Prepoznatljivo lice američkih komedija 70-ih i 80-ih gledamo u izvrsnim parodijama s potpisom Mela Brooksa i u tandemu s legendarnim Richardom Pryorom

 Od 20. do 28. prosinca u kinu Kinoteka gledamo opus Genea Wildera, legendarnog američkog glumca koji je bio prepoznatljivo lice američkih komedija 70-ih i 80-ih. Gene Wilder karijeru je započeo kao kazališni i TV glumac, a svjetsku slavu i prvu nominaciju za Oscara donijela mu je uloga u kultnim Producentima (1967.) Mela Brooksa s kojim ostvaruje dugogodišnju suradnju. Osim po ulogama u komedijama, u kojima se najčešće pojavljivao u tandemu s legendarnim Richardom Pryorom, generacije filmofila pamte ga po ulozi ekscentričnog kralja slatkiša u dječjem klasiku Willy Wonka i tvornica čokolade.

Šašavi robijaši

Opus započinje u četvrtak, 20. prosinca komedijom Niti vidim niti čujem (1989.) u režiji Arthura Hillera. Wally (Richard Pryor) i Dave (Gene Wilder) rade u novinskom kiosku u New Yorku te odlično jedan drugome pomažu u prevladavanju poteškoća: jezičavi i arogantni Wally je slijep, a pristojni Dave je gluh. Kad se ispred njihovoga kioska dogodi ubojstvo, njih dvojica jedini su svjedoci: Dave je vidio prekrasne ženske noge, a Wally je namirisao ženski parfem, ali policajci su uvjereni kako su ubojice zapravo njih dvojica.

Poznata parodija žanra horora u režiji Mela Brooksa Mladi Frankenstein na rasporedu je u petak, 21. prosinca. Mladi neurokirurg, dr. Frankenstein (Gene Wilder), stiže u dvorac koji je naslijedio od svog poznatog djeda, ludog doktora Victora von Frankensteina. Tamo nalazi smješnog grbavca po imenu Igor, lijepu asistenticu u labaratoriju, Ingu i staru čangrizavu domaćicu, frau Blucher. Mladi Frankenstein smatra da je istraživački rad njegovog djeda obična besmislica, ali kada nađe njegovu knjigu u kojoj je potanko opisan eksperiment oživljavanja mrtvih, mijenja svoje mišljenje.

U subotu, 22. prosinca Wildera gledamo u još jednoj komediji s potpisom Mela Brooksa, parodiji vesterna Vruća sedla (1974.). Lukavi radnik željeznice Bart (Cleavon Little) postaje prvi afroamerički šerif Rock Ridgea, pospanog gradića koji će biti uništen kako bi se oslobodio prostor za novu željeznicu. Stanovnici Rock Ridgea isprva su puni predrasuda prema novom šerifu , ali s vremenom ga prihvaćaju jer shvaćaju da su im on i njegov vječito pripiti prijatelj, revolveraš Jim (Gene Wilder), jedina obrana od novog vala napasnika koji su poslani kako bi ispraznili grad.

Mladi Frankenstein

U Šašavim robijašima (1980.) u režiji Sidneyja Poitiera, Wildera i Pryora gledamo u ulogama Skipa i Harryja, propalih brodvejskih filmaša koji odlučuju sreću i slavu potražiti u Hollywoodu. Na putu im se pokvari kombi pa su prisiljeni raditi kao djetlići koji plešu i promoviraju banku. Nevolje počnu kad njihovi pernati kostimi dvojici kriminalaca posluže kao maske. Ubrzo Skip i Harry završe u zatvoru. Pokušavaju zadržati svoj zdrav razum i zaštititi živote dok se obračunavaju sa sadističkim upraviteljem zatvora, krupnim masovnim ubojicom i zatvorskim rodeom, u kojem vide priliku za bijeg iz zatvora. Film se prikazuje u četvrtak, 27. prosinca.