Goran i Jasmina Sekula bračni su par koji je uspio jednu naizgled običnu lokaciju pretvoriti u pravu jednu malu bajku u prirodi

Uz volju, ljubavi i trud sve je moguće. To su poznati postulati uspjeha na koje često zaboravljamo, ali zato su tu priče poput ovih da se na to iznova podsjetimo. Kuća Arupium, jedna je divna kućica u prirodi s izlazom na rijeku Gacku, u gradu Otočcu. Iako kuća koja je prethodila ovoj, nije bila baš toliko idilična, sama lokacija je bila dovoljna da zapne današnjim vlasnicima za oko “Kako smo živjeli i supruga i ja nedaleko ove parcele/vikendice često puta bi nam zapela za oko puno prije nego što smo uopće došli u mogućnost da kupimo ovako nešto. Nakon 3-4 godine intenzivnog promišljanja da li kupiti, što kupiti, gdje kupiti, praktički smo u vrlo kratkom roku odlučili da ćemo riskirati i kupiti baš tu vikendicu, koja je tada bila u izuzetno lošem stanju. Vidjeli smo da parcela ima izlaz na rijeku Gacku i to je bio glavni razlog kupnje, bez obzira na tada velike ostale nedostatke, ali na račun njih cjenovno nam je bilo prihvatljivo jer inače ne bi bili u mogućnosti priuštiti si nešto u što ne bi bilo potrebno uložiti svoj rad.” otkriva na Goran početke rada na ovoj parceli i kući koja danas broji 60m2 površine, dvije sobe, jednu za dvije osobe, te jednu za jednu osobu, kupaonicu, kuhinju, te dnevni boravak u kojem je kauč na kojem može boraviti još dodatne dvije osobe.

No bez obzira i na predivno vanjsko i unutarnje uređenje ove kućice, ona pada u drugi plan kada se baci pogled na vanjski dio. Veliko dvorište, zelenilo, rijeka Gacka, razne biljke kojima Goran i Jasmina pružaju veliku pažnju. S terase na kojoj se nalazi jacuzzi, pruža se prekrasan pogled na rijeku Gacku i crnogorične i bjelogorične ličke šume, jele, bukve, graba…  Na terasi je i manji vrtni roštilj, uz kojeg se gosti mogu opustiti i pripremiti si ukusnu večeru ili ručak, ili samo upaliti vatru dok ispijaju neku finu bocu vina. 

Goran nam je otkrio i neke dodatne prednosti dolaska na ovo šarmantno imanje “Najviše možete uživati u prirodi, u miru, sjedeći na malenoj terasi neposredno iznad rijeke Gacke, uz izlazak ili uvijek poseban zalazak sunca, a ukoliko ste ribolovac ili to želite postati samo na par koraka od svog dnevnog boravka možete krenuti u ribolov umjetnom mušicom na daleko poznatu Gacku pastrvu.  Također možete obići selo pješice ili biciklom, popeti se na brdo Prozorinu, koje se nalazi odmah iznad vikendice i gdje se sa njenih 645 m.n.v. pruža neprocjenjiv pogled na cijelu gacku dolinu i na taj način osjetiti mir ovoga živopisnog i poviješću jako bogatog sela – Prozor.”

A ako volite domaće proizvode, možete “skoknuti” do Goranovih roditelja koji su udaljeni svega 1,5 km, a koji imaju OPG te se bave proizvodnjom ekološkog povrća i voća, kupina, malina od kojih rade kupinova vina, razne pekmeze i džemove, sirupe od malina, kupina, bazge, jabuke, likere i slično. Naši gosti često vole otići tamo, pogotovo u ljetnim mjesecima, i ubrati si svježe kupine i maline, te probati ono što imamo u ponudi. To i je naš cilj i naša vizija ovog posla, biti domaćin, biti na usluzi gostu za sva njegova pitanja i želje, a opet poštivati njegovu intimu i mir. kaže nam Goran.

Od ideje do realizacije

Kako je prostor dostupan za najam tijekom cijele godine, bitno je bilo da se pri uređenju obrati pozornost na svesezonsko provođenje vremena. A činjenica da je prostor bio u nezavidnom stanju, nije previše pomagalo njihovoj situaciji, no na to su se pripremili. “Vikendica je kupljena u derutnom stanju, što se može vidjeti i na fotografijama isključivo jer je to uvelike utjecalo na cijeni, a pošto smo imali ograničeni budžet, odnosno limitirani iznos za kredit nismo mogli ići u nešto uređeno i spremno da odmah krene u rad. Od dana kupnje, do prvog gosta prošlo je 1 godina, 7 mjeseci i  23 dana” smije se Goran.

“Zašto to tako detaljno govorim? Pa zato što smo od prvog dana imali plan, vremenski ograničeno za svaku fazu radova jer smo si dali rok od maksimalno dvije godine da pustimo vikendicu u rad. Dakle, od dana kupnje pa do primanja prvog gosta naši životi su isključivo bili podređeni tome i doslovno smo se odrekli te dvije godine svog društvenog života i sa dvoje malene djevojčice (sada 5 i 3 godine) smo napravili uz pomoć mojih roditelja ovo što vidite na fotografijama. Gotovo sav proces uređenja smo izveli sami svojim radom, osim onih stručnih gdje smo morali radi brzine izvođenja radova i rokova potražiti pomoć stručnih osoba. Promijenjeno je sve, od instalacija vode i struje, podova, grijanja, zidova, krovišta, izolacije itd… do promjene cjelokupne vizure dvorišta i vrta, od pristupa do same vikendice, ograda i šetnica.” ponosan je Goran na njihov put koji je i više nego inspirativan. Uz to, planova im ne nedostaje “Imamo u planu urediti pomoćne zgrade koje se nalaze uz vikendicu te u njima postaviti jednu malenu wellness oazu, te napraviti društvenu prostoriju za boravak tijekom zime uz otvoreni kamin.” 

Posvećenost detaljima

Kaže kako su ideje za uređenje  crpili posvuda i modificirali ih po nekom svom viđenju. Gdje god su mogli, koristili su prirodne materijale poput drva, kamea, zemlje… “Namještaj je biran po principu da nam prije svega estetski odgovara, da ima priču a naravno da bude kvalitetan i da na taj način opravdava cijenu najma. Kuhinja, blagovaonski stol, klupe, noćni ormarići i stolić su od punog drveta, javor, brijest, jela. Interijer kao i eksterijer smo osmislili sami, pa sam tako od stare nadstrečnice iskoristio drvo da napravim zid u sobi, te toaletni stolić i okvir za ogledalo. Odbačene fotelje koje su od punog drva smo restaurirali, tapacirali i obojili i sada su zgodan detalj u prostoru. Kako na slikama vidite kroz interijer se provlači kamen, u dnevnom boravku, blagavaoni, kuhinji, kupatilu, isto kao i vani, gdje su stepenice načinjene od tog istog kamena, kao i parkiralište. Kako se bavim amaterski fotografijom u prostoru sam postavio svoje fotografije motiva sa rijeke Gacke.” opisuje Goran proces uređivanja prostora koji se bez sumnje preklapa s bajkovitošću vanjskog dijela. 

No kako ne bi sve ostalo na našim lijepim riječima, dovoljno je da bacite oko na njihove profile i vidite pozitivne recenzije gostiju. “Već sada možemo reći da imamo goste koji nam se vraćaju, koji nas rado preporučuju i da sve više rezervacija imamo koje dolaze direktnim kanalima, bez posrednika. Dakle, u kratkom vremenu se pročulo za House Arupium. Moram naglasiti da na ovom području ima izuzetno lijepih i kvalitetnih smještaja te da mi nismo jedini, ali smo možda malo više svoje osobnosti dali u sve to pa nas gosti kao takve i prepoznaju.”

Otočac kao središte Gacke doline je na izuzetnoj geografskoj poziciji i zbog toga je interesantan svima, a interes postaje sve veći kako se ljudi sve više okreću provođenju vremena u prirodu. “To je domicilno stanovništvo prepoznalo i zbog toga imamo svakim danom povećanje smještajnog kapaciteta i to u pravilu kvalitetnih i novouređenih objekata. Kod nas turizam nije tradicija kao primjerice u Dalmaciji i većina onih koji sada kreću u to dobro rade. Smatram da je prošlo vrijeme kada smo na ogradu postavili tablu „sobe“ i sa tim je počimao i završavao turizam. Sada je to prije svega biti domaćin, ponuditi gostu doživljaj, stvoriti emociju, postići to da se o tebi priča. Ljubaznost je početak te priče. Savjetujem svima koji kreću u ovaj mogu čak reći i posao, bez obzira što se radi o samo jednoj malenoj vikendici da daju ponekad i više nego što smatraju da trebaju. Gost to izuzetno cijeni, a cijena najma nikada nije problem ako gost pokaže osmijeh na odlasku.”