Omega-3 masne kiseline neophodne su za funkcioniranje cijelog organizma. Oni štite zdravlje kardiovaskularnog sustava i poboljšavaju rad mozga.
Međutim, danas ćemo opisati dobrobiti omega-3 masnih kiselina za balansiranje hormona.
Zašto su nam potrebne omega-3 masne kiseline
Svi trebamo omega-3 masne kiseline kako bismo održali optimalno zdravlje. Uglavnom ih ima u masnoj ribi, poput skuše, lososa i haringe, no mogu se naći i u nekim proizvodima neživotinjskog podrijetla poput lanenog sjemena i oraha. Očito se ove namirnice ne konzumiraju tako često kao namirnice bogate omega-6 uljima. Omega-3 se koriste u proizvodnji i funkcioniranju hormona. Ako ih nema u vašoj prehrani, vaše tijelo jednostavno nema gradivne elemente potrebne za stvaranje i učinkovito korištenje hormona. Još jedan uobičajeni simptom povezan s mnogim vrstama hormonalne neravnoteže je upala. A poznato je da omega-3 pomaže tijelu u borbi protiv upala.
Menopauza
Završetak menstruacije povezan je s velikim promjenama u sintezi i signalizaciji mnogih ženskih reproduktivnih hormona. Te su promjene često povezane s mnogim neugodnim i frustrirajućim simptomima, fizičkim i emocionalnim. A neraspoloženje je uobičajena i svakodnevna pojava. Omega-3 masne kiseline mogu podržati zdrav, uravnotežen prijelaz kroz menopauzu promicanjem pozitivnijeg raspoloženja i sprječavanjem neugodnih simptoma menopauze.
Zdravlje štitnjače
Štitnjača igra važnu ulogu u metabolizmu, raspoloženju i još mnogo toga. Omega-3 može pomoći u regulaciji rada štitnjače. Većina slučajeva hipotireoze uzrokovana je autoimunim stanjem poznatim kao Hashimotov tireoiditis, a upala je obično faktor koji pridonosi. Ljudi s nedostatkom omega-3 masnih kiselina vjerojatno će doživjeti više razine upale, što može potaknuti autoimuni odgovor i otpustiti više antitijela štitnjače, stvarajući začarani krug. DHA i EPA, dvije omega-3 komponente ribljeg ulja, ciljaju upale izravno putem metaboličkih nusproizvoda zvanih resolvini.
Zdravlje nadbubrežne žlijezde
Nadbubrežna žlijezda je odgovorna za proizvodnju i lučenje hormona stresa, uključujući kortizol, epinefrin (adrenalin) i norepinefrin. Brojne studije pokazale su da su niske razine omega-3 masnih kiselina povezane s višim razinama cirkulirajućih hormona stresa, dok su viši unosi omega-3 masnih kiselina povezani s nižim cirkulirajućim hormonima stresa. Istraživači su otišli toliko daleko da su povezali depresivno raspoloženje, ljutnju i agresivno ponašanje s visokim razinama kortizola i niskim razinama omega-3, a oboje se može ublažiti dodatkom omega-3 masnih kiselina.
Zdrav odgovor na inzulin
Tipična zapadnjačka prehrana bogata je omega-6 masnim kiselinama, a premalo omega-3. Ova problematična prehrana također je povezana s većim rizikom od pretilosti, inzulinske rezistencije i dijabetesa. Kliničke studije su pokazale da suplementacija omega-3 masnim kiselinama potiče zdraviju ravnotežu šećera u krvi i zdraviju razinu inzulina kod pretilih osoba. Pokazalo se da EPA i DHA reguliraju adiponektin, hormon koji luči masno tkivo i koji poboljšava osjetljivost cijelog tijela na inzulin. EPA također neovisno utječe na inzulinsku osjetljivost jetre putem različitih mehanizama.
Foto: Pexels