Slavka Pavić i Brigitte Lacombe

“Hodanje i fotografija liječe” riječi su jedne od najvećih hrvatskih fotografkinja druge polovice 20.stoljeća –  Slavke Pavić. U organizaciji PRiredba studija svi posjetitelji Dežmanovog prolaza uskoro će moći zaviriti u njezin dokumentaristički crno-bijeli svijet.

Postoji jedan prolaz u Zagrebu, koji je istovremeno u najužem centru grada i na rubu gradske šume, koji je povučen, miran, tajanstven i omiljen svim njegovim stanovnicima – Dežmanov prolaz. Na njegovom samom vrhu smjestio se Velvet cafe – galerija, kultno mjesto za ispijanje kave i najfinijih slastica u gradu. Oduvijek je Velvet njegovao i slavio umjetnost u svim njenim oblicima, stoga je za svoje reotvorenje svim svojim posjetiteljima i slučajnim prolaznicima ponudio – Sjećanja u prolazu, pop up izložbu legendarne fotografkinje Slavke Pavić.

U vremenima kada nam je kultura postala nedostupna, kada su kazališta, muzeji, galerije morali zatvoriti vrata, svaki oblik umjetničkog izražavanja pokazuje kako je umjetnost nužnost bez koje je teško zamisliti život.

Fotografski opus Slavke Pavić bilo bi gotovo nemoguće i jako teško obuhvatiti, i zbog nemogućnosti pristupa njenoj bogatoj arhivi, fotografkinja je za ovu jedinstvenu pop-up izložbu ustupila dostupne fotografije koje dokumentiraju trenutke određenih vremena, bilo da je riječ o arhitekturi, pejzažu ili detaljima kroz kompoziciju bez da zajedno čine povezanu cjelinu. Bas ti različito zabilježeni trenuci dokaz su vremena zaustavljenog na fotografijama.

Korona i potres, fotografkinju Slavku Pavić su trenutno odvojili od Zagreba, ali zahvaljujući njenoj životnoj energiji, susretljivosti i neiscrpnoj volji i želji za radom, vrlo rado se odazvala pozivu PRiredbe i odabrala fotografije koje je imala u svom kompjutoru sa sobom, na svojoj trenutnoj adresi u Dramlju.

Njene fotografije, njeni kadrovi Zagreba podsjetit će prolaznike na sve lijepe trenutke i kutke ovoga grada te vratiti nadu da ćemo ponovo uživati u svim njegovim pričama i čarolijama.