Usvojen je zakon oko jedinstvenog punjača za male elektroničke uređaje u Europskom parlamentu, a osim mobitela, zakon zahvaća brojne korisne gadgete

Na pitanje ima li ti frendica punjač, neće više biti povratnog “Koji?”, ako je suditi prema vijestima iz Europskog parlamenta gdje je usvojen zakon oko jedinstvenog punjača za male elektroničke uređaje.

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan objavila je da je njezin Odbor za zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio velikom većinom prijedlog zakona kojim se uvodi jedinstveni punjač za male elektroničke uređaje.

“Ovo su uistinu odlične vijesti za građane! Svi mi kod kuće imamo ladicu punu starih punjača, a opet svako malo moramo kupovati nove. Prema mom nedavnom istraživanju 92,9 posto hrvatskih građana podržava uvođenje istog punjača za male uređaje. Više od deset godina Europski parlament traži uvođenje jedinstvenog punjača. Moja prva rasprava na tu temu bila je još davne 2013. čim sam došla u Parlament. Da se ovaj zakon donio kad smo tražili u okoliš ne bi bilo bačeno 130 tisuća tona punjača, a građani ne bi bili primorani iznova kupovati nove“, objasnila je Biljana Borzan.

Dakle, već deset godina Europski parlament traži uvođenje jedinstvenog punjača, a sada je konačno došlo vrijeme za to, a pretpostavlja se da je proizvođačima to bilo “teško” učiniti kako bi ljudi više kupovali zamjenske, a ne jednostavno koristili od obitelji. Osim mobitela, isti punjač USB-C bit će i za tablete, kamere, zvučnike, igraće konzole, a obuhvaćat će i laptope, e-čitače, slušalice, tipkovnice, miševe, ekrane, printere, navigacijske uređaje, digitalne radio uređaje, elektroničke igračke, pametne satove, uređaje za osobnu njegu i slično.

“Iznimno je važno da se ovaj zakon kvalitetno provodi, odnosno da mobiteli bez punjača budu jeftiniji u prosjeku za dvjestotinjak kuna. Procjena je da će ovim prijedlogom građani EU godišnje uštedjeti 250 milijuna eura. Upravo zato smo osigurali redovite revizije zakona kako bi uistinu ostvario svoju namjeru“, kazala je Borzan. 

Ovo je samo jedna od niza vijesti koje se tiču kružnog gospodarstva, a koje EU pokušava implementirati. Tako se Europska komisija sktivirala oko ozbiljnog poziva na ukidanje „brze mode“ do 2030. godine, budući da je najavila veliko proširenje pravila eko-dizajna koja bi se u budućnosti mogla primjenjivati na bilo koji proizvod, počevši od tekstila, o čemu više možete pročitati ovdje.

 

Foto: Alexander Koerner/Getty Images