Poznato je da su obrve svojevrsni okvir lica, no ne samo da ga uokviruju nego više od 70 % facijalnih ekspresija ovisi upravo o njima. Pravi oblik i boja obrva mogu naglasiti oči i pogled, istaknuti prirodnu ljepotu i oduzeti suvišne godine s lica, stoga ne čudi da su upravo one vitalni znak naše osobnosti!

Posljednjih godina čini se kako se obrvama posvećuje sve više pozornosti i da je svijest o njihovom obliku, koji je ključan za doživljaj nečijeg lica, sve veća. No, činjenica je da su se obrve pomno uređivale još u drevnim kulturama. Egipćani su, primjerice, koristili olovku kako bi potamnili i deinirali obrve i potom obojenim sjenilima naglašavali njihovo područje. Grci su izrađivali umjetne obrve od obojene kozje dlake. Žene Rimskog Carstva čupale su ih kako bi im promijenile oblik, a žene Bizantskog Carstva čupale su ih i oblikovale u ravne linije, ispod kojih bi paralelno povlačile ravne linije make-upa. U jednom periodu, žene su u potpunosti čupale obrve i na taj način naglašavale visinu čela. U svakom slučaju, svako doba nosilo je neki svoj trend u oblikovanju obrva, a ništa drukčija situacija nije ni danas, kada zbog trendova neke cijenjene tehnike iz minulih vremena (poput kineskog i indijskog threadinga) dolaze u modu i na Zapadu.

Novije doba obilježila su dva trenda. U ‘90-ima su izuzetno popularne bile jako tanke obrve kakve je popularizirala Linda Evangelista, a kako bi posudile barem djelić njezina prepoznatljivog looka, žene su intenzivno čupale obrve, i naposljetku – požalile. Vratiti se na staro izuzetno je teško, mnoge dlačice ponovno ne izrastu, a još je gore kada taj trend zamijeni jedan dijametralno suprotni. Nakon 2010. godine, kada je na modnu scenu zakoračila Arizona Muse (a potom i Cara Delevingne), postalo je jasno kako su se guste i debele obrve ponovno vratile u modu, što su glasno pozdravili i vodeći make-up artisti.

Ovaj trend prirodnih, volumenom bogatih i savršeno deiniranih obrva i dalje je na snazi, a svi ga vole, jer idealno uokviruje lice i s njega skida godine. No, guste obrve ili imate ili nemate, a puno je češći slučaj da su one neposlušne, neuredne, asimetrične, pretanke, ispresijecane, nevidljive na vrhovima i u svakom ih je slučaju potrebno oblikovati, popuniti, naglasiti i dati im imidž koji zaslužuju. Zahvaljujući industriji ljepote koja je u konstantnom napretku, tržište je danas bogatije no ikad tretmanima i stručnjacima koji za vas mogu deinirati oblik, duljinu i debljinu obrva te postići njihov savršen izgled.

Ekstenzije obrva

Ekstenzije su zaludile svijet, pa je bilo pitanje vremena kada će ih biti moguće napraviti i na nekim manje vjerojatnim mjestima. Na dnevni red tako su došle i obrve. Trend je relativno dostupan i kod nas, pa je njihovu nadogradnju moguće napraviti i u hrvatskim salonima. Ekstenzije se preporučuju osobama koje imaju tanke i rijetke, nepotpune ili jednostavno nepostojeće obrve, čiji oblik i volumen vidno poboljšavaju. Izrađene su od prirodnih dlačica i oblikovane jednako kao one, pa se razlika između ekstenzija i prirodnih dlačica uopće ne vidi. Tretman nadogradnje traje otprilike sat i pol, u potpunosti je bezbolan i, budući da se koristi dermatološki ispitano vodootporno ljepilo, nakon njega nema neželjenih reakcija. Ekstenzije u 3D efektu dostupne su u šest nijansi, prilagodljive su svakoj boji kose i obrva i traju od dva do četiri tjedna, ovisno o tome lijepe li se na kožu (dva tjedna) ili na dlačicu (trajanje od četiri tjedana). Rezultat je prirodan izgled obrva, koje dobivaju definiciju i gustoću.

Threading obrva

Threading ili uklanjanje dlačica koncem seže daleko u prošlost, kada su se na Bliskom istoku, u Indiji, Kini i drugim dijelovima Azije neželjene dlačice na licu uklanjale uz pomoć pamučnog konca, koji bi omotao i “osigurao” jednu ili više dlačica odjednom te ih potom iščupao zajedno s folikulom. Posljednjih godina ova je tehnika postala popularna i tražena u zapadnim kulturama i zapravo nema neke stvarne konkurencije u pinceti ili vosku, jer jedina pravilno čupa dlačicu iz korijena. Za razliku od drugih metoda, threading ne zahtijeva neku posebnu duljinu dlačice da bi se ona mogla iščupati – dovoljan je tek jedan milimetar. Konac može precizno obuhvatiti čak i najsitnije dlačice i počupati ih više odjednom u jednoj čistoj i pravilnoj liniji. U postupku se koristi poseban antibakterijski konac od 100 % pamuka i svile, a tretmanu se mogu prepustiti čak i oni s osjetljivom i tankom kožom, jer je vrlo nježan i ne izaziva iritacije poput, primjerice, voska. Odlična je metoda za uklanjanje dlačica i na drugim zonama lica; nausnicama, obrazima ili bradi. 

Microblading obrva

Microblading je popunjavanje i iscrtavanje obrva koje pripada skupini polutrajnog make-upa, a postojanost mu uz jedno osvježavanje varira između 14 i 24 mjeseca. Tretman traje otprilike sat i pol. Prije samog iscrtavanja, koje u prosjeku traje samo 20 minuta, svakoj se klijentici ponaosob definira njezin oblik obrva, i to uz pomoć specijalnog šestara. Zatim se microblading oštricom, u prirodnom smjeru rasta obrva, jako plitko u kožu unosi pigment, dostupan u sedam različitih nijansi i unaprijed prilagođen prirodnoj boji kose. Ova metoda u posljednje je vrijeme nadmašila popularnost japanskog iscrtavanja, jer se pigmentom ne popunjava cijela obrva, iscrtane dlačice su tanje i dobiva se puno prirodniji izgled obrva. Nakon tretmana obrve će možda djelovati značajno tamnije, no u sljedećih tjedan dana one se ispiru vodom i zajedno s njome ispire se višak pigmenta. Nije potrebno dodatno iscrtavanje ili sjenčanje obrva (osim ako želite naglašeniji večernji look).

Mikropigmentacija obrva

Savršene obrve mogu trajati i puno dulje nego u slučaju microbladinga, a za njih je zaslužan postupak mikropigmentacije, koji spada u kategoriju trajnog make-upa. Njegovi učinci trajat će između tri i pet godina, nakon kojih je moguće pigment obnavljati ili pustiti da s vremenom potpuno izblijedi. Po nanošenju lokalnog anestetika, izuzetno tankom akupunkturnom iglom i uz pomoć specijalnog aparata, u dermalni sloj unosi se pigment koji dolazi na mjesto gdje su dlačice obrva slabe ili uopće ne rastu. Pritom se naglasak stavlja na prirodan i neupadljiv finalni dojam samih obrva, a cijeli postupak, budući da je trajan, unaprijed se dogovara na konzultacijama, gdje se definiraju sve pojedinosti tretmana. Ako je dobro izvedena, mikropigmentacija obrva poštuje anatomiju lica i u prvi plan ističe njihovu prirodnu ljepotu. Tretman je idealan za žene koje su zasićene svakodnevnim iscrtavanjem i sjenčanjem obrva, ili ih uopće nemaju. S vremenom se pigment može osvježavati, a s obzirom na zadanu konturu obrva, dlačice koje će rasti izvan nje jednostavno se čupaju.

HD tretman oblikovanja obrva

Zovu ga omiljenim tretmanom holivudskih zvijezda i vrlo vjerojatno ne bez razloga. HD oblikovanje obrva predstavlja kombinaciju tehnika koje se izvode i pravu malu umjetnost koja uključuje čak sedam pedantnih koraka: nijansiranje, šišanje, čupanje voskom, oblikovanje koncem, čupkanje pincetom, iscrtavanje olovkom i fi ksiranje obrva gelom. Na početku se izabire individualni oblik obrva, a pri odlučivanju o njihovom “dizajnu”, stručnjak u obzir uzima, kako dlačice rastu, njihovu boju i oblik lica. Tretman je odličan za osobe koje imaju neposlušne obrve koje treba dovesti u red, ugodan je i uglavnom bezbolan, traje oko 45 minuta, a ponavlja se u prosjeku svaka četiri tjedna, ali i ovisno o tome koliko će dlačice brzo narasti i koliko će dobro držati boju. Čeka li se da dlačice narastu (rast može biti potaknut specijalnim proizvodima za kućnu uporabu), za postizanje savršenog oblika potrebna su dva do tri dolaska na oblikovanje. 

Brži rast obrva

Anastasia Soare, poznata kao kraljica obrva, godine 1997. utemeljila je kozmetički brend Anastasia Beverly Hills i pokrenula revoluciju u beauty industriji svojim pristupom oblikovanju i uređenju obrva, koji je do tada bio slabo zastupljen u američkim kozmetičkim salonima. Proizvodi ove začetnice industrije ljepote mogu se kupiti i u Hrvatskoj, te ih redom obožavaju i koriste Victoria Beckham, Jennifer Lopez i Naomi Campbell. Svi oni namijenjeni su, naravno, obrvama, a u kolekciji se krije i Brow Enhancing Serum, koji je idealan za sve žene željne gustih obrva čije će dlačice brže rasti i djelovati punije. Serum potiče rast zdravih, lijepih i gušćih obrva, jača dlačice kako ne bi došlo do njihova pucanja i nanosi se ujutro i navečer na točke na kojima one slabije rastu.