“Dolaze nam dani francuske salate i dobit ćemo svaki po 100 maraka od tate…”, opjevala je grupa Diletanti simboliku francuske salate u svojem kultnom domaćem punk hitu “Božić dolazi”. Zato vam u nastavku donosimo recept za originalnu francusku salatu
Sinonim blagdanskih dana, ova salata nezamjenjiv je gost na božićnom i novogodišnjem meniju, a mi smo odlučili s vama podijeliti superjednostavan recept kojemu se svake godine vraćamo. No prvo da razriješimo neke nedoumice.
Zašto se francuska salata tako zove
Ovo je vrlo zanimljivo pitanje s obzirom na to da ova salata nije iz Francuske niti s tom državom ima veze. Zapravo je nastala u Moskvi 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage, gdje ju je u tajnosti pripremao poznati chef Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskih korijena. Zato nećete niti pronaći recepte na engleskom ako pretražujete “french salad”, ali će vam zato izaći puno zanimljivih i odličnih recepata ako pretražujete “Olivier salad”, to jest “russian salad”. A znate li što je sadržavala originalna francuska salata? Teleći jezik, kavijar, zelenu salatu, jastoga, kapare, krastavce, tvrdo kuhana jaja i zrna soje.
Razlika između francuske i ruske salate
Mnogi zato često brkaju francusku i rusku salatu, ali razlika je vrlo jednostavna. Ruska salata priprema se kao i francuska, samo što se među njezinim sastojcima nalazi i meso, najčešće u obliku kuhane šunke rezane na komadiće. Također, krumpir niti u jednoj nije ključan sastojak. Možda ne možemo reći da je u nastavku zdrava francuska salata, ali je naš omiljeni recept! Kako naš recept ne sadrži krumpir, to mu daje jedan puno svježiji okus i lagani osjećaj nakon jela, što nije baš uobičajeno kad se dignemo od blagdanskog stola, zar ne? Uostalom, isprobajte, nemate što izgubiti. Zato smo i stavili mjerice za manju količinu, a ako vas osvoji, lako “podebljate” i imate za užu obitelj ili grupu gostiju. A ako želite recept za rusku salatu, samo dodajte narezane kockice kuhane šunke u količini po želji!
Sastojci
- 500 g mrkve
- 500 g graška
- 500 g krastavca
- 9 jaja
- 500 g Thomy majoneze
- 600 g kiselog vrhnja
- 2 žlica senfa
Priprema
Skuhajte mrkvu i jaja. Kad se skuha, mrkvu, jaja i krastavce narežite na što sitnije komade. Stavite jaja i povrće u zdjelu. Ubacite vrhnje, senf i Thomy majonezu. I ne, ovo nije plaćeni oglas, već Thomy majoneza stvarno u ovom receptu daje jedan poseban okus francuskoj salati jer je posebno prigodna za salate. Posolite i zapaprite prema ukusu.
Recept plus!
Francuska salata može lako biti i veganska. Jedino što je potrebno jest majonezu zamijeniti – tofunezom.
Sastojci:
300 g bijelog tofua, sok 1 limuna, 1 žličica senfa, 1 žličica šećera, sol, papar, 1 žlica ulja.
Postupak:
Sve sastojke izmiksajte u blenderu. Možete dodati malo vode. I to je to!
Foto: Unsplash