Prema riječima njegova osnivača, Filipa Čančera, FClothes je brand koji inspiraciju crpi ponajprije iz arhitekture, dizajna i umjetnosti, no uvijek zadržava društvenu komponentu koja ju čini aktualnom

Njegov prva mini kolekcija “Remote control” estetski je inspirirana klasičnim trench coatom i kaputima, općenito military lookom dok je društveni aspekt obrađivao problematiku ratovanja u Siriji, izbjeglica te asimiliranja izbjeglica u države u kojima su dobile azil. FClothes dobio je ime prema njegovim inicijalima F i C, a iskoristio sam ih kako bih u imenu samog branda dočarao filozofiju samog branda. Tako je F postao fit, fine i fierce. Fit značava odjeću koja je dizajnirana s ciljem da se pokrije širi spektar tjelesnih figura. Fine je u imenu branda jer, kako dizajner kaže, uvijek se koriste kvalitetni materijali, koji su ugodni za nošenje. Fierce je poruka svima da budu ponosni na sebe te da se osjećaju moćno i posebno noseći FClothes.

Nova kolekcija, “Frank Who?!”, kolekcija je koja je s jedne strane inspirirana arhitekturom Franka Gehrya dok je s druge strane inspirirana poslovnim svijetom u kojem se žene uspješno bore za svoje mjesto pod suncem. Frank Gehry u kolekciji se vidi u tehničkom segmentu – krojevima i samoj izvedbi odjeće. Naime, njegova djela poput koncertne dvorane Walt Disney te muzeja Guggenheim u Bilbaou primjeri su u kojima se zanemaruju primarne karakteristike materijala. Tako metal koji simbolizira težinu i krutost biva istanjen do krajnjih granica. Upravo je dizajner želio dočarati u kolekciji koristeći nabore koji su potpuno neometani.

Osim negiranja materijala od arhitekta su preuzeta načela preciznog modeliranja kroja i same izvedbe. Tako kaput biva lišen vertikalnih ušitaka, a pelerina ostvaruje svoj puni volumen i dramatičnost. Poslovni svijet, što je to i kako ga moderne žene pokoravaju – to je bila nit vodilja koju sam imao stalno na umu kada sam stvarao ovu kolekciju. Upravo zato u kolekciji ima relativno sirok spektar odjeće koja moze funkcionirati u svim prilikama.

Tako suknja i bluza mogu biti idealni za posao, a za neki događaj outfit se nadograđuje pelerinom ili ženskom jaknom od bijelog kašmira. S druge strane, pamučna majca odlično fukcionira od dnevnog looka pa do l izlaska.

 

Dizajnera možete pratiti na Facebooku i Instagramu

 

Fotografije: Darija Cikač

Modeli: Dea Cesar (Talia model), Tea Andrić (Talia model), Ivan Genda (IM Studio model management)

Mua i kosa: Ana Pećanić