Možda ne znate, ali brend Vivienne Westwood trenutno čine dvije, odvojene kolekcije: istoimena linija te linija pod imenom Andreas Kronthaler za VW. Prva je cjenovno nešto povoljnija, i proizašla je nekadašnje Red Label podlinije. Potonja se pak uvijek predstavlja na pariškom tjednu modu te se prije zvala Gold Label, ali je 2016. preimenovana kako bi pokazala doprinos koji je Andreas, uz Vivienne imao pri dizajniranju. Obje su nedavno predstavile kolekcije za nadolazeću jesen/zimu, i to prve izašle nakon smrti legendarne osnivačice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vivienne Westwood (@viviennewestwood)

Prvo je u Parizu početkom ožujka na tjednu mode na dirljivoj reviji predstavljena kolekcija Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood. Nosile su je supermodeli Irina Shayk i Candice Swanepoel te legendarne manekenke Sibyl Buck i Farida Khelfa a reviju je u svojevrsnoj „vjenčanici“ zatvorila lijepa Viviennina unuka Cora Corré. Cora je kćerka Vivienninog sina Joseph Corréa, suosnivača još jednoj kultnog brenda Agent Provocateur (druga suosnivačica bila je  Corina majka Serena Rees). Kolekcija naziva Tintwistle (što je ime gradića u kojem je Vivienne rođena), pratilo je i dirljivo pismo / pjesma koje je Andreas posvetio nedavno preminuloj ljubavi.

cora

„ Žudim za tobom

Toliko pitanja

Sada te još više razumijem

Pronašao sam šal kojeg smo oboje tražili

Čitam knjige koje si ti čitala

Slušat ću muziku koju smo zajedno slušali toliko puta

Imati te u svojem krilu je sve što bih sada želio

I milovati tvoje lice svojim nosom

Ti si bila moj razlog i sve što sam radio sam radio za tebe

Ti si tako cool, tako cool dušo“

Uistinu dirljive riječi zbog kojih je lako pustiti i suzu. Kolekcija posvećena Vivienne  dakako prepuna je motiva po kojima je brend poznat: tartan uzorci, prugasti korzeti, inspiracija povijesnim kostimima ali i punk supkulturom.

vivienne

vivienne

vivienne

vivienne

Nakon revije, sada  je predstavljen i lookbook nove kolekcije linije Vivienne Westwood. Snimljen je na brojnim lokacijama u Londonu-  klasičnoj vrlo „ British“ robnoj kući Peter Jones, galeriji Sadie Coles u Mayfaru te kultnom  Carnaby streetu. Fotografkinja i stilistica otkačenog lookbooka kakvog i očekujemo od ovog brenda bila je Sabina Schreder.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vivienne Westwood (@viviennewestwood)

Materijali kolekcije su pomiješani u miks tekstura i uzoraka: cvjetni uzorci i žakardi igraju se s mekim odijelima od baršuna, čipkom i leopard printom.  Inspiracija su nomadi koji skupljaju predmete na putovanju bez kraja, pa je rezultat kolekcija koja kombinira vremenske epohe, stilove i kulture, uz nostalgiju za prošlošću. Vivienne je bila poznata kao veliki borac protiv klimatskih promjena, pa je logično da je održivost jedna od važnih ciljeva i ove kolekcije: čak 88% sadrži materijale koji imaju manji utjecaj na okoliš( od uobičajenih) te su cruelty free. Bravo!

vivienne

vivienne

vivienne

Iako je na ovim kolekcijama Vivienne ipak radila ( zbog bolesti dakako u puno manjem kapacitetu), pa zapravo moramo čekati sljedeće kolekcije da vidimo kako će brand nastaviti bez nje, zaključak koji imamo je sljedeći: utjecaj i modna ostavština koju je ostavila iza sebe toliko je velik da ne možemo niti zamisliti da će ikad biti zaboravljena!