Kada se radi o uljepšavanju lica i tijela, nudi se već veliki izbor tretmana. No, što je s osmijehom i nepravilnim zubima? Nepravilni zubi mnogima su uzrok nelagodnog skrivanja osmijeha i pomanjkanja samopouzdanja.

Rješenje nudi sve  popularniji tretman za ravnanje zubi i alternativa metalnom aparatiću – Invisalign. Riječ je o učinkovitim prozirnim maskicama koje se mogu lako skinuti za vrijeme jela, a dok ih nosite nitko ih ne primjećuje. Tretman se sastoji od seta individualnih prozirnih maskica koje se jednostavno izmjenjuju kod kuće svakih sedam do deset dana. Broj potrebnih maskica u tretmanu ovisi o iskrivljenosti zubi a funkcionira na način da svaka maskica pomiče zube po unaprijed predviđenom planu tretmana. To znači da se prije početka tretmana zna koliko je točno vremena potrebno do ljepšeg osmijeha kojeg krase ravni zubi. 

Jedina poliklinika sa statusom Invisalign Diamond Provider koja nudi tretman u Hrvatskoj je Poliklinika Identalia. Uspješnost tretmana potvrđuje preko 6 milijuna ljudi koji su tretman koristili, a među njima je i kolumnistica Andrea Andrassy. Za Graziju je Andrea otrkila svoje iskustvo s Invisalign maskicma, što prvo primjećuje na drugim ženama te koliko se trudi oko svog izgleda.

Što ženu čini privlačnom po tvojem mišljenju?

Za mene su to uvijek tri stvari – uredne ruke, toplina u očima i osmijeh bez kojeg te topline jednostavno nema. Baš sam nedavno upoznala jednu objektivno jako lijepu, ali meni nimalo privlačnu ženu jer je cijelo vrijeme bila namrgođena i imala hladan pogled. Mislim da su žene koje su nasmiješene uvijek privlačnije, mislim čak i da to potvrđuju istraživanja, a znam da je meni uvijek najljepša osoba u prostoriji ona koja čije lice krasi iskreni osmijeh. 

Što posebno činiš za sebe i svoj izgled? 

Onako na prvu bih rekla da ne činim ništa posebno jer se ne šminkam pretjerano često i najčešće nosim stvari u kojima se osjećam ugodno, ali zapravo, činim puno nekih “nevidljivih” stvari. Primjerice, počela sam trenirati boks kako bih bila u boljoj formi – ne nužno da imam bikini body, nego da se bolje osjećam u svom tijelu – a ove godine sam napokon odlučila i da je vrijeme da izravnam jedan zub koji mi se, iako sam nosila fiksni aparatić, s vremenom počeo vraćati i okretati. Rekla bih i da pijem puno vode, ali to bi bila laž.

S obzirom da si isprobala Invisalign tretman, koje je tvoje osobno iskusvo?

Invisalign je za mene čudo jer ga nosim cijeli dan, svaki dan i gotovo nitko ga ne primjećuje. Ponekad ga moram i skinuti pred ljudima jer mi ne vjeruju kad im kažem da u ustima upravo imam maskice za ravnanje zubi. Skidam ga samo kad jedem, a i to sam ponekad znala preskočiti, planirala sam ga i skidati za vrijeme snimanja televizijskog showa u kojem sam imala ulogu suca, ali za to nije bilo potrebe pa sam cijeli show snimila s Invisilignom. 

Imala si iskustva i sa metalnim aparatićem, koje su razlike između metalnog aparatića i Invisaligna:

Metalni fiksni aparatić sam nosila ukupno 3 godine, prije toga sam mobilni nosila 5 godina, tako da imam iskustva s aparatićima i mogu reći da Invisilign nema veze sa standardnim, tradicionalnim shvaćanjem aparatića za zube. Radi isti posao, ali sve je toliko jednostavnije. Nema stalnih kontrola – tijekom nošenja Invisiligna sam imala točno tri – mogu ga skinuti kad god želim i pojesti jabuku ili kukuruz, što s fiksnim aparatićem baš i nije bio slučaj, i najvažnije od svega – stvarno je neprimjetan. Kad sam nosila fiksni, rijetko sam se smijala jer mi je bilo neugodno zbog toliko željeza u ustima, a s Invisilignom se smijem stalno. 

Misliš li da izgled zubi može utjecati na dojam i samopouzdanje osobe? 

Kao osoba koja je prošla kroz rekosntrukciju čeljusti i godinama se mučila s ravnanjem zubi, znam koliku razliku rade lijepi, skladni zubi i koliko utječu na samopouzdanje. Naš osmijeh je naše ogledalo i često nešto po čemu nas drugi sude, bilo svjesno, bilo nesvjesno. Izgled zubi nikoga ne čini boljom ili lošijom osobom, ali definitivno mijenja kako vidimo same sebe, pa onda i kako dopuštamo drugima da nas vide. Osoba koja se ne osjeća ugodno kad se smiješi će se smijati što manje, zbog čega bi neki mogli misliti da je hladna i nepristupačna, iako to možda nije. Kad smo zadovoljni svojim zubima, samopouzdanje je odmah veće, a to može otvoriti mnoga vrata. Svoje maskice sam preuzela u Poliklinici Identalia koja 28. rujna organizira  Dan otvorenih vrata  za Invisalign, pa koristim priliku i pozivam sve ljude koji žele ponosno pokazivati svoj osmijeh da mi se pridruže.