Oni su Romana Pavliša, Dejan Halusek, Marko Kuhar, Luka Osrečak i Hrvoje Štefanić, i njihova glazba osvaja na prvi zvuk i nesumnjivo ćete je nesvjesno pjevušiti i tražiti još

Novi indie rock bend RODEO na domaćoj sceni predstavio se kroz prvi singl “Imperator” početkom godine, a kada su prošli mjesec “No Cigar” pjesmu posvetili svima kojima je u ovom ludilu koje nas okružuje jedino preostalo sanjariti, morali smo se javiti ovom peteročlanom bendu koji su zanimljivo obojili val nezavisne domaće scene.

Tko su Rodeo, čime se bave uz glazbu i kako ste se uopće njome počeli baviti?

 Tri petine benda je prošlo kroz glazbene škole i akademije, dok su Marko i Dejan jedini u bendu koji ne znaju čitati note. Osim glazbom, bavimo se raznim stvarima – od građevine preko etnologije i kroatistike pa sve do grafičkog dizajna.

Kako ste se spojili? Kad ste shvatili da ćete se i glazbeno povezati?

Svi se već godinama znamo i družimo te smo surađivali na raznim projektima. Romana i Dejan su duže vrijeme razmišljali o suradnji i odlučili su u tu suradnju pozvati i ostatak ekipe te oblikovati svoj prepoznatljivi stil i graditi novu glazbenu priču.

Kako biste opisali svoj glazbeni stil i koliko vam je dugo trebalo da ga pronađete?

Zapravo ga uopće nismo ni tražili jer smo od početka znali što želimo, a to je stvaranje bez pretjeranog ograničavanja stilom i žanrovima. Neopterećeni kritikom, ali vođeni samokritikom, trenutno stvaramo glazbu za koju smatramo da je dovoljno bliska široj publici i pritom normalnom uhu, ali tu i tamo diskretno pokušavamo uvaliti disonancu i poliritmiju. Svakako nas opisuje taj neki retro/surf prizvuk, sanjive gitare i vokal, solo trombon i veoma čvrsta i dobro definirana bas/bubanj linija koja je temelj našeg groovea.

Kako izgleda jedna vaša proba, gdje ih imate?

Naša baza je Koprivnica, tako da ovdje i održavamo probe. Kako je ovo specifično razdoblje promijenilo živote svih, a osobito glazbenika, ne nalazimo se često koliko bismo možda trebali. Gotovo nikada nismo svi skupa na probi, ali svakako imamo planove, jednom kada album bude pri kraju, uvježbati cijeli materijal i izvoditi ga gdje god bude prilike za to. Trenutno dosta toga stvaramo i radimo online, svako od nas odradi svoj dio i dodaje detalje na snimku. Na taj način nastaju naše pjesme koje se nakon toga snimaju u studiju.

Možete nam nešto više reći o svom vrlo zanimljivom videospotu za “No Cigar”? Koja ideja leži iza njega, gdje ste snimali?

Spot je podjednako rezulat planiranja i improvizacije. Naime, plan je bio snimati u nekorištenom Riva hostelu u Puli koji je nekad davno služio kao smještaj za pomorce pa je imao vrlo zanimljiv i šaren interijer (plava vrata, drveni pod…). Tad smo počeli osmišljati ideju oko te lokacije i u međuvremenu ga je vlasnik preuredio i ofarbao u bijelo. Tu smo počeli improvizirati i prilagodili smo scenarij tako da je hostel zbog bijelih zidova i vrata postao ludnica. Opet smo htjeli istraživati ljudsku psihologiju, unutarnje borbe, različitost i ideju normaliteta. Tako smo “strpali” neke likove iz našeg prvog spota i neke nove u metaforičku ludnicu u kojoj su završili zbog svojih nekonvencionalnih snova koje je društvo osudilo. RO, koja je preuzela masku Imperatora iz prvog spota, dopušta pacijentima da ožive svoj san i s njim odu u svijet. Spot je napisao i režirao Dinko Šimac, a glume Stella Ranogajec, Lea Šef, Matija Pjatakov i Nikola Milosavljević.

Kad možemo očekivati sljedeći singl, ili nastup?

Do kraja godine planiramo snimiti i izdati naš prvi album, a prije toga ćemo s ljudima podijeliti još jedan singl na kojem radimo te će to ujedno biti i naša prva suradnja, o kojoj uskoro dolazi i više detalja. O nastupima pred pravom publikom je u ovom trenutku teško razmišljati, ali svakako bismo voljeli snimiti i live nastup ovdje u Koprivnici, sa sjajnom ekipom iz Moonlight Sessionsa.

Ovu kreativnu škvadru popratite na Facebooku i Instagramu kako biste bili u toku s novostima!

Foto: PR