Svake srijede donosimo važne vijesti iz područja politike i društva, a ovoga tjedna riječ je o još jednom zastrašujućem slučaju o seksualnom zlostavljanju koje se pokušavalo prikriti, o kontroverznom pitanju legalizacije kanabisa te novog prijedloga zakona o utorima punjača za mobitele

Svjedočenje profesionalnih gimnastičarki o seksualnom zlostavljanju i prikrivanju FBI-ja

Iako je “preko bare”, ova strahovita vijest pokazuje svu beskrupuloznost sustava koji bi nas trebao štititi i mučan je podsjetnik koliko je teško dobiti pravdu. Elitna američka gimnastičarka Simone Biles svjedočila je prošloga tjedna pred Senatom o zlostavljanju koje je pretrpjela od strane bivšeg liječnika tima, Larryja Nassara. Pred odborom su se pojavile i bivše suigračice Aly Raisman i McKayla Maroney, zajedno s direktorom FBI-ja Christopherom Wrayem. Iako je Nassar već u doživotnom zatvoru, slučaj se osvrće na velike nedostatke u istrazi, a sudeći i po svjedočenjima, djeluje kako je bilo i prikrivanja da Nassar seksualno zlostavlja nekoliko desetaka djevojčica.

U emocionalnom svjedočenju u srijedu, četiri žene su Senatskom povjerenstvu za pravosuđe rekle da su “patile i nastavljaju patiti” od zlostavljanja koje su doživjele i njegovog posrnulog postupanja. “Krivim Larryja Nassera, a krivim i cijeli sustav koji je omogućio i počinio njegovo zlostavljanje”, rekla je Biles, najodlikovanija olimpijska gimnastičarka svih vremena. Svjedočila je i gimnastičarka Maggie Nichols – prva žrtva koja je prijavila svoje zlostavljanje američkoj gimnastici, a koja je onda mjesecima čekala ispitivanje agenata o njezinom iskustvu.

Američke gimnastičarke Simone Biles, McKayla Maroney, Maggie Nichols i Aly Raisman svjedoče o FBI -jevom postupanju u istrazi (Foto: Saul Loeb – Pool/Getty Images)

Četverostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje Simone Biles direktno je zatražila da se umiješani agenti kazneno gone. “Koliko vrijedi jedna djevojčica?” pitala je. Aly Raisman, koja je bila kapetanica američkih olimpijskih gimnastičkih timova 2012. i 2016., izrazila je zgražanje što se “još uvijek bori za najosnovnije odgovore i odgovornost” više od šest godina nakon što je prvi put prijavila svoje zlostavljanje. Kritizirala je istragu FBI-ja da su zanemarili njezine traume, rekavši praktički da njezino iskustvo nije toliko strašno. “Odlučili su izmišljati, lagati o onome što sam rekla i zaštititi serijskog zlostavljača djece”, rekla je senatorima. “Koja je svrha prijavljivanja zlostavljanja ako će naši agenti FBI-ja preuzeti na sebe da zakopaju to izvješće u ladicu?”

Četiri sportašice bile su među više od 200 žena koje su 2018. godine dale sudu snažne izjave, opisujući zlostavljanje Larryja Nassara kao sportskog liječnika ženske gimnastičke reprezentacije SAD-a. Ukupno je Nassara optužilo za seksualno zlostavljanje više od 330 žena i djevojaka na američkoj gimnastici i sveučilištu Michigan State. Samo u godini kada se FBI oglušio na optužbe, Nassar je zlostavljao još 70 djevojaka. Na to hoće li pravda biti zadovoljena za agente, ali i opomena za sigurnosne službe, čekat će se odgovor još dugo. Ovo svjedočenje bilo je tek početak.

EU planira donijeti zakon o zajedničkom punjaču za telefon unatoč Appleovom gunđanju

Sigurno nismo usamljeni u tome da smo barem jednom vodili razgovor s nekim kako nema smisla da je toliko različitih utora za punjače mobitela (Apple, gledamo te). E pa, čini se da mnogo ljudi razmišlja na isti način jer će Europska komisija predstaviti zakonodavni prijedlog za zajednički punjač za mobilne telefone, tablete i slušalice. Potez će definitivno više utjecati na proizvođača iPhonea nego na njegove konkurente, a oni su se najviše i žalili.

Naime, izvršna vlast Europske unije i zakonodavci EU-a više se od desetljeća zalažu za zajednički punjač, ​​rekavši da bi to bilo bolje za okoliš i prikladnije za korisnike. Apple, čiji se iPhone uređaji pune pomoću Lightning kabela, rekao je da bi pravila prisiljavanja konektora na usklađivanje s jednom vrstom mogla odvratiti inovacije, stvoriti brdo elektroničkog otpada i razbjesniti potrošače. Kao amateri ne razumijemo zašto bi trebao baš svaki novi mobitel imati drukčiji punjač i više nam se čini da je riječ o triku za više shoppinga, no vidjet ćemo kako će se situacija razviti.

Italija sljedeće godine vjerojatno ima referendum o dekriminalizaciji kanabisa

Italija će vjerojatno odlučiti hoće li dekriminalizirati kanabis na referendumu sljedeće godine, nakon što su skupine za tu kampanju uspjele prikupiti potrebnih 500 tisuća potpisa u tjedan dana. Popularni referendumi u Italiji mogu se raspisati ako se prikupi 500 tisuća potpisa, a kampanji su uspjeli pribaviti potreban iznos znatno prije isteka roka od 30. rujna.

Ako javnost izglasa dekriminalizaciju kanabisa, kupnja, prodaja i uzgoj droge postat će legalni prema talijanskim zakonima. “Više od 500.000 internetskih potpisa u samo tjedan dana za #ReferendumCannabis”, napisala je inicijativa Meglio Legale (Bolje legalno) na svojoj službenoj Facebook stranici. Konzumacija kanabisa nije kriminalizirana prema talijanskim zakonima, a marihuana u medicinske svrhe je dopuštena. Međutim, kupnja, prodaja i masovan uzgoj biljke su nezakoniti, a trgovci bi mogli dobiti do 10 godina zatvora. “To je paradoks, kao da država za cijeli fenomen okrivljuje organizirani kriminal”, tvrdili su organizatori kampanje.

“Legalizacija ne znači promicanje potrošnje, već njezinu sigurnost i informiranost. Kad bi kanabis bio legalan, to bi okončalo nepotrebna ispitivanja malih količina lijeka i osiguralo da se pacijenti koji ga koriste za ublažavanje strašne boli više nikada neće morati obratiti sudu”, dodali su. Grupa je dalje tvrdila da bi legalizacija kanabisa generirala tisuće novih radnih mjesta i povećala porezne prihode za državu, postavljajući približnu vrijednost na 7 milijardi eura ili 8,2 milijarde dolara.

Peticija će biti poslana Ustavnom sudu na razmatranje i ocjenu bi li zakon bio u skladu s talijanskim Ustavom. Ako uspije, talijanski predsjednik odredit će datum referenduma. Iako je Italija prvotno dekriminalizirala rekreacijsku konzumaciju kanabisa 1993., zakonom iz 2006. godine potrošačima su izrečene kazne i utrostručene zatvorske kazne zbog uzgoja, prodaje i posjedovanja droge sve dok nije promijenjena 2014. godine. Italija je zauzela liberalniji stav od nekih svojih europskih kolega, pri čemu su Velika Britanija i Francuska među onima koje nastavljaju kriminalizirati rekreacijsku uporabu kanabisa.

 

Foto: Anna Moneymakey/Getty Images