Ova novogodišnja noć će sigurno biti jedna od najneobičnijih u novijem sjećanju. Osim što smo već prekrižili slavlje zbog pandemije koja i dalje hara svijetom, prekjučerašnji potres, možda nam je izmaknuo tlo pod nogama ali nas nikad više nije prizemljio
Zato smo gotovo sigurni da će većina vas ovu noć provesti u društvu najbližih i najdražih ljudi, shvaćajući važnost zajedništva, odnosa, obitelji te cijeniti imanje doma i krova nad glavom. Dvije stvari koje smo si iznova mantrali kao postulate života i sreće, ali priznajmo si, malokad zaista i osvijestili. S obzirom na cijelu situaciju, želimo vam mirnu noć u društvu najbližih, bez potresa i pirotehničkih sredstava, a za to smo vam složili i jedan jednostavan i tradicionalan novogodišnji menu.
Francuska salata
Sastojci
- 500 g mrkve
- 500 g graška
- 500 g krastavca
- 9 jaja
- 500 g Thomy majoneze
- 600 g kiselog vrhnja
- 2 žlica senfa
Skuhajte mrkvu i jaja. Kad se skuha, mrkvu, jaja i krastavce narežite na što sitnije komade. Stavite jaja i povrće u zdjelu. Ubacite vrhnje, senf i Thomy majonezu. Ovo nije plaćeni oglas, već Thomy majoneza zaista u ovom receptu daje jedan poseban okus francuskoj salati. Posolite i zapaprite prema ukusu.
Teleća koljenica pod pekom
Sastojci
- teleća koljenica
- 1,5 krumpira
- 2 rajčice
- 1 ljubičasti luk
- 2 crvene paprike
- vezica peršina
- 1,5 dcl maslinovog ulja
- 1 dcl bijelog vina
- žličica senfa
- 3 češnja češnjaka
- sol i papar po ukusu
Priprema
Teleću koljenicu namažite senfom, posolite i popaprite, te malo prelijte uljem. Oguljeni kumpir narežite na manje komade, rajčicu i luk na ploške, papriku na dulje trake, češnjak samo ogulite, dok peršin najeckajte na sitno.
U peku stavite povrće i krumpir te na to stavite koljenicu. Još malo posolite, zapaprite, te zalijte maslinovom uljem i vinom. Dodajte pola čaše vode. Pećnicu zagrijte na maksimum, te pecite do dva i pol sata, provjeravajući nakon sat vremena svakih pola sata je li gotovo kako povrće ne bi izgorilo. Dužina pečenja ovisi o veličini koljenice.
Slasnu vegetarijansku opciju glavnog jela za zadnju večer 2020. potražite ovdje.
Jednostavna i brza čokoladna torta
Sastojci
- 250 gr maslaca
- 20 dag šećera u prahu
- 20 dag tamne čokolade
- 10 dag mliječne čokolade
- 5 jaja
- 2 žlice krušnih mrvica
Priprema
Otopiti maslac na pari, dodajte čokoladu izlomljenu na komadiće i šećer u prahu. Sve lagano miješati pjenjačom. Kad su se sastojci spojili, maknuti posudu s vatre, i umiješati jedno po jedno jaje, i dobro sjediniti. Na kraju i umiješati dvije jušne žlice krušnih mrvica.
Pećnicu zagijte na 180 stupnjeva, kalup za torte premažite maslacem, posuti krušnim mrvicama, višak istresti. Uliti smjesu u kalup, te staviti peći u toplu pećnicu 30 minuta. Tortu možete odmah poslužiti, odlična i hladna i topla. Možete ju poslužiti uz šlag ili sladoled.
Fotografije: Thinkstock/Getty Images