Svake godine s velikim veseljem iščekujemo dolazak adventskog kralja slastica – Panettonea Kroštule i Boogie Laba.

U pravom božićnom duhu, veselih boja i u novom pakiranju ove je godine došao u dva nova okusa koja ćemo zavoljeti na prvu; pistacio – limun i mandarina – bijela čokolada. Uz nove okuse, tu su klasici; kandirano voće, čokolada te bajadera. Od sutra su u prodaji, a pred sam Božić izlazi i Secret Panettone.

„Vesele nas novi okusi. Kroz naše sladolede otkrili smo kako su limun i pistacio izvrsna kombinacija, ljudi su ih odmah zavoljeli. Kvalitetan limun imamo u Hrvatskoj, a ljudi jako vole pistacio. Neretvanske mandarine izvrsno su se stopile s bijelom čokoladom.” – otkriva prehrambeni tehnolog i suvlasnik Boogie Laba Karlo Vulin te dodaje: „Ove smo godine najviše radili na teksturi. Uspjeli smo dobiti svježinu skoro i do dva mjeseca, što je za artisanski panettone gotovo i nemoguće. Svi trenutačni imaju rok trajanja od mjesec dana. Ove smo godine u svibnju krenuli s probama, da testiramo rok. Kroz različite tehnike fermentacije i samu fermentaciju uspjeli smo doseći dva mjeseca. Prvih mjesec dana je svježiji i podatniji!“

Sama proizvodnja počinje hranjenjem divljih kvasaca u tri navrata, svaka četiri sata. Kad se dovoljno aktiviraju radi se prvi zamjes tijesta. Pušta se da fermentira 12 do 18 sati, a za tim mu se dodaje još maslaca, jaja i mlijeka te dodaci kako bi dobili drugi zamjes. On zatim prvo fermentira od 2 do 4 sata, nakon čega se oblikuje i prepušta finalnoj fermentaciji.

Tada ulazi u treći dan pripreme. Slijedi pečenje, a kad ono završi svaki se panettone okreće naopačke. On je u svojoj unutrašnjosti još uvijek žitak, a samo tijesto je izrazito bogato sastojcima. Nakon 12 sati hlađenja završava četverodnevni proces proizvodnje. Tada Panettone Kroštule iz Boogie Laba ulazi u čarobna božićna pakiranja koja će na svakom stolu biti pravi adventski ukras.

Ova blagdanska delicija putuje diljem Hrvatske na blagdanske stolove. Pronaći ćemo ga u Zagrebu u Boogie LAB-u te na web shopu shop.krostula.hr, ali i u Balance brunchu, Fisheriji te Špeceraju, u Kolijevci kruha u Puli, Romeru u Opatiji, Butiga u Voloskom, u Rijeci u Croatia in the boxu, pekarnici Kroštula u Zadru, u Splitu u Biberonsu te OŠ Kolaču te Miva Galeriji vina u Dubrovniku.

 

Fotografije: Karlo Jelić