Nakon prošlogodišnje pauze, Fibra, festival alternativne urbane glazbe, vraća se u Split 9. i 10. srpnja!

“U skladu sa svim epidemiološkim mjerama, na novoj lokaciji – open air Zenta – spreman je lineup koji nam svima treba”, stoji u najavi Fibre. I stvarno su u pravu. Pips, Chips & Videoclips, Edo Maajka, Vojko V, Detour, Svemirko, Porto Morto, Buč Kesidi i Z++ su odličan kombo koji jedva čekamo nakon toliko pauze od koncertnih užitaka. Evo mini uvida u to što će se moći čuti u srpnju:

Kad se kaže posebna rock pojava u Hrvatskoj, misli se na Pips, Chips & Videoclips. Band kojem ni ne treba posebna najava.

Edo Maajka dolazi u Split predstaviti „Put u plus“, prema brojnim kritičarima njegov najbolji i najzreliji album. „Možda se zato tako lako poistovjetiti s novim Edinim albumom. Na vrlo pitak način piše o svakodnevici koja u globalu tišti sve nas, dopušta slušatelju da se pronađe u pjesmama te gleda na život po dobrom starom Glavatarovom principu “No sikiriki”, čemu u prilog ide i činjenica da dašak pozitive čini ovaj album impresivnijim.“ (Matej Devčić, muzika.hr)

Vojko V je trenutačno najpoznatiji regionalni hip hop izvođač, vlasnik tri Porina, a samo u 2019. godini odradio je preko 50 koncerata u Hrvatskoj i regiji.

Porto Morto jedan je od produkata zagrebačkog JeboTon kolektiva, a njihov glazbeni smjer, kojeg je nezahvalno definirati, temelji se na mješavini art rocka, progresivnog popa i indie elektronike. 2019. godine objavili su drugi studijski album naziva “Portofon” koji je odlično prihvaćen od strane publike i kritike.

Detour je band koji se može pohvaliti golemom omiljenošću u svim skupinama publike, a i glazbene kritike. U Split dolaze predstaviti svoj peti studijski album „TourDetour“ za kojeg su 2019. godine osvojili Porin za najbolji album pop glazbe i najbolju izvedbu grupe s vokalom.

Svemirko je jedna od najzanimljivijih novijih pojava na sceni. Albumi „Vanilija“ i „Tunguzija“ sa svojim životopisnim ritmovima i tekstovima i zabavnim i plesnim aranžmanima i melodija zaludili su ljubitelje dobrog popa.

Iz susjedne nam države dolazi disco indie rock senzacija Buč Kesidi. Za duo iz Pančeva kritika kaže „Ono što je izvrsno kod Buč Kesidi je što stihovima opisuju manje zabavnu stranu clubbinga, a uživo naprave show za pamćenje.“ (Patrik Horvat, muzika.hr)

I na kraju prve najave Fibre stoji glazbenik zagonetnog imena Z++, član osječkog trap kolektiva Retfatlanta, koji dolazi predstaviti svoj prvi album „18++“. Album žanrovski pripada trapu, ali i izlazi iz okvira povezujući ga sa popom, a kvalitetu ovog uratka potvrđuje i nominacija u Rap&Off kategoriji Rock&Off nezavisne glazbene novinarske nagrade.

Organizator festivala, yem agencija, iza sebe ima pet velikih glazbenih festivala u četiri različita grada u Hrvatskoj. Sve je započelo koncertima i organizacijom prvog „Drito iz Tvornice“ festivala 2016. godine. Već 2017. godine yem organizira „Zagreb Beer Festival“ koji je 2018. godine posjetilo više od 100 000 posjetitelja. Iste godine pridružuje se splitska „Fibra“, a u 2019. godini yem organizira novi urbani open air festival u Samoboru „Pine Festival“. S Fibrom se yem vraća u rodni grad ponuditi domaćima i turistima žanrovski neograničen festival kojem je kvaliteta glazbenika i produkcijska kvaliteta festivala najbitnija.

Festivalske ulaznice možete kupiti po cijeni od 130,00 kn online ovdje, dok će od 1. srpnja cijena festivalska ulaznice iznositi 150 kn, a na dan početka festivala 170 kn.

Sve detalje možete pratiti i ovdje.