“Akvarel je tek jedna od manifestacija društvenog i umjetničkog djelovanja, a opet alegorija opcija koja pred nama stoje, podajući nam se i skromno tražeći zauzvrat bar tumačenje slike i po slici. Iskoristimo ga kako bi nas, već sada, svojom svježinom i odlučnošću naučio gledati i osjećati.”, Mihaela Zajec

Darko Jovanović
Darko Jovanović

Nakon što je 8. hrvatski triennale akvarela proputovao Hrvatskom započevši svoje predstavljanje u Slavonskom Brodu u svibnju, potom gostovanjem u Karlovcu tijekom srpnja i izložbom u Zagrebu u studenome 2019. godine, grad Zaprešić početak 2020. godine obilježava jubilarnom izložbom 10. zaprešićki biennale akvarela što samo potvrđuje koliko je ova tradicionalna tehnika inspirativna, aktualna i zanimljiva suvremenim umjetnicima.

Karla Čurčinski
Karla Čurčinski

Naime, zaprešićki biennale akvarela proizašao je iz projekta “Zaprešićki akvarelisti” kojeg je 2001. godine inicirao poznati hrvatski povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić. Iako je u početku izložba okupljala primarno lokalne umjetnike, postepeno se projekt proširio ne samo na Hrvatsku već i cijelu regiju. Tako da izložba 10. zaprešićki biennale akvarela okuplja 18 autora iz Hrvatske i regije koji će se predstaviti s tridesetak radova u Galeriji Razvid u Zaprešiću.

Na izložbi će biti zastupljeni: Jasmina Baroš (Novi Sad), Mirela Blažević (Osijek), Ana Čolaković (Vinkovci), Karla Čurčinski (Zagreb), Momčilo Dobanović (Novi Sad), Damir Facan-Grdiša (Zagreb), Karla Horvat (Veliko Trgovišće), Darko Jovanović (Osijek), Željko Karaula (Zaprešić), Tihana Karlović (Rijeka), Marina Krištofić Marinksy, Ivana Kutuzović (Zagreb), Edita Matan (Karlovac), Andrea Pavetić (Zagreb), Irena Podvorac (Samobor), Milan Sokolić (Zaprešić), Tomislav Šilipetar (Zagreb), gostujući autor i Svebor Vidmar (Zagreb).

Na izložbi će se posjetitelji moći pobliže upoznati sa suvremenim kretanjima i raznovrsnim interpretacijama unutar tehnike akvarela koju mnogi nazivaju najplemenitijom slikarskom tehnikom koja je ujedno i tehnika koja ne trpi pogrešku. Vrlo važnu ulogu igra i podloga odnosno kvaliteta papira koja uvelike određuje izražajne mogućnosti prilikom građenja kompozicije gdje bjelina i tekstura papira pod utjecajem razlijevanja vode aktivno sudjeluju u igri slučajnosti.

Izložba 10. zaprešićki biennale akvarela okupila je autore različitih generacija i stilova – od figurativnih, preko ekspresivnih do krajnje apstraktnih izričaja – što uvelike potvrđuje otvorenost akvarela spram različitih poetika i pristupa mediju.

Damir Facan-Grdiša

Akvarel je doista tehnika koja intrigira i oduševljava svojim mogućnostima i slučajnostima, pa odvojite jednu večer za likovnu umjetnost i dođite na otvorenje izložbe u utorak 18. veljače s početkom u 19 sati u Galeriji Razvid u Zaprešiću. Izložba će trajati skoro punih mjesec dana pa ako ne stignete na otvorenje, možete ju pogledati sve do 17. ožujka 2020. godine.