhajte svaku kuglicu po minutu sa svake strane, a zatim ih vadite žlicom i stavite u vatrostalnu zdjelu u kojoj su keksi.
  • Nakon što potrošite smjesu od bjelanjaka, u mlijeko postupno dodajte smjesu od žumanjaka, stalno miješajući da se žumanjci ne zgrušaju. Da bi krema bila gušća, dodajte vrećicu pudinga od vanilije. Kuhajte na laganoj temperaturi dok se smjesa ne zgusne, ali pazite da ne zakipi.
  • Kad je kremasti umak gotov, ulijte ga u vatrostalnu zdjelu u kojoj su bjelanci i keksi.
  • Paradižet ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak na barem sat vremena prije posluživanja.

Savjet:

Paradižet možete poslužiti uz dodatak ribane čokolade, mljevenih oraha ili cimeta po želji za dodatnu aromu i dekoraciju.

@studenac_market Kako se vratiti u djetinjstvo? 1. Pogledati recept @Slavica de Jong. 2. Napraviti vrhunski paradižot. 3. Uživati u svakom zalogaju. U slast! 😋 #studenac #studenacmarket #isitnoibitno #paradižot ♬ Chill Vibes – Tollan Kim

Foto: Instagram / @jaukuhinji