Neovisno o tome jeste li vegani, vegetarijanci, fleksitarijanci, želite smanjiti unos mlijeka ili ste odlučili isprobati nešto novo – u ovim kuharicama pronaći ćete puno toga što će vas inspirirati
Znate onu “staru” da se vegani hrane kao ptice ili da se netko pita “što uopće jedu”? Da, ta fora je stvarno već spremna za ladicu. Od veganske prehrane možete dobiti sve potrebne hranjive tvari, a uključuje voće, povrće, mahunarke, žitarice, orašaste plodove i sjemenke. Neovisno o tome brinu li o okolišu, životinjama ili svome zdravlju, sve više ljudi okreće se biljnoj prehrani. Nekoliko studija je pokazalo da ljudi koji jedu veganski imaju tendenciju konzumirati više vlakana, antioksidansa, kalija, magnezija, folata i vitamina A, C i E, te poboljšati vaše raspoloženje.
Izbjegavanje životinjskih proizvoda također može smanjiti vaš utjecaj na okoliš, kao što je potrošnja vode, a ako samo mjesec dana ne jedete meso, spasili ste mnoge životinje od nepotrebne patnje.
S obzirom na to da je mjesec Veganuaryja, pokreta kojem se svake godine priključi nekoliko milijuna ljudi, ne čudi da sve više ljudi želi isprobati veganske recepte i uvjeriti se koliko je zapravo jednostavno izbaciti životinjske proizvode.
Nakon što smo riješili određene mitove o veganstvu, ako želite isprobati recepte koji nemaju hranu životinjskoga podrijetla, dajte priliku ovim online i, pa, offline kuharicama! Izdvojili smo najpopularnije koje zaista odlično opisuju pripremu.
Kultna kuharica veganskih moćnika Ise Chandra Moskowitz i Terryja Romera uskoro će napuniti 15 godina, a jednako toliko i reizdanja te revizija. Više od 250 recepata, od osnovnih pa sve do savršenih i za veće druženje, a tu su i opcije bez soje, glutena ili slične sastojke koje bi pojedincima mogle izazvati alergiju. S razlogom ovu kuharicu nazivaju veganskim rajem!
View this post on Instagram
Nova kuharica jednog od svjetski najpriznatijih kuhara svakodnevnice, Jamiea Olivera, u potpunosti je na bazi povrća. Jamie je prepoznao da u posljednje vrijeme sve više ljudi povećava količinu povrća koje konzumiramo, bilo radi zdravtsvenih razloga, njihove cijene ili zaštite planeta. Bilo da želite prakticirati bezmesan dan ili dva tjedno, živjeti vegetarijanskim načinom života ili pak samo želite isprobati neku ukusnu, novu kombinaciju okusa, ova je kuharica za vas.
Ovo je online kuharica spomenutog Veganuary pokreta, koja vrvi veganskim verzijama raznih popularnih jela, a konkretno ove su napisale brojne poznate osobe, uključujući Evannu Lynch, Chrisa Smallinga, Joannu Lumley, Mayima Bialika, Benjamina Zephaniaha, Johna Bishopa, Kellie Bright i mnoge druge. Ako vam treba pomoć za smoothie, burgere, juhe… Ima baš zanimljivih recepata.
Koliko često jedete zeleno povrće? E pa, ova kuharica svakako je kreativan način da ukomponirate to bezrazložno najomraženije povrće. Od vafla s tikvicama i cimetom, do čipsa od kovrčavog kelja, pa čak i kolača sa špinatom − otkrijte više od 100 recepata u kojima se upotrebljava zeleno povrće. I to na načine kojih se nikada ne biste dosjetili!
Svako od tih neodoljivih veganskih jela s ljubavlju je osmislila posvećena blogerica i pekarica Jessica Nadel. Cilj joj je bio pokazati koliko su nevjerojatno raznovrsni kelj, tikvice, brokula, špinat, blitva, zelje i još mnoge druge vrste zelenog povrća. Mnoga od tih jela ne sadrže gluten, a uz svako dolazi i tablica s podacima o prehrambenim vrijednostima – za one koji moraju pripaziti.
Vrlo popularni kulinarski duo Henry Firth i Ian Theasby imaju već nekoliko kuharica u svom kuhotopisu, ali ovaj nam je stvarno odličan jer je idealan za svakoga tko nema više od pola sata za pripremu hrane. Pripremili su, kako kažu, mnogo brzih recepata za vegane, vegane znatiželjnike i mesojede koji traže dobru hranu s puno povrća. Sto ukusnih jela, bez otmjenih sastojaka koje ne znate niti pročitati… Ukratko, možda njihova najukusnija kuharica, koja je dostupna i kao eBook ako ste se okrenuli na to. Sve preporuke!
View this post on Instagram
Caitlin Shoemaker, poznata kreatorica bloga From My Bowl, dijeli opuštenu kuhinjsku čaroliju svojih jednostavnih, ukusnih recepata. Simply Delicious Vegan dokazuje da neprerađena, biljna hrana ne mora biti skupa, komplicirana ili dosadna, a iako neki recepti traju nešto duže za pripremiti, jamči se jednostavnost pripreme. Odlično za ekipu koja izbjegava ulje i rafinirane šećere, a malo kompliciraniji recepti im nikako. ne. uspijevaju.
U predgovoru stoji: ‘Ovo nije „klasična kuharica“. Ova je knjiga zamišljena kao vodič za edukaciju o zdravoj biljnoj prehrani (ali i temelj svake prehrane) za buduće majke, trudnice, dojilje, bebe i djecu no ujedno obuhvaća i svakodnevni život cijele obitelji. Zeleni život vege mama je riznica znanja o biljnoj prehrani temeljenoj na znanstvenim činjenicama, nadasve jedinstvena jer detaljno obrađuje prehranu svih dobnih skupina, trudnica i dojilja te je prilagođena alergičarima. Knjiga je izdana u vlastitoj naknadi, a većim dijelom je financirana sredstvima prikupljenima kroz vrlo uspješnu crowdfunding kampanju na renomiranom servisu Indiegogo. Autorice Zelenog života su – vege mame – Ivana Šimić, mag. nutricionizma, i Iva Janeš, mag.oec., osnivačica Facebook grupe Zeleni život vege mama. Navedena grupa ima više od 4500 članova koji na dnevnoj bazi razmjenjuju iskustva, educiraju se i traže provjerene informacije.
Britanska aktivistica i ambasadorica PETA-e Lucy Watson u ovoj velikoj kuharici donosi recepte za svaku priliku i sve ukuse – od jednostavnih jela koja ćete pripremiti u tili čas, jela koji podržavaju vaše zdravlje, ili onih za svakodnevne obroke kod kuće i na poslu do onih kojima ćete počastiti najmilije pa i zadiviti zahtjevne goste. Osim što su ukusni, izgledaju prekrasno, tako da vam je ova kuharica i odličan melem za oči. Iako su recepti jednostavni, ipak su stvoreni za ekipu koja voli eksperimentirati: smoothie od cikle i čaja od hibiskusa, ružičasti pitta kruščići, salata od patlidžana i šipka, pogačice od kukuruza s pečenim rajčicama i avokadom… Sve što smo dosad isprobali je preukusno, a dostupno je i na hrvatskome jeziku.
Oke, svi znamo da deserti iovako znaju biti komplicirani, a još ako su veganski, mnogima djeluje kao propala stvar. Međutim, ova kuharica je fantastična za pripremu veganskih kolača bez mliječnih poizvoda ili jaja koji generalno čine pečene proizvode ukusnima i da imaju određenu teksturu. Autorica JL Fields vrhunska je veganska kulinarka i dijeli svoju stručnost s čitateljima svih razina pečenja za pravljenje pomalo dekadentnih omiljenih pekarskih namirnica na biljnoj bazi.
View this post on Instagram
Još jedan stereotip je taj da je veganska prehrana skupa. Autorica Toni Okamoto dokazuje da je stereotip pogrešan s ovim povoljnim sastojcima, a rezultat su ukusna jela koja vam, osim punoga želuca, ostave i nešto deblji novčanik. Uz to, organizira vas i kako manje bacati hrane, još jedne boljke od koje mnogi od nas pate.
AKo niste čuli za Gaza Oakleya, svakako to promijenite. Riječ je o autoru svjetske uspješnice Vegan 100 posto, planetarno poznatog i kao @avantgardevegan, koji s razlogom ima više od milijun pratitelja na društvenim mrežama s kojima dijeli svoju strast za uzbudljivim veganskim jelima koja su slavlje za oko, dušu i nepce. U svojoj drugoj knjizi na hrvatskom jeziku Gaz donosi nove gurmanske recepte koji su jednostavniji, s uputama koje će vas voditi korak po korak, uz savjete i praktične napomene o sastavu i načinu pripreme. Od doručka do deserta, svaki je obrok eksplozija okusa u više od 70 fantastičnih veganskih recepata koje možete prilagoditi svojim potrebama, raspoloženju i rasporedu. Moja zelena kuhinja knjiga je uz koju će svatko poželjeti biti vegan.
View this post on Instagram
Foto: BoschTV