Jurjevo je značajan tradicionalni događaj za stanovništvo Novog Zagreba, Južnog Zagreba i Turopolja. Ove godine manifestacija će se održati u subotu, 22. travnja, dan prije službenog datuma Sv. Jurja. Ovaj dan je posebno važan za stočare, poljoprivrednike i težake jer označava početak novih poslova, izvođenje stoke iz zimskih nastambi te sjetvu i sadnju.

Iako život u gradu ne podrazumijeva ove poslove i običaje, u ovom tradicionalnom događanju svi vole sudjelovati jer donosi dozu čarolije i magije. “Kries v dvorišću” stvarno izgleda čarobno; zamislite, krijesovi po dvorištima cijelog naselja, ili njih nekoliko…

Turopoljski kries v dvorišću‘

Turopoljsko Jurjevo nije samo prikaz autohtonih jurjevskih običaja koje izvode kulturno-umjetnička društva, već i multimedijalna manifestacija s profesionalnim umjetnicima i udrugama koje njeguju autohtoni tradicijski izričaj, uz brojna kulturno-umjetnička i folklorna društva, uzgajivače konja i vlasnike tradicijskih zaprega. Još od davnina, u turopoljskom kraju su se održavali jurjevski ophodi. Prvotno su ophodima sudjelovali odrasli, no u 19. stoljeću običaj je postao dječji.

Djeca su sa svježe nabranim vrbovim granama pjevajući jurjevske pjesme išla od kuće do kuće. Kada bi došli u dvorište, otpjevali bi pjesmu domaćinima i poželjeli im uspješnu godinu u poljoprivredi i zdravlje u obitelji. Domaćin bi zatim darovao djecu sitnim poklonima poput jaja, jabuka ili novca. Djeca bi ostavila vrbove grane koje su domaćini zataknuli za vrata kuće ili zaboli u zemlju kako bi im žito i vrt bolje rodili. Ako domaćini ne bi htjeli darovati djecu, oni bi ih popratili porugljivom pjesmom, no bila je velika čast dočekati i darovati Jurjaše. Oni su donosili dobre želje i blagoslov.

U Odri se tradicija Jurjaša gotovo jedan životni vijek nije obnavljala i sjećaju je se samo nekoliko starijih stanovnika. No, zahvaljujući inicijativi voditeljice i trudu dječje skupine KUD-a Mladost, ovaj običaj će i ove godine biti obnovljen dan uoči Jurjeva. Dječja skupina će se sastati iza ručka, pripremiti vrbove grane, uzeti košarice i barjake te krenuti kroz selo pjevajući za stanovnike. Ako niste sigurni gdje se točno održava Kries v dvorišću, krenite put Buzina i odmah nakon što ga avenijom Većeslava Holjevca prođete, obratite pozornost s vaše desne strane; s te, zapadne strane avenije nalaze se ova tri naselja, i vjerujem da vam krijesovi neće promaknuti. Parkirajte auto u blizini Velike ceste i krenite u večernji obilazak. Dočekat će vas posve drugačiji doživljaj Zagreba, a i večernja šetnja će dobiti novo značenje.

Fotografije: Centar za kulturu Novi Zagreb, Unsplash