Nedavno objavljena studija izazvala je zabrinutost nakon što je otkrila da neki proizvodi tamne čokolade mogu sadržavati teške metale. Međutim, stručnjaci ističu da nema potrebe za panikom. Je li doista tako?
Nedavna studija, objavljena u časopisu “Frontiers in Nutrition”, otkrila je prisutnost teških metala poput olova, kadmija i arsena u više od 70 proizvoda tamne čokolade. Istraživači su ispitivali proizvode kupljene od 2014. do 2022. godine u dućanima kao što su Whole Foods Market, Amazon i GNC. Analiza je pokazala da 43 % uzoraka prelazi dopuštene razine olova prema kalifornijskom zakonu “Proposition 65”, dok 35 % uzoraka prelazi dopuštene razine kadmija. Međutim, nijedan uzorak nije premašio maksimalne razine arsena. Zanimljivo je da su organski proizvodi tamne čokolade imali veću razinu kontaminacije metalima u usporedbi s neorganskim.
Unatoč tim nalazima, stručnjaci poput Briana Pavilonisa, profesora na CUNY Graduate School of Public Health and Health Policy, smatraju da nema razloga za zabrinutost. “Niske razine teških metala prisutne su u mnogim svakodnevnim namirnicama”, rekao je Pavilonis. Olovo je prirodni element koji se nalazi u tlu gdje raste hrana, uključujući kakaovce. Stoga je njegova prisutnost u čokoladi očekivana.
Elad Tako, profesor na Sveučilištu Cornell, također naglašava da su koncentracije teških metala u studiji niske te da nisu opasne osim ako se konzumira izuzetno velika količina tamne čokolade. “Prepoznajemo potrebu za svjesnošću o prisutnosti teških metala u našoj hrani, ali u koncentracijama pronađenim u ovoj studiji, to nije zabrinjavajuće osim ako osoba jede tamnu čokoladu svaki dan u velikim količinama”, rekao je Tako.
Preporuke za potrošače
Leigh Frame, koautorica studije i direktorica integrativne medicine na George Washington University, također preporučuje umjerenost u konzumaciji tamne čokolade. Preporučuje se porcija od jedne unce (28 grama) tamne čokolade dnevno, što je količina koja se obično pokazuje kao korisna za zdravlje.
Frame naglašava važnost raznovrsne prehrane kako bi se smanjio rizik od prekomjernog unosa teških metala i drugih tvari. “Ako jedete raznoliku hranu, smanjujete rizik od nedostatka ili prekomjernog unosa nutrijenata”, rekla je Frame.
Iako se čini da su razine teških metala unutar prihvatljivih granica za odrasle, stručnjaci savjetuju ograničenje konzumacije tamne čokolade za djecu i trudnice. Raznolikost u prehrani ključna je za smanjenje rizika jer teški metali mogu biti prisutni u različitim namirnicama poput riže, ribe, voća i povrća. Iako je prisutnost teških metala u tamnoj čokoladi zabrinjavajuća, stručnjaci zaključuju da umjerena konzumacija i raznovrsna prehrana mogu pomoći u smanjenju rizika.