Otok Hvar jedan je od ljetnih dragulja i upravo tamo skriva se jedna od najfotogeničnijih lokacija u Hrvatskoj.

Jeste li posjetili Stari Grad na Hvaru? A jeste li u Stari Gradu posjetili Tvrdalj Petra Hektorovića? Ako jeste, onda znate o kakvoj čaroliji se radi. Utvrda ovog renesansnog pjesnika najpoznatija je građevina Starog Grada na Hvaru, a uključuje ribnjak i golubinjak. Petar Hektorović Tvrdalj je gradio cijelog svog dugog života i bio mu je jednako značajan kao i književno djelo. U njemu je ostvario ideju mikrokozmosa – malog, zatvorenog svijeta u kojem prostor za život imaju sva božja bića – ribe, ptice, biljke i ljudi.

View this post on Instagram

Exploring Croatia ✨

A post shared by Samantha Leder (@samanthapaigeleder) on

I kako poručuju iz Turističke zajednice Stari Grad: Tvrdalj je i kamena knjiga – Hektorović je uklesao više od dvadeset kamenih natpisa na latinskom jeziku. Vlastiti životni moto uklesao je na talijanskom jeziku: Fede e realtà o quanto è bella – O koliko su lijepe vjera i stvarnost. Na hrvatskom jeziku također je samo jedan natpis, onaj iznad kuće za putnike i siromahe. Pjesnik, kršćanski mislilac i graditelj Petar Hektorović podizao je Tvrdalj ustrajno, gotovo opsesivno cijelog svog dugog života. Započeo ga je kao ljetnikovac, a ostavio potomcima kao zatvoreni i zaokruženi mikrokozmos posvećen Stvoritelju svega – Omnium Conditori.

Unutrašnjost Tvrdalja svojom je razigranošću sušta suprotnost jednostavnosti pročelja. Ribnjak, okružen trijemom, u kojem slobodno žive ribe, mala kula nad njim, s kamenim gnijezdima za golubove i rupama za vrapce, perivoj s biljem koje su mu slali njegovi prijatelji dubrovački pjesnici, i opet natpisi na sve strane ribnjaka, od kojih najveći opominje na prolaznost: Imaj na umu da ne spašava ni bogatstvo ni svjetska slava ni ljepota ni dob, jer smrt sve grabi.